Fed zucht II

Dit artikel van Michael Kraland verscheen eerder op Alex.nl

Het grote verwijt van de Tea Party aan Obama is dat hij de banken te aardig behandelt en dat er geen geld van het TARP programma bij Main Street terecht komt. Dat is niet erg eerlijk, want onder de vorige Republikeinse regering werd er ongeremd krediet verstrekt.

Maar dan weer wel aan de verkeerde mensen, althans, als je een Tea Party activist bent, want de mensen die toch nooit hun hypotheek konden terugbetalen waren voor een groot deel Democraten.

Krediet
Maar wat gaat er nu gebeuren? Een klein deel van die 600 à 900 miljard dollar komt in de economie terecht. Niet zo veel als bedrijven doorgaan met het ontslaan van werknemers, of in elk geval geen nieuwe banen creëren. Wel als er vraag ontstaat omdat banken meer krediet verstrekken. Maar het vervelende met banken is dat wanneer ze een stel teleurstellingen te verwerken hebben gehad, ze een hele tijd niet meer hun geld willen uitlenen.

Uiteindelijk komt die liquiditeit in financiële markten terecht. Mensen kunnen bijvoorbeeld goud kopen, of andere grondstoffen. Want ze weten dat QE inflatoir kan werken en dat je dan beter in dat soort spul kunt zitten dan in obligaties. Alleen, die obligaties gaan in de VS ook omhoog, omdat de Fed er voor $ 900 miljard van uit de markt gaat halen. Meer vraag, hogere prijs.

Ingeprijsd?
Het vreemde is dat terwijl iedereen riep dat alles al ingeprijsd was, we dit beeld kregen, volgend op de QE aankondiging.

si5nov10_4

si5nov10_5

In feite krijgt de grondstoffenmarkt nu meteen een rugwind van de Fed. Leuk voor speculanten. Nutteloos voor Amerikanen die een baan zoeken.

De aandelenmarkt gaat ook omhoog. Dat is expres – we maken geen grapje. U kent het begrip Wealth Effect. Gewoon de aandelenmarkt ook omhoogjagen. Dan voelt een deel van de burgerij zich een stuk rijker en gaan ze meer auto’s kopen. Of huizen. Het Wealth Effect. Als dat maar goed gaat, want anders krijg je een Hels Effect.

Exploratiebedrijven
Nu even terug naar wat we bij Inveztor doen. We zijn daar op grote schaal bezig met beleggingen in kleine exploratiebedrijven, vooral in edele metalen. Maar uranium is ook geen vies woord.

Hierbij een paar grote stijgers van de afgelopen maand, vanaf 8 oktober dus. Het zijn bijna allemaal aandelen uit De GoudKapitalist, onze exploratieportefeuille voor abonnees.

North Country Gold +72%
Strategic Metals +39%
Rainy River +26%
Camino +22%
ATAC +19%
Western Pacific +14%

De Silver Miners ETF (SIL) en de Junior Gold Miners ETF (GDXJ), waar we zelf ook beleggen, zijn een goed alternatief voor directe beleggingen in deze riskante aandelen.

SIL +18%
GDXJ +15%

Wie een hedge wil opzetten voor exploratieaandelen kan dat het best doen door wat GDXJ te shorten. En niet alleen dat kan, er zijn ook nog opties op de GDXJ.

De goudvolatiliteit loopt weer wat op dankzij de Fed. Volgende keer kunnen we kijken hoe u hier op in kunt spelen. GDXJ calls schrijven bijvoorbeeld, bij hoge volatiliteit.

Eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig. Als je research maar goed is. En er niets fout gaat.

Michael Kraland

Nog geen Kapitalist? Klik hier om uzelf direct op de verzendlijst te plaatsen!

Michael Kraland is financier, oprichter van Inveztor en beheerder van de PolderPortefeuille. Disclaimer Kraland: long goud, zilver, GDXJ, SIL, North Country Gold, ATAC, Camino en Western Pacific op moment van schrijven, geen posities in overige genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: