Sextus Politicus en de hersens van Strauss-Kahn

De arrestatie van IMF topman Dominique Strauss-Kahn in New York op verdenking van poging tot verkrachting was schokkend maar niet verbazend. Laten we beginnen met te zeggen dat Strauss-Kahn nergens voor is veroordeeld. Hij is voorlopig onschuldig.

De reden waarom het nieuws niet verbazend is ligt aan de manier waarop de media in Frankrijk omgaan met het privéleven van politici en met sex.
De Fransen zijn dan ook niet verbaasd over Strauss-Kahn’s rokkenjagerij, alleen over de beschuldiging van verkrachting en over hoe de politie hem van boord van zijn Air France jet heeft gehaald.

Strauss-Kahn heeft allang een reputatie voor zichzelf opgebouwd als een vrouwenjager. Maar er kwam nooit iets naar buiten. Tot hij naar Washington ging en toen was het meteen raak, met een affaire waarvoor hij excuses moest aanbieden.

Macht is sex, sex is soms ook macht en zoals Kissinger zei, het is het sterkste stimuleringsmiddel. Presidenten mogen dit in Frankrijk allemaal doen. Zolang er maar niemand verkracht wordt, natuurlijk.
Dat is het grote verschil met de Angelsaksische cultuur, waar Nederland op dit gebied ook deel van uitmaakt. Denk ook aan de affaire Lubbers.
Buitenechtelijk gefriemel kan niet. Althans hier niet. Daar in Amerika niet, zeker als het op de zaak gebeurt, en in Frankrijk kan het wel.
Strauss-Kahn lag ver voor in de opiniepeilingen voor de Franse presidentsverkiezingen. Wel met vijf hele procenten, wat veel is.

Niemand weet meer dan wat de politie van New York heeft verteld. Strauss-Kahn confronteerde een 32 jarige kamerjuffrouw door naakt uit de badkamer te stappen. Vervolgens sloot hij haar op en probeerde haar te verkrachten, of andersom. Er is nog veel onduidelijk.
Kan dit manipulatie zijn? Ja, alles kan.
En zo ja, wie zou hier dan van profiteren?

De Franse politiek reageert dan ook heel voorzichtig.
President Sarkozy heeft zijn regering en partijtop gevraagd zich hier niet over uit te laten. Alleen minister van financiën François Baroin kwam met een zeer afgemeten verklaring.
De enige uitzondering was Martine Le Pen, de extreem rechtse presidentskandidate. Zij veroordeelt Strauss-Kahn nu al, en rept over de vele geruchten die over hem de ronde doen.

Van centrum kandidaat François Bayrou zullen we nog minder horen dan van anderen. Met hem, zo weet Le Tout Paris, kan een vrouw ook niet de lift nemen.
De affaire lijkt een beetje op de affaires rond President Clinton. Ook daar wist zijn entourage en de rest van Washington, dat hij niet van dames af kon blijven. Met een voorkeur voor bepaalde types. Meestal konden zijn assistenten hem op het laatste moment redden, tot het een keer fout ging.
In Frankrijk bestaan hier ook uitdrukkingen voor. De meest tot de verbeelding sprekende is dat iemand “une bite à la place du cerveau” heeft. Een pik in plaats van hersens.

President Mitterrand had de gewoonte goed rond te kijken in een zaal voor hij hem betrad. Hij koos dan zijn prooi uit voor de nacht. Na zijn overlijden luisterde Inveztor naar een debat met drie van de meest vooraanstaande Franse journalisten. Het waren alledrie vrouwen en ze spraken licht kritisch maar vooral lovend over Mitterand’s aanpak en uitstraling. Heel Parijs wist dat Mitterrand er een tweede familie op na hield en bij zijn begrafenis kwamen dochter en haar moeder uit de kast.

Wie een heel boek over dit onderwerp wil lezen kan terecht bij Sextus Politicus, een boek van journalisten Christophe Deloire en Christophe Dubois. In dit boek doen de auteurs verslag van de avonturen van bekende Franse politici. Er duikt ook een Nederlandse actrice in op, aan de arm van Giscard d’Estaing. Ook Strauss-Kahn komt natuurlijk aan bod. Inveztor verwijst u graag naar pagina’s 348 et 349.
Deloire en Dubois zijn, voor zover wij weten, niet vervolgd.
Twee bekende Franse politici ontbreken op dit erotische bal. De prijzen voor vlekkeloos gedrag gaan naar Charles de Gaulle en de socialistische premier Lionel Jospin.

Strauss-Kahn was een spil in het topoverleg met Angela Merkel over de hulp aan Griekenland. Of deze affaire goed is voor de euro doet niet echt ter zake. Laten we zeggen negatief voor de komende 24 uur. Het IMF geeft geen commentaar maar zegt nu al dat het verder gewoon business as usual is.
De Engelstalige media gaan hier natuurlijk wel van smullen. Maar ga niet long Newscorp (Murdoch heeft het Fox netwerk) op deze zaak alleen.

Michael Kraland

Klik hier indien u het risico wilt nemen op de mailinglijst van CQFD te belanden.

Als u zich al eerder hebt aangemeld voor Michael Kraland kunt u zich ook weer voor CQFD opgeven. Deze artikelen versturen we apart van Kraland’s andere publicaties.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: