Sextus Politicus en de hersens van Strauss-Kahn II

De arrestatie van IMF topman Dominique Strauss Kahn -bekend als DSK- in New York, op verdenking van poging tot verkrachting, was schokkend, maar niet verbazend.

Laten we beginnen met te zeggen dat Strauss Kahn nergens voor is veroordeeld. Hij is voorlopig onschuldig. Een vervolg op ons stuk van zondag.

Zondag zeiden we al dat er meer dames zijn die eerder onder druk gezet werden door DSK en dat we hier meer over zouden horen. Dat gebeurt nu. En dat illustreert ook wat we eerder opmerkten, namelijk dat dit in Frankrijk algemeen bekend was.

Misschien was er nooit een echte poging tot verkrachting geweest, al denk je daar anders over wanneer je het verslag hoort, in een talkshow in 2007, van Tristane Banon. Zij is een leuk ogende journaliste en auteur die een paar jaar geleden een afspraak wilde maken met DSK voor een hoofdstuk in een boek waar ze mee bezig was. Dat boek ging over de grootste fouten die bekende mensen gemaakt hadden.

DSK kwam met een standaard verhaal, maar zou haar terugbellen. De afspraak werd gemaakt op een adres dat Banon vreemd voorkwam. Noch parlementskantoor, noch partijkantoor, noch privé adres. Het was een mooi, leeg appartement.

En DSK wilde eerst haar hand vasthouden tijdens het interview en sprong toen bovenop haar. Ze had een zwarte coltrui aan. Hij rukte haar bh los. Banon’s moeder zit er nu mee, want ze ried haar dochter aan geen klacht in te dienen.

Maar ma had een politieke functie binnen de socialistische partij waar DSK een vooraanstand lid – no pun intended – van is. En ze zei later dat ze geen zin had de geschiedenis in te gaan als “het meisje dat aangerand was door een politicus”. Ze ontkwam nog heelhuids maar was geschokt. Er zullen vast nog wel meer van dit soort verhalen komen en dat leidt ons naar het vervolg van dit verhaal.

Er zijn nu nog vier vragen:. 

  1. Blijft DSK directeur van het IMF?
  2. Is de aanklacht serieus?
  3. Krijgt hij het equivalent van levenslang?
  4. Als dat niet zo is, kan hij dan nog president van Frankrijk worden?

1. Blijft DSK directeur van het IMF?
De IMF kwestie lijkt echt afgedaan. In Latijnse landen kom je nog een heel eind met wat sexverslaving, maar in Amerika en in een organisatie waar het meest preutse land de toon zet, zoals het IMF, kan je zelfs niet in opspraak komen.

Wat heeft onze arme Ruud Lubbers er toch van langs gehad in Genève, denken de Nederlanders intussen. DSK heeft waarschijnlijk een vorm van sexverslaving waarvoor hij behandeling moet zoeken in plaats van dames in kwetsbare posities te intimideren. Want zo ziet het patroon er uit. Het is telkens formeel of informeel machtsmisbruik.

2. Is de aanklacht serieus?
Of de aanklacht serieus is, lijkt beantwoord door de manier waarop de Amerikanen er mee omgaan. Maar laten we toch maar oppassen. Complot? Manipulatie? Alles kan nog. Twee Franse tweeters hadden de primeur. Amerikanen zijn net zo gek met sexvraagstukken als de Fransen of Italianen, maar dan net de andere kant op. Vuurwapens geen probleem.

Wie waren die twee dan? Jongeheren uit de hoek van de UMP, de Gaullistische partij, lees Sarkozy. Een van hen runt Atlantico, een pro-Sarkozy website. Ze hadden de primeurs van alle politiegegevens in New York in de DSK affaire. Sarkozy is de zittende president, DSK was de koploper in de opiniepeilingen.

Er is ook sprake van een alibi. Dat zullen de advocaten nu aan de rechter voorleggen. De enige beslissing die de rechter gisteren nam was om DSK vast te houden. Dat was vanwege vluchtgevaar. Toch raar want die vlucht, zo meldt weekblad Le Point, was allang gereserveerd. Dus hij was niet vertrokken vanwege deze affaire.

Ook stelt het DSK kamp dat hij ten tijde van de gebeurtenis al niet meer in het hotel was, maar lunchte met zijn dochter Camille die in New York studeert. Misschien is het daarom dat DSK’s advocaten zeggen dat ze “onschuldig” gaan pleiten.

Maar de conclusies van het politierapport liegen er volgens Atlantico niet om. De aanklacht is dus serieus of de politie zit er helemaal naast en wie weet is het een UMP manipulatie die uit de hand liep.

3. Krijgt hij het equivalent van levenslang?
Alles behalve het neerknallen van leden van minderheden met een blanke jury is in de VS heel strafbaar. De straffen die op aanklachten staan kunnen bij elkaar opgeteld worden, behalve wanneer de delicten op dezelfde plaats en op dezelfde tijd plaatsvonden. Dit kan dus heel vervelend worden.

4. Kan hij dan nog president van Frankrijk worden
Ja. In de politiek kan heel veel. En de tijd heelt bijna alles. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft net een lange periode achter de rug die de Fransen een Tocht door de Woestijn noemen. Hij was betrokken bij een corruptie schandaal rond de voormalige president Chirac. Die zelf het onderwerp is van meerdere procedures voor dezelfde praktijken, die dateren uit zijn tijd als burgemeester van Parijs. Maar de verkiezingen zijn volgend jaar.

Dus een tweede scenario. Het blijkt een grove misrekening te zijn. Er was manipulatie in het spel. DSK krijgt de rol van slachtoffer, op de ene of op de andere manier. Het is snel voorbij. Hij komt niet meer bij het FMI maar daar ging hij toch al weg. De Fransen vinden Amerikanen toch al raar, dus dat is niet erg. Rest de vraag hoe dat voortaan moet met staatsbezoeken van vorstinnen. Typisch Nederlandse mierenneukerij zeggen de Fransen dan. Het debat over wat de bewakers van Koningin Marie-Antoinette haar voor haar executie hebben aangedaan woedt nog steeds.

Positief als altijd eindigen wij met wat uiteindelijk een prettige uitkomst van deze affaire zou zijn. Misschien houden de Fransen nou eens op met het overmatig verontschuldigen van mannelijke opdringerigheid. Inveztor heeft natuurlijk een suggestie. Een nieuwe benaming voor het fenomeen.

De Fransen gebruiken al zoveel Engelse woorden. Football voor soccer, tramway voor streetcar en meer eigentijdse woorden als zapper, hard en cool. Waarom dan niet een nieuwe frisse term voor sexuele intimidatie en poging tot verkrachting? Wij stellen Not Done voor.

Michael Kraland

Klik hier indien u het risico wilt nemen op de mailinglijst van CQFD te belanden.

Als u zich al eerder hebt aangemeld voor Michael Kraland kunt u zich ook weer voor CQFD opgeven. Deze artikelen versturen we apart van Kraland’s andere publicaties.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: