Lancering nieuwe Belgisch-Nederlandse zakenbank vertraagd

Het komt aan als een harde klap voor Amsterdam als financieel centrum maar ook voor Brussel, waar eveneens een kantoor gevestigd zou worden. Insiders zagen het al een tijdje aankomen en hoewel het nieuws zeker nog niet officieel is, weet Inveztor uit welingelichte bronnen wat hier gaat gebeuren.
Zakenbank Reynders & de Jager gaat niet door. Inveztor was vorig de eerste met het nieuws van de aankondiging van deze All Star Investment Bank. Zie hiervoor het artikel: Griekenland gaat ons € 2.000 kosten.

Het team was jong, ervaren, politiek bijzonder goed ingevoerd en had zowel micro- als macroproblematiek goed in de vingers.
Bovendien waren minstens twee regeringen bijna vanzelfsprekend cliënt van de nieuwe speler, namelijk België en Nederland. Nederland is ondanks alle pogingen van de overheid om iedere financiële relevantie weg te vlakken nog steeds een land dat meetelt, al is het niet altijd duidelijk op welk gebied. Neem nou de manier waarop DNB de bankensector door de gehaktmolen heeft gehaald. Perfect teamwork! Een schoolvoorbeeld van Belgisch-Nederlandse samenwerking. Fortis, ABN, ING, wie doet ons dit na?
Het doel van Reynders & De Jager was hierop te kapitaliseren. Toch gaat de deal niet door.
Waarom wordt dit stil gehouden?
Dat komt doordat Nederlanders zelden de internationale relevantie van hun eigen elite op waarde weten te schatten.

Reynders, de Belgische minister van financiën, nu informateur, en De Jager waren elk apart en ook vaak samen voorstanders van voortvarend lenen aan Griekenland. Een superdeal, lenen voor 3% en risicoloos uitlenen tegen 5%. En ze hadden gelijk.
Dit ondanks kritiek van marginale opinieleiders zoals deze website. Inveztor was bang voor een slachting.

Slechts één detail kwam er tussen, namelijk dat de Griekse rente nu rond de 25% noteert en dat de prijzen van Griekse obligaties zijn gehalveerd en nog steeds hard dalen.
Een kniesoor die daar op let maar u weet hoe raar het soms loopt in de financiële wereld, daar telt dit soort zaken toch. Voortbordurend op dit échec heeft minister De Jager nu ook Premier Rutte ingeschakeld om hem een handje te helpen de Grieken rekenschap af te laten leggen.
Maar de klap op de vuurpijl kwam toch van Reynders.
Dat is normaal. Belgen spelen dit soort spelletjes gewoon beter dan wij. Belgen steunen hun eigen mensen, daar waar wij schouderophalend iets mompelen over de Eeuwige Maaivelden.
Reynders weet wat er in de wereld speelt. Hij leest de krant, daar waar De Jager vrolijk twittert over de spannende vergaderingen waar hij zo nu en dan toch nog voor wordt uitgenodigd.
Reynders voelt aan dat hier zijn kans ligt en heeft zichzelf kandidaat gesteld voor de post van directeur van het IMF.
Inveztor weet nog niet of hierdoor het project definitief is afgeblazen. Wel dat het zeker is vertraagd.

Goldman ligt weer goed op koers. Volgens Goldman expert Matt Taibbi waren zij de kracht achter de eliminatie van Reynders & De Jager.
Inveztor belde nog even met Goldman woordvoerder Lucas van Praag. Die had echter geen commentaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: