Grieks banco

Vroeger raadpleegden mensen hun bankier. Nu checken ze even of hij/zij er nog zit en of de bank nog bestaat.

Tegenwoordig hebben die arme bankiers het vooral over de noodzaak van het betalen van hun talent. Anders loopt dat talent weg. Populistische figuren roepen dan meteen: “Laat maar weglopen.” De vraag onder het bedachtzamere deel van de vaderlandse elite, mensen met verantwoordelijkheidsgevoel zoals u, is dan natuurlijk dat weglopen op zich geen probleem is. Dat moet kunnen hoor je dan, er is altijd wel iemand die het zegt. Maar waarheen? En om wat te doen?

Met de laatste vraag beantwoorden we ook de eerste. Die bankiers met talent belegden het geld van de bank. Dat zijn dus per definitie de slimste jongens bij zo’n bank. Dat wist u natuurlijk al, vanwege de mensen die u bedienden bij zo’n bank. Dat zijn mensen die u constant uitleggen waarom hun bank anders is. Terwijl de bankiers met talent gewoon allemaal hetzelfde deden. Dom toch, horen wij u al denken. Nee, dat is juist slim. Want als het fout gaat heeft de bankier niet een probleem en zelfs de bank niet, maar de overheid en die wentelt het weer af op de belastingbetaler.

Wat doen die talentbankiers nou? Banken moeten een solide buffer hebben. Staatspapier. Maar met talent kun je er wat meer rendement op maken. Zo belegden bijna alle banken in Grieks staatspapier, want dan kreeg je 20 basispunten meer dan op Duits papier. Tegenwoordig is die zogenaamde spread 1400 basispunten en wil Minister de Jager opeens niet meer in Griekenland beleggen. Begin vorig jaar, wilde hij dat wel, maar toen bracht het veel minder op. Wij wilden toen niet. We dachten dat Griekenland kapot zou gaan. De Jager was toen nog een jonge, snel opkomende staatssecretaris en nu is hij een gewaardeerd minister. Go figure.

Talent is gelukkig meetbaar, en niet alleen bij de heer De Jager. Het is namelijk ook een Grieks begrip. Net zoals hysterie, paniek en tragedie. Een talent was bijna 26 kilo zilver, volgens Herodotus. Denk ook aan Jort Kelder, op de televisie. Talent en zilver gaan nog steeds goed samen. Nu is zo’n staafje ongeveer € 23.000 waard. Genoeg om een bonusloze bankier een maand te binden. In de tijd van de Peloponesische Oorlog kon je hiervoor 200 roeiers een maand lang aan de Griekse riemen laten rukken. Eén ding lijkt ons echter duidelijk: je kunt beter nu voor de halve prijs Griekse obligaties kopen dan toen De Jager zijn slag sloeg, begin vorig jaar. Want inmiddels is de prijs van die Griekse obligaties gekelderd tot de helft.

Banken hebben nu niet genoeg buffer meer. Pensioenfondsen moeten de pensioenen korten. Beleggers nemen hun verlies. Of de belastingbetaler betaalt. Want het is onontwarbaar. Ondenkbaar. Vreselijk. De euro gaat er ook aan kapot en dan hebben we de mening van de heer De Jager nog niet eens meegenomen, maar we gaan er voor het gemak van uit dat die het eens is met de voorlieden van de ECB en het IMF, want daar zit, u weet het inmiddels, het talent ook. Talent tot het uitgeven van belastinggeld aan hopeloze zaken, zoals Griekenland. Griekenland-bashing is inmiddels zelfs door de ons zeer bewonderde Economist politiek incorrect verklaard, vandaar dat we er vandaag weer even mee langskomen.

Want wie weet krijgen we dan nog een PIK. Verstijf nu niet, u leest het goed, u kent de term. Payment in kind. Dat heeft niets te maken de heer De Jager of met het rukken van die gespierde, zwetende roeiers, maar alles met het spannende roeien met de riemen die je hebt. Men denke dan aan een hebbedingetje als Mykonos, waar u dan van uw afgewaardeerde pensioen kunt gaan genieten. In een hotelletje. Vergrijp u niet aan het kamerpersoneel, de kans is groot dat dit dus een afgedankte bankier is, die alleen nog maar zijn talent heeft.

Van vergrijpen tot begrijpen. Het lijkt zo weinig, maar nu kunt u meepraten over de impact van talent.

Michael Kraland

Klik hier indien u het risico wilt nemen op de mailinglijst van CQFD te belanden.

Als u zich al eerder hebt aangemeld voor Michael Kraland kunt u zich ook weer voor CQFD opgeven. Deze artikelen versturen we apart van Kraland’s andere publicaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: