Goud, zilver en D-Day

Twee dingen moet je doen wanneer je de financiële macht hebt. Vertrouwen uitstralen en de markt verrassen.


Nee, meneer De Jager, hard twitteren mag u wel doen maar dat hoort niet bij de belangrijke dingen. Ja, voor u is het nieuw en opwindend. Wat zegt u? Ja, u bent heel dapper en iedereen luistert nu naar u. Nederland zal u dankbaar zijn. Nu gaan we even door, leuk weer van u te horen.

Zucht, een bijproduct van de eurocrisis, noem het collateral damage, is onze twitterende minister die ons nu ook in het buitenland belachelijk maakt. Meer dan strikt noodzakelijk.

D-Day komt eraan
Even terug naar de werkelijkheid. D-Day komt eraan. Devaluatie, default, demolition? Nee, donderdag dus. De twee dingen die je moet doen wanneer je de macht hebt in financiële zaken zijn dus vertrouwen uitstralen en als een donderslag bij heldere hemel maatregelen afkondigen die veel harder aankomen of ingrijpender zijn dan de markt dacht.

Liefst op een moment waarop de markt toch al klaar stond om te keren. Dat moment was vorig jaar, of vorige maand, of vorige week eventueel nog. Toen Italië onder druk kwam te staan. Nu is het waarschijnlijk te laat.

De bureaucraten slijpen tot donderdag hun potloden. Tot donderdag! Hoe zou Gordon Ramsay dat verwoorden? Dan pas gaat de ministerraad van de EU iets vertellen. Ondertussen is er ruzie tussen  Kanselier Merkel en de ECB en is er onenigheid in Europa.

En de Amerikanen, die besloten hebben coûte que coûte de S&P boven de 1250 te houden, zien zich nu in hun evenwichtsnummer bedreigd door de kibbelende knuppels van Europa.

Reddeloos verloren
De consensus is inmiddels bereikt, na lang wachten, dat Griekenland reddeloos verloren is en dat Ierland en Portugal direct hulp nodig hebben, als het nog zin heeft. Die twee landen zijn ook failliet. Grieks tweejaarspapier rendeert nu meer dan 35%.

Spanje of Italië hebben we aan laten tasten, Italië het meest maar Spanje kan ook van de ene op de andere dag in lichterlaaie staan. Dat had voorkomen kunnen worden door vertrouwen en verrassend beleid. Maar Europa is daar niet toe in staat, het blijkt telkens weer. Ondanks De Jager, die vorig jaar nog wilde bijlenen om een superdeal in Grieks papier te doen op 5% rente, meer dan hij bij Trichet moest betalen. Nu dus 35%. En we twitteren door.

De laatste grenzen nu zijn Italië en Spanje. Beide landen kunnen zich niet meer gezond financieren op de financiële markten. Die liggen in Europa overigens voor een deel al stil, wat een slecht teken is.

Crisisgezwel
Terwijl de bureaucraten vergaderen produceert de financiële elite, van Soros tot Summers en Roubini, analyses en aanbevelingen die steeds grimmiger zijn naarmate de eurocraten het crisisgezwel laten voortwoekeren.

Wanneer de overheden het vertrouwen van de markten kwijtraken, stijgt de rente en drogen de markten op. Wanneer ook het publiek dat vertrouwen kwijtraakt, krijg je een run op de bank.

In Nederland hoeven we daar niet bang voor te zijn, maar in Griekenland is een bankrun heel rationeel. Want Griekenland heeft geen keuze meer. Bevries alle tegoeden en keer uit in een andere munt, of die nou Drachme of Geuro heet, het is maar een naam voor een nieuwe munt die Griekenland kan helpen te devalueren en weer op gang te komen.

Politieke crisis noodzakelijk
Katastrofe is een Grieks woord. Dit wordt lang pijn lijden. Omdat de Grieken daar mentaal niet klaar voor lijken, hebben we een hard hoofd in wat dan gaat volgen: een politieke crisis is noodzakelijk om verder te kunnen.

Katharsis is een Grieks woord. Vandaag ondernemen de Grieken actie, de taxi’s althans. Grieks woord, die taxi’s, het betekent “snel”. Ironisch voor wie ooit een taxi in Athene heeft genomen, zeker in de zomer.

Voor een Griek is het dus rationeel zijn geld bij de lokale bank weg te halen. Rationeel voor hemzelf. Voor zijn land is het slecht.

Voor een Zwitser is het rationeel eigen obligaties en goud te kopen. En vooral geen vreemde valuta aan te houden. Voor buitenlanders is het rationeel om Zwitserse francs en goud te hebben, vooral geen euro’s.

Licht tot donderdag op oranje
Tenzij de Euro instanties stiekem tot inkeer komen, en alles is mogelijk, staat de het licht tot donderdag op oranje en kan iedereen nog zoveel goud, zilver en Swissies kopen als hij kan. Donderdag is er kans op radicale maatregelen, dus dan is het oppassen geblazen.

Toen de crisis -Grieks woord weer, het wordt eentonig- begon had Griekenland naar ons gevoel al geen kans meer, maar was Italië nog maar zijdelings aan de orde.

De vraag die we ons kunnen stellen is nu de volgende. Als Europa er zeventien maanden over doet om onder ogen te zien dat Griekenland niet meer te redden is, hoe lang gaan we er dan over doen om tot een veel belangrijkere en veel complexere beslissing te komen over de toekomst van de EU?

4 responses

 1. arme zwitsers.

  zelf heb ik vorg jaar mei zkb-gold in CHF aangeschaft. Dit staat nog steeds -2%, ondanks stijging goud van $1100 naar $1600 in dezelfde periode. (in euro –> +18%)

  Vanmorgen in FD:

  “De werkloosheid ligt nog altijd op een lage 2,8% en de export vertoont nog steeds volumegroei. Maar daarachter gaat een uitholling van de marges schuil. Economiesuisse, het overkoepelende ondernemersverband, spreekt van een ‘dramatische’ ontwikkeling. In de machine-, elektro- en metaalindustrie lijdt een derde van de bedrijven verlies.

  De Zwitserse regering herhaalde onlangs niets te zien in ‘inefficiente of contraproductieve maatregelen’ zoals controles op het kapitaalverkeer of een tijdelijke btwverlaging. Ook het weer van stal halen van de befaamde negatieve rente wijst de regering expliciet af. Bern beperkt zich tot steun via innovatievouchers of een extra reclamebudget voor de het toerisme.

  Het zijn druppels op de gloeiende plaat: volgens prognoses worden duizend hotels in hun bestaan bedreigd. De Duitsers en de Nederlanders blijven weg. Ook voor Zwitsers is de vakantie elders een stuk aantrekkelijker geworden, en ze doen driftig boodschappen aan de andere kant van de grens. Ons land is een ‘Hochpreisinsel’, morren ze. Ook dat is een dankbaar tafelonderwerp.”

 2. ‘Wanneer de overheden het vertrouwen van de markten kwijtraken, stijgt de rente en drogen de markten op. Wanneer ook het publiek dat vertrouwen kwijtraakt, krijg je een run op de bank.

  In Nederland hoeven we daar niet bang voor te zijn’

  Gelukkig maar, dat onze banken zo solide zijn dat ze zelfs een domino-effect van omvallende eurolanden makkelijk kunnen hebben. De stresstest geeft nog extra vertrouwen aan het plebs.

  Nee, laten we realistisch zijn. De huidige schuldenberg kan alleen maar in stand blijven met steeds meer schulden anders stort het financiele kaartenhuis in. Dat zou volkomen terecht zijn, maar politiek gezien ‘not done’. Dus de overheid neemt de schuldcreatie steeds meer op zich en leent van de banken, die zelf ook alweer door de overheid gefinancierd worden. Een circeltje waarbij de totale hoeveelheid schuld groeit dankzij het systeem van fiat-geld en fractioneel bankieren.

  Lang leve het fiat-geld en de centraal geleide economie … Het politburo geeft alweer toestemming voor miljarden overheidsgeld voor een Ierse bank:
  http://www.nu.nl/economie/2569867/brussel-stemt-voorlopig-in-met-steun-ierse-bank.html

  En morgen ? Laat me raden, de overheden gaan weer tientallen miljarden bij de banken lenen om hun vrindjes bij de Griekse aristocratie te verrijken !

 3. Micael, net terug van een weekje ‘Zurich’. Mits de euro niet ontploft (persoonlijk geloof ik daar niet in) gaan de Zwitsers zelf volledig kopje onder aan de hoge Franc. Of je nu kleding, eten, auto’s of cosmetica aan wilt schaffen het is bijna absurd om het euro bedrag er tegenover te plaatsen. Ook de Zwitsers zelf klagen inmiddels in het openbaar. Veel leegstand in het hoogseizoen in hotel en andere accommodaties en BV Zwitserland verwacht aanvullend dat ook de export in het afgelopen jaar een gigantische stap terug heeft moeten maken. Ook valt me op dat werkelijk iedereen graag zijn vastgoed te koop aanbied. Normale appartementen gaan voor absurde euro bedragen momenteel in de verkoop. Voor de vele miljarden Franc’s die opgestapeld liggen van de pensionado’s en Jager ontvluchters is dit natuurlijk een geweldig mooi moment….maar om op oud geld de welvaart voor een toekomstige generatie te bouwen? Een muntwaarde mag nooit de economie in de weg zitten. Zeker niet een economie als de Zwitserse die ook enorm afhankelijk is van (internationale) diensten en toerisme. De geschiedenis leert in ieder geval dat de Franc zodra het vertrouwen in de euro terugkomt met minimaal 30% overgewaardeerd is. Dat blijkt ook heel duidelijk uit de huidige kromme prijzen voor alledaagse waren. Een pairtrade short Franc/long Euro zou mijns inziens dus een interessante – maar risicovolle – trade kunnen worden…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: