D-Day V: de volgende golf II

Terwijl u van een welverdiend weekend genoot, kwam Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, met een vervelende boodschap.

De politici hebben nog maar tot morgenavond om een procedure uit te werken en een overeenkomst te bereiken over het schuldenplafond, aldus Geithner op Bloomberg. Dat plafond dreigt Amerika administratief klem te zetten.

Althans, niemand weet precies wat er gaat gebeuren. Financiële markten haten onzekerheid. Ze zijn daarin niet alleen, mensen reageren nog veel slechter op onzekerheid en we noemen dat enorme stress.

Niet handig
Of het handig is de zaken nog eens op scherp te zetten weet ik niet. De officiële doodlijn voor een akkoord is 2 augustus maar nu blijkt, volgens Barclay’s, opeens dat 10 augustus ook best kan. Erg belangrijk is dit niet, vergeleken bij de eventuele gevolgen. Een sisser? Natuurlijk kan dat.

[inline-advert id=ad7]

Een tikje naar beneden in de obligatiemarkt. Een zwakke beurs even. Maar verder liggen er geen lijken op straat, zoals in Noorwegen. En België heeft al 400 dagen geen regering, dus waar hebben we het over? Zijn de Amerikanen dommer dan de Belgen?

Als dat zo was, dan zouden er Amerikanenmoppen zijn. Maar de Amerikanen vertellen moppen over Polen of over Noorse inwoners van het Midden-Westen, dus dat is het niet.

Onzeker is onprettig en als het dan gaat over het eventuele kapseizen van het financiële stelsel, dan is het geen overdreven paniekhouding om daar even bij stil te staan. Kijken of alles aan boord goed is vastgesjord voor wanneer het opeens heel erg zwaar weer wordt.

Gemeen
De Amerikaanse crisis heeft één heel belangrijk punt gemeen met Europa. En een ander punt is volledig anders en daarin ligt wat hoop. Voor Amerika, niet voor ons.

De Amerikaanse crisis valt uiteen in een deel waar de politici mee opgezadeld zitten en waar ze allemaal aan meegedaan hebben en een ander deel. Beide partijen zijn verantwoordelijk. Laten we dat het deel noemen waar ze niets aan konden doen, hoewel je daar flink over kunt debatteren. Maar dat gaan we nu niet doen.

Maar ze hebben volledig schuld aan het ziekelijke twisten dat nu aan de gang is. Dat is het andere deel, het geruzie, om electorale punten te scoren. Dit is een levensgevaarlijk probleem, in combinatie met wat er al in Europa aan de gang is. Markten kunnen opeens omslaan en dan in dit geval naar beneden als er niet snel iets gedaan wordt.

Natuurlijk, een korte beurs impuls naar boven is heel waarschijnlijk als morgen de knoop wordt doorgehakt en een compromis wordt bereikt. Een goed compromis dan wel, anders is de vreugde van korte duur.

Daarmee bedoel ik een dag, een paar dagen, een week. Genoeg tijd om de analyses te lezen die zeggen dat het niet veel uitmaakt. Maar wij geloven niet dat er morgen ook maar iets positiefs gaat gebeuren, die kans is nu klein.

Europese verantwoordelijkheid
In Europa hebben de politici net zoveel verantwoordelijkheid. Eerst laten ze Griekenland ontsporen, jarenlang. Dan tolereren ze anderhalf jaar lang het Griekse verhaal omdat direct ingrijpen politiek moeilijk ligt. De eerste fout was erg, maar de tweede kan tot een katastrofe leiden. Het is gewoon allemaal enorm dom en de ernst is pas de afgelopen maanden goed doorgedrongen.

De Jager wil in het begin zelfs massaal lenen om Griekse obligaties te kopen. Met zijn Belgische collega Reijnders. Het Komisch Duo. Wanneer je daar aan terugdenkt, huiver je over wat ons te wachten staat, maar dit is het soort leiderschap waar we het mee moeten rooien. Klagen helpt niet, het is een gegeven.

Europa is nu met een beter plan gekomen dan verwacht, maar toch heeft dat plan grote kans te mislukken. Niet vanwege de vreemde houding van de ECB. Die wilde niet mee doen met de reddingsoperaties en verhoogde de rente tijdens de laatste crisis. Soit. Het staat rommelig en daar gaat het dus om.

De reden is een politieke. Europa kan gewoonweg niet met één stem spreken, omdat Europa daar niet voor is toegerust met de juiste institutionele structuur.

Het kan vriezen
De VS hebben één president en twee partijen. Dat is toch gemakkelijker zaken doen, hoe moeilijk het nu ook lijkt. Amerikaanse banken, zo blijkt nu, zijn al enige tijd bezig hun geldmarktfondsen niet meer hun tegoeden bij Europese banken te laten stallen. Dat is hoogst verontrustend en dat krijgt u morgen op uw bord. Tenzij u Inveztor leest natuurlijk.

Waarom is dit verontrustend? Omdat dit het bevriezen van de financiële markten betekent. Midden in de zomer? Jazeker, en met een zware Lehman bijsmaak. De Financial Times komt vanavond met een bericht hierover.

In de PolderPortefeuille komen we opnieuw in actie, als het vannacht niet is -ik heb een diner-, dan wordt het morgen.

6 responses

 1. Een goed diner met het juiste gezelschap is altijd een bron van genoegen ! Wat de VS betreft; de onverzoenlijkheid is nu al jaren aan het oplopen, en het wordt steeds erger. Obama is te ideologisch voor zijn landsmensen en geen goede onderhandelaar. De kans lijkt me erg klein (maar denkbaar) dat het niet tot een soort overeenstemming komt, maar de kans is groot dat het een slecht compromis wordt, waar daarna nog voortdurend over geruziet wordt bij de implementatie.
  Dus blijvend (zeer ?) ruw weer aan beide kanten van het grote water. Ik wordt daar toch een beetje droevig van, want het lijkt steeds verder af te glijden, waarheen ? Of ben ik nu veel te pessimistisch ??

 2. Het is een drukke nacht. Met dien verstande dat het in de VS dag is en dat Azië nu begint.
  En kijk, in Engeland, waar ze toch echt hun best doen er iets van te maken, loopt het ook voor geen meter dus komt daar vraag naar meer QE.

  Sunday July 24 2011

  ———-
  Breaking News
  ———-

  Cable appeals for new dose of easing
  Business secretary Vince Cable has urged the Bank of England to consider another dose of quantitative easing to tackle “a serious problem of weak demand”, in a sign of growing ministerial alarm about the state of the UK economy
  Read more >>
  http://link.ft.com/r/YIQXNN/JEQQLH/X8HA7/ZB111L/B5M8WS/AZ/t?a1=2011&a2=7&a3=24

  En dat allemaal in één weekend.
  Je zou haast denken dat er iets aan de hand is.

 3. Volgens CNBC zal QE3 er zeker aan komen, men heeft geen andere keus. Men verwacht dat deze beslissing vlak voor de deadline genomen zal worden, deze ligt op 2 Augustus.
  Naar mijn inschatting kunnen de aandelen markten na deze beslissing wel weer eens flink gaan ralyen,welke mijn inziens maar van tijdelijke aard zal zijn De goud en zilver prijs zouw dan wel eens door het dak kunnen gaan schieten, omdat dit een negatieve uitwerking heeft op de waarde ontwikkeling v.d U$D,

 4. heel goed geschreven Michael, cynisch als altijd maar zeer realistisch. de economie is zeker sinds de kredietcrises in handen van de politiek en in de politiek regeert de middelmaat. de algemenen opinie is dat een democratisch bestel goed is, maar weinig mensen realiseren dat middelmaat daarmee aan de macht komt ipv echte grote geesten die op dit moment hard nodig zijn maar kansloos binnen een middelmatig bestel dat wij democratie noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: