D-Day VI: uitgesteld

Bij D-Day was het weer heel slecht. Net zoals nu. Onverwacht slecht voor de maand juni. De operatie werd uitgesteld.

Ook toen de landingstroepen al aan boord waren. Leuk, neergemaaid worden op Omaha Beach en van tevoren dagenlang in het ongewisse, dan kotsen op zee vanwege de flinke golven.

Maandag gaapte Wall Street nog. Niemand neemt het verhaal echt serieus. Disconnnect tussen beurs en politiek. Veel meer dan in Europa. De reden hiervoor is dat we in Europa weten dat er elke keer net genoeg gedaan wordt om de bal wat verder te trappen, tot de volgende crisis. Dat is in de VS ook wel zo, maar daar zijn er tenminste politieke structuren om het het anders en beter te doen.

[inline-advert id=ad7]

Nu gebeurt dat niet vanwege de radicalisering van de middenklasse, bij de Republikeinen. Veel Republikeinse politici hebben zich aan handen en voeten gebonden. Dit kan pas op het laatste moment tot een compromis komen. Dat laatste moment, het lijkt bijna zeker, wordt nu uitgesteld.

Deadline 2 augustus
De doodlijn was 2 augustus maar er zijn trucjes mogelijk om dat nog wat uit te stellen. En er kan ook een halfbakken compromis komen, nog erger dan wat verwacht werd. Vandaag zakt de markt wat meer, het lijkt nog niets ernstigs maar toch.

De kredietbeoordelers bijten tegenwoordig wat harder van zich af, nadat hun bestaan in gevaar was gekomen door hun rol in de kredietcrisis. De pendule gaat de andere kant op.

S&P, zo gaat het verhaal, gaat de VS een downgrade geven van Triple A naar AA. Niemand weet precies wat dat nou gaat betekenen, dus wordt er veel over gepraat. Inveztor volgt dat debat niet zo, we kijken naar onze hedge naar boven, onze Nasdaq calls in de PolderPortefeuille. Die krijgen nu een douw en dat is niet goed.

Onze bankenshorts via de Stoxx 600 Banks in de PolderPortefeuille lopen daardoor nog wat beter. De indicatie nabeurs ligt nu op 169 punten.

We moeten langere calls hebben op de Nasdaq, want we denken wel dat er een deal kan komen en dat markten dan wat op zullen lopen. Voor je het weet staan die calls dan op +100%.

Profiteurs
Het hele verhaal is natuurlijk koren op de molen van de anti-parlementaire stemmen in binnen- en buitenland, zie ook sommige commentaren op deze site. Allemaal profiteurs, dat soort geluiden. Nu is dat wat Washington betreft ook een stuk erger dan bij ons.

Maar hoe erg ? We zagen wat cijfers rondvliegen over de aandelentransacties van Amerikaanse afgevaardigden.* Afgevaardigden verdienden van 1985 – 2001 per jaar gemiddeld 6,6% meer dan de markt.

Dat is een enorm verschil. Senatoren deden het beter, maar, zo denken de vier auteurs, die krijgen dan ook betere informatie. Een andere studie van MIT over de jaren 2004-2008 komt tot andere conclusies. Niemand die het over die laatste studie heeft overigens, wat toch ook weer tekenend is.

*Ziobrowski, Alan J.; Boyd, James W.; Cheng, Ping; and Ziobrowski, Brigitte J. (2011) “Abnormal Returns From the Common Stock Investments of Members of the U.S. House of Representatives,” Business and Politics: Vol. 13: Iss. 1, Article 4. DOI: 10.2202/1469-3569.1308
Available at: http://www.bepress.com/bap/vol13/iss1/art4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: