D-Day VII: De schuld van Amerika

Er is een deal. De uitkomst is dat het krediet van de VS nog erger is aangetast door de partijpolitieke machinatieshow dan al eerder het geval was, door het voeren van een laks economisch beleid.

President Obama brokerde uiteindelijk wel iets en het is gemakkelijk kritiek op hem te hebben, omdat hij de partijen hun gang liet gaan. Misschien had hij daarmee meer gelijk dan waarnemers zeggen en misschien niet, het maakt niet zoveel uit.

En of de VS nu een downgrade krijgen of niet, iets waar veel over gekwetterd wordt, dat maakt ook niet veel meer uit. Martin Barnes, van de gezaghebbende Bank Credit Analyst, noteert dat sinds Japan tien jaar geleden een downgrade kreeg, Japanse rente daalde van 1,4% naar 1,1% nu.

Nasdaq
Terug naar de markten: we richten onze blik vanochtend op Nasdaq calls. We hebben daar wat van op de plank liggen en dat was in afwachting van een deal. We gaan misschien wat bijkopen vandaag. Of we verkopen onze resterende positie.

Waarom we die calls hebben? Niet uit overtuiging over aandelen, maar omdat de Nasdaq voor de crisis al op uitbreken stond en dit een sterke sector is, relatief tot de rest. Sell the news met wat winst is het beste dat we kunnen hopen.

We zijn nog steeds short Europese banken, vanaf vorige week maandag op 178,50. Vrijdag hadden we onze short positie gehalveerd op 170. Vandaag gaan ze hoger open.

Op de korte termijn zijn de Europese banken gered en betalen de belastingbetalers de prijs van de Griekse deal. We blijven fundamenteel short deze sector. We shorten voor de PolderPortefeuille nu weer 10 futures bij op 174,50.

Goud
Goud daalde ongeveer een procent van de top van vrijdag, en kwam via $1607 vannacht op de opening op $1618 aan op moment van schrijven. Dit versterkt ons gevoel dat goud sterk blijft en misschien willen we wat puts geven en eventueel zelfs wat calls kopen.

Goudexploratie is onze grootste sector en daar zien we nog steeds dat die achter blijft bij het metaal. In de exploratie sector is de Yukon onze grootste geografische positie. Daar is meer dan één reden voor. Canada is politiek stabiel, het nieuws uit de Yukon blijft goed, we zitten er nu drie jaar en zien al onze plannen uitkomen en vooral, het is daar nu zomer. Het boorseizoen duurt van juni tot eind september. Dus duurt het resultatenseizoen iets langer, tot het begin van onze winter. Tot nu toe zijn onze grootste posities allemaal gestegen.

Bij winst op goed boornieuws verkopen we meestal een pluk. Of het nou in goudaandelen is of in bankenshorts, het blijft zaak tijdig winsten veilig te stellen. Daardoor is onze zomer tot nu toe voorspoedig verlopen en hebben we vandaag misschien nog kans op een dagje vakantie.

4 responses

 1. Rake klappen voor de euro vandaag, al -2,5% tegenover de CHF. Hopeloze macrocijfers uit de V.S., kelderende Italiaanse banken, dus ik zou zeggen: QE 3 kan niet lang op zich laten wachten.

 2. Helaas komen alle partijen er nu achter dat VS economisch op een mijn gelopen is. Alle beurzen kleuren rood na laatste macrocijfer VS.
  Ik vrees dat er een hele slechte periode aankomt voor aandelen.
  Ben benieuwd of alom verwachte verlaging kredietwaardigheid VS nog tot reacties leidt of dat dit al is ingebakken.

 3. Kijk net naar de sp500 future. Deze is extreem negatief met een low van 1262 punten. Het moet toch een aantal partijen dun door de broek lopen.
  Sp500 cash onder bollinger bands+keltner channels. Vix maakt geen nieuwe highs meer! Gold up (teveel up)?
  Ik denk dat iedereen die wilde verkopen nu heeft verkocht. Fundamenteel ben ik helemaal om. Had eerst target t/m okt 2012 up. Maar nu? Wel tijdelijk op. Maar de indices kunnen niet meer het bovenkant van het trendkanaal te pakken krijgen. Tenzij: helicopter Ben op 4 aug komt denk ik. Morgen denk hij er nog over na, do maakt hij het bekent denk ik. QE3 uit de helicopter met hoge drukspuiten deze keer voor de finale wave 5 up.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: