De Amerikaanse markten staan op steun. De vraag is of ze daar doorheen gaan. Ziet u daar enthousiaste bodemvissers toestromen om de S&P te redden? Wij nog niet maar je weet nooit, het kan vanavond nog gebeuren.
Goud steeg weer een procentje en de Zwitserse franc werd ook weer een paar gram duurder, zowel in euro’s als in dollars, want denkt u vooral niet dat we het hier over een Amerikaans probleem hebben.
Definieer: bubbel
Lex, de Financial Times rubriek, opent vandaag met een verhaal over de bubbel in goud. U weet wat de definitie van een bubbel is. Een bubbel is een bullmarkt waar u niet in zit. Maar wat de goudmarkt juist karakteriseert is de langzame, regelmatige stijging. De één noemt dat een bubbel, de ander een hausse.
De Centrale Bank van Korea heeft in juli 25 ton goud gekocht, zo horen wij vandaag. Voordat Youp van ‘t Hek de draak steekt met deze Won tracked mind figuren, voelen wij ons geroepen te melden dat de CBK nu nog steeds niet meer dan 0,4% van haar vreemde valutareserves in het gele spul heeft gestopt. Aanzienlijk minder dan een beschaafd land zoals Nederland.
De markt begint genoeg te krijgen van het niet- of halfregeren van de verantwoordelijke instanties in de ontwikkelde landen, terwijl de bodem van de pot der mogelijkheden in zicht komt. Wij wachten op de eerste “Too little, too late” T-shirts. Wij denken hierbij aan een modieus model met korte mouwtjes, een beetje strak, voor goed bedeelde dames in St Tropez.
Banken
De Italiaanse banken zakken door hun hoeven, het is daar een slachting die een pre-bankrunklimaat doet vermoeden. In Spanje keert premier Zapatero terug van vakantie. Wij blijven in de PolderPortefeuille onveranderd short de Europese bankenindex, die de hele dag doorzakte.
De GDXJ, de junior goud ETF, stijgt vandaag 2,9%, dit ondanks het achterblijven van de aandelen bij het metaal. Dit gezegd zijnde, producenten blijven meer achter dan zoekers. Newmont Mining (NEM) staat nog steeds op hetzelfde niveau als in 2008. Maar goud staat nu 60% hoger. Dat geeft te denken. Beleggers willen liever goud nu dan goud straks.
Als u dit zo leest weet u wat u te doen staat. Het is allemaal niet zo moeilijk: long goud, short aandelen en vooral short banken. Maar pas op. De aandelenindices staan op steun en kunnen zo opveren.
We gaven al eerder aan dat het ergste dat kan gebeuren een combinatie is van politiek onvermogen in de crisis, met een teruglopende economie. Het was moeilijk toen iedereen dacht dat alle lichten op groen stonden. Die lichten staan nu aanzienlijk minder groen, als we ontslaggolven zoals die van 30.000 man bij HSBC zien langskomen. Vandaag zien we dat Barclays ook 3.000 overbodige medewerkers blijkt te hebben.
De Zwitsers zweten. De Japanners dreigen openlijk met interventie om de stijgende yen te keren.
Treasuries
Beleggers zijn zo bang dat ze de rente op de Amerikaanse 10-jaarsleningen naar 2,63 % drukken.
We gaan dus geld lenen, voor 10 jaar, in een valuta die alleen maar daalt, aan een land dat op het punt staat een afwaardering van haar krediet te krijgen. U kunt dus ongerust worden, of als u dat al een beetje bent, dan ongeruster.
Of u kunt patriottisch reageren. Onze eigen Jan-Kees de Jager kan zich straks, met opgeheven vinger, in het strijdgewoel storten om ons te redden. Hoe weten wij dat hij dit van plan is? Omdat hij dit twitterde. Hij heeft een plan, schijnt het.
Wie weet scheiden de financiële golven zich dan en kunnen wij, Kaninefaten, Batavieren en Allochtonen, oversteken naar het Beloofde Land. Tenzij er iemand nog patriottischer is dan wij bij Inveztor al zijn en we hem een groot bedrag toestoppen op thuis te blijven.
Bedankt voor al deze frequente D-Day updates Michael. Interessant en wordt zeer gewaardeerd. Interessante tijden. Ben benieuwd hoever de CHF nog gaat doorstijgen: 1 op 1 met de EUR volgende week? Kan niet veel langer met dit tempo zo doorgaan. Dan zal uiteindelijk de ZKBGLD.SW ook wel eens gaan stijgen. Zelfs op een dag als nu gaat dat nog in de min.
Het kan liggen aan mijn collega’s, of aan mijn sociale omgeving, maar deze turbulentie gaat nog steeds aan een heleboel mensen voorbij.
Tot slot, volgens mij loopt Inveztor 1 D-Day achter. Er waren 2 artikelen met D-Day IV. Maar misschien was dit een verborgen prijsvraag waarbij degene die dit het eerste meldt een prijs ontvangt???
Groet, Snoek
‘U weet wat de definitie van een bubbel is. Een bubbel is een bullmarkt waar u niet in zit.’
Briljant! Die zal ik onthouden 😉
@MK bedankt voor je updates.
Bij de goud- en zilvermijnbouw bedrijven zou je zeggen dat het geld werkelijk binnen moet stromen. Met olie exploratie idem dito, kijk naar de koersreactie olies vorige week.
Iemand een suggestie? Of komt er nog een koersreactie.
Interessante situatie dat de verhoging van het schuldenplafond in de VS geen relief-rally heeft opgeleverd. Misschien vanwege de stagnerende economie in combinatie met toekomstige bezuinigingen in de VS ?
Of een liquiditeitscrisis bij de europese banken die dan hun assets gaan verkopen … want het zal toch niet Jan met de Pet zijn die midden in de zomer opeens massaal aandelen gaat dumpen. En dan zijn er de scherpe inzichten van Sprott:
Klik om toegang te krijgen tot 07_11_The%20Real%20Banking%20Crisis.pdf
Stel het zijn de banken die aandelen dumpen, wie gaat ze dan kopen midden in de zomer … Inderdaad, waar zijn die enthousiaste bodemvissers ?
Thailand adds nearly 19 tonnes to it’s gold reserves
Thailand increased its gold reserves for the third time in a year in June, while concern about debt and sluggish growth in developed economies sent the price to record highs on Wednesday.
International Monetary Fund (IMF) data showed the Thai central bank added 18.66 tonnes, bringing its reserves to 127.524 tonnes, overtaking Singapore as the world’s 25th largest holder of the metal, up from 31st.
The IMF’s international finance statistics showed Russia, Kazakhstan, Greece, Ukraine and Tajikistan also added to their reserves two months ago, reflecting the trend among central banks to park more of their foreign exchange holdings in gold.
“The market generally expects central banks with growing reserves and small gold holdings to buy gold,” said Jesper Dannesboe, senior commodity strategist at Societe Generale.”
“So I don’t think that is particular surprising, but it does support the bullish story,” he said.
Central banks are expected to remain net buyers of gold this year, after buying more gold in the first half of this year than in the whole of 2010, according to a World Gold Council report released in July.
Global central banks as a whole bought 73 tonnes of gold in 2010, according to metals research firm GFMS.
Thailand became the latest Asian central bank to add to its gold reserves in June, as bullion hit record highs buoyed by investor discomfort over anaemic economic growth and debt crises in Europe and the United States.
Spot gold was last quoted at $1,668.10 an ounce at 0845 GMT, up 0.6 percent on the day, having touched a record $1,672.65 earlier in the day.
Earlier this week, Korea confirmed it had bought 25 tonnes of gold in June and July, increasing its bullion reserves for the first time in over 10 years.
The IMF data showed Russia, the world’s eighth largest official holder, added 5.85 tonnes, bringing its reserves to 836.715 tonnes. Russia has added to its gold reserves every month for the past five years, according to the IMF’s data.
Kazakhstan’s reserves rose for the third time this year, by 3.11 tonnes in June to 70.434 tonnes, Taijikistan’s reserves rose 0.04 tonnes to 3.036 tonnes and Greece and Ukraine added 0.03 tonnes each, bringing their official holdings of gold to 111.506 tonnes and 27.744 tonnes, respectively. – Source: Thomson Reuters 2011
http://cnbusinessnews.com/thailand-adds-nearly-19-tonnes-to-its-gold-reserves/
AEX weer 3% eraf vandaag, het lijkt me duidelijk dat er in Italië en Spanje wat staat te gebeuren. En dan krijgen Rogoff/Reihard gewoon gelijk: na een wereldwijde bankencrisis en fors stijgende overheidsschulden krijg je onherroepelijk landen die hun schulden niet meer kunnen betalen.
@Rybka
5.7% dus. op het laatste moment nog een hap eraf.
Of is dat een fout? grafiek ziet er raar uit.
Banken moeten nog veel afschrijven op onroerendgoed. Het eigen vermogen van bank is gewoon te laag. In principe hebben ze teveel uitgeleend. Het zijn zombie’s geworden, meer dood dan levend. In Spanje zie je dat kleinere banken worden overgenomen. Hele wijken staan nog leeg. Dat moet nog veel pijn zitten. Ik heb mijn portefeuille afgedekt en blijf voor groot deel cash. Mogelijk kunnen we nog veel langen (AEX 200-250). Dalingen kunnen hard gaan.
Michael, wat zou een logische verklaring kunnen zijn dat voor het grote (60%) verschil tussen de stijging van de goudprijs en de stijging van goudmijnaandelen? zelf kom ik niet verder dan dat de goudprijs door (hyper)speculatie gevoed wordt en de prijs van aandelen door meer fundamentele beleggers
@ bimbam
hierover las ik dat de belegger het goud NU wil hebben en niet later
@bimbam
Ik weet niet of je moet zoeken naar een logische verklaring, want vaak vind je dan de verklaring niet. Als ik zo vrij mag zijn.
Laten we even kijken naar wat hier de context is.
Beleggers hebben de keus uit goudproducenten en goud exploratie.
De GDXJ, junior mijnen, is van 39,89 naar 37,19 gegaan dit jaar. Dat is – 6,8% ytd.
Goud is 17% gestegen. De GDX goudmijn ETF zakte van 62 naar 59 nu. De TSX Venture index is 13% naar beneden.
Peter Vermeulen’s GoudKapitalist is dit jaar 6,6% omhoog – vergeef me deze pluim op de hoed van Peter en het Nederlandse Gold & Discovery Fund is 12% naar beneden per eind juli. Misschien is dat fonds wat minder naar beneden per vandaag maar daar heb ik geen cijfer van.
Waarom kopen beleggers dus meer goud dan goudmijnen ? Helaas vullen die beleggers geen couponnetje in. Ze zeggen niet wat hun afweging is, de smiechten.
Vuile speculanten zijn het. Honden.
Waarom Janco de Jager hen niet speciaal aanpakt, middels een belastinkje op goudspeculanten bijvoorbeeld, is ons een raadsel. Ons volk lijdt. Pak de parasieten.
Maar even terug nu naar dat logische waar u naar zoekt. Logica biedt zekerheid. Dit is de markt. De markt biedt iets dat er op lijkt, qua spelling althans.
Onzekerheid.
Er zijn tijden, denk ik wel eens, dat beleggers aandelen prefereren boven iets anders. Als goud dan in is, doen goudaandelen het goed. Kijkt u nu eens naar de aandelenmarkten. Wat stijgt er ? Niets, nada, zero. Goud stijgt.
Zilver ook.
Weet u wat ik denk ? Dat beleggers liever goud hebben dan aandelen, inclusief goud aandelen.
Is dit logisch ? Dat weet ik niet. Voor het logische antwoord verwijs ik u naar De Grote Belegger Boven. Hij weet het.
Wendt u zich eens tot hem.
veel dank Michael, mijn voorlopige conclusie is beleggers zitten in goudmijnaandelen speculanten in goud.
Dagen als dezen maken je niet vrolijk he Michael. Al zit je nog zo groot in goud en heb je nog zo’n berg putjes. Het voelt niet lekker.