Bunga-Bunga land

Bunga, Bunga! Wat hadden wij bij Inveztor gisteren zin in Bunga. Wij zetten daarom onze nieuw aangeschafte brede, platte HD televisie op scherp. De satelliet gericht op CNBC en Bloemberg om maar niets te missen van de toespraak van Silvio Berlusconi, de zetbaas van Bungaland.

Economisch angehaucht als wij zijn vroegen wij ons af wat hij nou zou verzinnen om de bevolking van Bungaland er van te weerhouden hun euro’s rennend weg te halen bij hun banken. Hoe zeg je kruiwagen ook weer, in het Italiaans?

Het Inveztor team*, klaar voor Big Bunga. Links Virginia Woolf.

Il Cavaliere, sprak, recht voor hun raap, het parlement toe, na sluiting van de markt. We pakken er even een Engels vertalinkje bij, met dank aan Yahoo, maar in het Italiaans klonk het ongetwijfeld nog beter:

“It’s clear that the problems and the emergency that we’ve had to face in the last few weeks are a direct consequence of a crisis of confidence that has hit international markets and doesn’t seem to be calmed, due as much to the uncertainties over the euro as financial speculation.” … “Our country has a solid political system…we have solid economic fundamentals. Our banks are liquid,solvent and they’ve easily passed the European stress tests.”

Zo. Die zat. Koe bij de hoorns gevat. Probleem effectief aangepakt. Vandaag registreerde de beurs van Bungaland het effect en zakte 5%. Spanje zakte maar 4,2%, de rest van Europa is ook in de min maar toch minder dan bij Bungianen.

Yen interventie
De Centrale Bank van Japan had genoeg van de stijging van de yen die nu weer hoger stond dan voor Fukushima. Er komt interventie. Kijk, dat is toch iets anders dan de Bungaspeech. Resultaat: yen zakt 3%. Voor de goede orde, dat was ook de bedoeling. Bij de Bunga Cavaliere weet je dat nooit zeker, maar het had zonder die toespraak ook -8% kunnen zijn, of -7%. Wij zullen het nooit te weten komen en gaan door.

Europese banken zakken inmiddels gewoon door naar een nieuw laagtepunt en goud gaat naar een nieuw hoogtepunt en raakte voor het eerst even $ 1681. Wij zijn long goud. De mijnbouwers blijven het minder goed doen en de GDXJ, een tracker van een mandje junior mijnen, zakt vandaag 6,4%. Wij zijn short deze ETF, om een deel van onze exposure in goudaandelen af te dekken. We hopen dan stiekem dat onze goudaandelen goud wel bijhouden, of het zelfs beter doen.

De achteruitkijkspiegel toont ons dat aandelen een screaming buy zijn, aldus een beheerder die wij beluisterden. Goed, dat van die achteruitkijkspiegel voegen wij zelf toe, maar de rest is authentiek. Koop vooral geen obligaties, aldus onze zegsman. Jean-Claude Trichet, president van de ECB, zegt dat het helemaal niet goed gaat met de economie. Dat is niet goed voor de economie, want de markt gelooft centrale bankiers vooral wanneer ze met slecht nieuws komen.

Natuurlijk zeggen anderen dit al langer, anderen waaronder wij. Daarom zitten we dus short. Nadat we een tijdlang daarmee op ons gezicht gingen, dus denkt u vooral niet dat het zo gemakkelijk gaat allemaal. Alleen nu wel.

Rente daalt
Ondertussen zakt de rente op de bunds en op de US 10 jaars bond dagelijks. En daarom stijgen die bonds. Beleggers zijn dus gek, aldus de beheerder. Bunds brengen nu minder dan 2,4% op. Maar zijn klanten verliezen geld, de bondbeleggers doen dat niet. Behalve als ze zo dom geweest zijn om gehoor te geven aan de oproep om in de schuld van Zuid-Europa te beleggen.

Janco de Jager was niet de enige die hiertoe opriep. Met geleend geld nog wel, zei hij. Gelukkig hoeft hij zelf niet de rekening van zijn adviezen te betalen. Misschien zouden we dat voortaan verplicht moeten stellen aan politici. Eigen adviezen kopen of kappen. Wij vrezen dat geen van deze twee opties realistisch is.

* OK, dit is niet het Inveztor team maar het originele Bunga Bunga team. Het ging om een practical joke met een namaak Prins van Abyssinië, dat tegenwoordig heel vreedzaam Ethiopië heet, in London. De delegatie werd met veel eerbetoon ontvangen op het slagschip de Dreadnought. Daar riepen zij “Bunga Bunga.”

De bedenker van dit fraais was een van Inveztor’s helden uit de wereldgeschiedenis, Howard de Vere Cole. Hij was een Ierse aristocraat met een prettig gevoel voor humor. Hij was rijk maar stierf arm in Parijs. Vandaag is het voor ons Howard de Vere Cole dag. Morgen ook en gisteren was het niet anders. Links dus Virginia Woolf en verder wat andere Bloomsbury mensen.

6 responses

  1. Prachtig plaatje en mooi verhaal. Wel een gedenkwaardige dag plus avond, met grote negatieve uitslagen terwijl goud het in Euro’s relatief goed doet. Europa gaat kapot aan slechte leiders, en Bunga Bunga is een karakteristiek voorbeeld. Er was een tijd dat ik soms om hem kon lachen, maar dat is al lang voorbij. Maar zelfs de (naar mijn mening) beste van het stel, mw Merkel, gaat deze endgame niet trekken.

  2. ook van mijn kant dank voor de dagelijkse blogs met pakkende titels. it makes my day. verder de bonds blijven het geweldig doen zeker de long bonds. als schmull lezer geen verrassing.
    en goud maar ja die goudmijnen. dat afdekken met een hedge had ik idd moeten doen. maar ach heb niet het eeuwige leven dus dat is ook een vorm van afdekking 🙂

  3. inderdaad, vooral relativeren, gewoon blijven lachen, en niet terugkijken. Een paar dagen geleden bij de goudportefeuille de opmerking gemaakt dat waarschijnlijk vooral junior aandelen gevaar lopen, er was toen geen info over een afdekking (voor zo ver ik weet.. vergis ik mij ..?) en heb het zelf ook nagelaten. Het zij zo, ik hou ze gewoon aan, hun tijd komt wel.

  4. Jan Co de Jager, van de partij met het grootste zetel verlies , hebben de grootste bek , en delen nog altijd de lakens uit. En de NL burger mag voor die grandioze beleggingen gaan opdraaien daarmee bedoel ik die zeer rendabele Griekse staatsobliegaties waar J Co De Jager denkt zeer grote winsten te behalen, uiteraard m.b.t extra belastingverhogingen. En er zijn nog steeds meer failiete staten die nog graag bij het clubje Euro willen komen. En waneer de NL belastingbetaler het niet meer trekken kan schakelen we giro 555 in.

  5. @ karl. dat zou ik wat precieser willen vermelden. niet de NL burger in het algemeen maar juist die burger die wat gespaard heeft voor later. want wat betreft subsidies en uitkeringen heeft de BV Nederland niet gespaard. wat er nu gebeurt is een straf op het sparen en voorzorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: