De Grote Ontwarring

Het is nog maar woensdag, maar het is nu al duidelijk dat dit een historische week is voor de Franse beurs. Drie CAC 40-bedrijven nemen vergaande stappen om de excessen van de vorige cyclus ongedaan te maken.

Tenzij er nog iets verkeerd gaat, neemt General Electric’s NBC de media activiteiten van Vivendi Universal over. De nieuwe marktleider heet straks NBC Universal. Vivendi steeg gisteren en beleggers zijn opgelucht.

In het euforische beursklimaat van dit moment wordt er minder op gelet, dat Vivendi geen cash-verkoop doet, maar haar media-activa onderbrengt in een nieuw bedrijf, dat geleid wordt door NBC-management, terwijl de Universal-top net nieuwe hand-boeicontracten ondertekende.

Niet te filmen
Dat was begrijpelijk, gezien de opschudding binnen het bedrijf na het rumoerige vertrek van ex-president Jean-Marie Messier. GE krijgt een extra waarde-injectie door deze transactie, want NBC wordt hierdoor gewaardeerd op 28 miljard dollar vergeleken met een boekwaarde van 6 miljard dollar.

NBC was het laatste Amerikaanse televisienetwerk dat nog geen filmstudio had. CBS, ABC (Disney) en Fox (Murdoch) hebben wel filmbelangen. De deal lijkt goed voor GE, want het bedrijf betaalt niet cash, terwijl Vivendi kan lenen tegen de aandelen die het, met de hoog gewaardeerde signatuur van partner GE, krijgt in het nieuwe mediabedrijf.

Beurszender CNBC maakt hier ook deel van uit, als onderdeel van netwerk NBC. Voor GE betekent de deal een entree in de volatiele wereld van de film, waar het minder gemakkelijk is om de traditionele kracht van het bedrijf, uitstekend management en een goede creditrating, te gebruiken.

Stokje steken
Daar staat tegenover dat de omzet van de filmstudio niet meer dan 10% van het nieuwe mediabedrijf uitmaakt. Over een aantal jaren wordt vervolgens de onderneming door middel van een ipo naar de beurs gebracht. Mediabedrijven zijn ongeveer 25 keer de winst waard, GE kost slechts achttien keer de winst.

Het is voor beide partijen te hopen dat de federale autoriteiten geen stokje steken voor buitenlands eigendom van een Amerikaans mediabedrijf. Vivendi, ontdaan van Universal, wordt nu de uitbater van Cegetel, een Franse joint-venture met Vodafone. De laatste probeert al enige tijd de hand te leggen op Cegetel, dat het SFR-netwerk exploiteert.

SFR is nummer twee in mobiele telefonie in Frankrijk, na Orange. De laatste wordt van de beurs gehaald door moeder France Télécom. Zij was tot voor kort verplicht de staat als meerderheidsaandeelhouder te hebben en financierde daarom tijdens de telecomboom haar acquisities, waaronder het Engelse Orange, met cash en niet met aandelen.

Water in vuur en vlam
Vodafone kwam goed uit deze episode tevoorschijn, vooral omdat het bedrijf de dure acquisities met even dure eigen aandelen betaalde. France Télécom is marktleider in de lokale vaste lijnen, maar de groei zit in mobiel. Wil het concern de cash flows van die groei kunnen gebruiken, dan moet Orange volledig eigendom worden.

Voor de aandeelhouders van Orange, waarvan het aandeel 13% steeg na de bekendmaking, is de deal niet ongunstig. France Télécom is met Orange is een betere belegging dan France Télécom met alleen een krimpend koperlijnbedrijf. De Grote Ontwarring aan de beurs in Parijs gaat alleen nog verder.

Vandaag werd ook bekend dat waterbedrijf Suez overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van Ondea Nalco, een waterbelang in de VS, aan Blackstone Partners, een private equity groep. Die belangen werden ook tijdens de euforische periode opgebouwd. De waterbedrijven van zowel Suez als Vivendi zijn flink op dieet.

Schandaal en affaire
Vivendi’s waterbedrijf werd na een spin-off onafhankelijk als Vivendi Environment en kreeg na de déconfiture van het voormalige moederbedrijf een nieuwe naam: Veolia. Suez is al enige tijd bezig met het afstoten van belangen, zoals de eigen aandelenportefeuille, het belang in Fortis en een aantal nutsbedrijven, om de schuldenlast beheersbaar te maken.

Suez komt morgen met cijfers, L’Oréal maakte een beter groei bekend dan werd verwacht – voor het negentiende achtereenvolgende jaar in de twee cijfers. Vandaag komt Total met resultaten en vooral met vooruitzichten. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt op dit moment ook nog de Executive Life-affaire.

Deze affaire hangt samen met het grootste financiële schandaal dat Frankrijk ooit kende, de Crédit Lyonnais-affaire, in Nederland vooral bekend als het vorige Franse uitstapje naar Hollywood. De Californische verzekeringscommissaris klaagt Crédit Lyonnais aan, dat kort geleden is overgenomen door Crédit Agricole, de Franse tegenhanger van Rabobank.

Lachende derde
Het gaat om onrechtmatig handelen bij de overname van Executive Life, een Californische verzekeraar. De Franse bank en dus de staat, gaan schikken voor 575 miljoen dollar. Lachende derde is François Pinault, die buiten schot blijft. Hij nam destijds, tegen wat achteraf een zeer lage prijs bleek, de junkbond portefeuille van Executive Life over.

Hij maakte hier een grote winst op, toen het economische tij keerde. Pinault is grootaandeelhouder van een ander CAC 40 bedrijf, retailer PPR, bij ons bekend als eigenaar van Gucci.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: