Sjoemelende kanarie

De openbare aanklager van New York, Eliot Spitzer heeft het druk. Hij maakte naam, verwierf faam en liet een spoor van knarsende tanden achter, toen hij de publiciteit haalde met de roemruchte emails van Merrill Lynch en CSFB-analisten.

Die mails leverden duidelijk het bewijs, hoe zakenbankiers analisten gebruikten om honoraria binnen te halen ten koste van de informatie voor beleggers. Het resultaat was de grootste schikking uit de geschiedenis van Wall Street.

Gisteren werd bekend dat Spitzer een schikking voor 40 miljoen dollar heeft getroffen met Canary Capital Partners. Daarvan betreft 30 miljoen dollar teruggave van ten onrechte verkregen winsten en 10 miljoen dollar boete.

Arbitrage
Prominente fondsbeheerders, waaronder Janus, Bank of America, Bank One en Strong worden onderzocht. Canary, een hedge fund, handelde in aandelen in beleggingsfondsen. Die fondsen zitten in markten, die in een andere tijdzone zitten. Daardoor kan de waardering, die één keer per dag plaatsvindt, afwijken van de werkelijke waarde.

Daarin wordt arbitrage bedreven. Spitzer voert aan dat dit gebeurde met medeweten van de betreffende fondsen. Wat moeten we hier van denken? Ten eerste is Spitzer natuurlijk bezig een politieke carrière op te bouwen. We zitten hier middenin een Bonfire of the Vanities op Wall Street.

Niet dat de misstanden die aan de kaak worden gesteld niet bestaan, integendeel zelfs. Ze zijn er nog steeds, omdat er niet voldoende structurele maatregelen zijn getroffen om ze te voorkomen. Laten we daarom de publiciteit met een flinke korrel zout nemen en kijken naar wat er hier werkelijk gebeurt.

Kleine beleggers
De betreffende beleggingsfondsen kunnen weinig kanten op. Ze kunnen niet doorlopende koersen afgeven, zoals ik hebben horen suggereren, want daar zijn dit soort fondsen niet toe in staat. Eén keer per dag is al heel wat. Dat hedge funds arbitreren is niet verbazend, dat is hun vak. Of het juist is dat ze dat ten koste van beleggers doen, is een kwestie van regelgeving.

Let wel, het gaat hier om kleine beleggers, al maakt dat juridisch natuurlijk niets uit. Wat volstrekt niet oorbaar is, is dat beleggingsfondsen meewerken aan dit soort handel. Waarom kunnen sommige fondsen dat doen? Omdat ze op die manier meer belegd vermogen aantrekken en meer honoraria verdienen.

Het is een goede zaak, als de particuliere belegger van dit soort affaires gevrijwaard blijft. Gebeurt dit alleen in Amerika? Dat zou ons verbazen. Een jaar geleden had iemand van mijn kantoor een gesprek met een vriend, die medewerker was van wat we aanduiden als een Eurostoxx 50-bank. Hij stapte in en uit de beleggingsfondsen van zijn eigen bank.

Douceurtje
Dat deed hij, omdat hij op dinsdag kon handelen tegen de koers van maandag. Ik kon mijn oren niet geloven. Het werkte als volgt: als de markt flink was aangetrokken, kocht hij op de koers van de vorige dag. Het omgekeerde, à la baisse, kon niet, want hij kon die fondsen niet lenen en shorten. Zijn tactiek werkte daarom alleen in tijden à la hausse.

Het gesprek was ontstaan, omdat de markt al een tijdje in mineur was en deze strategie niet meer werkte. Nu werkt het ongetwijfeld weer wel, tenzij de interne regels bij deze bank zijn aangepast. De bank geeft haar personeelsleden in zo’n geval een douceurtje ten koste van de deelnemers aan het fonds.

De heer Spitzer heeft een interessante richting gekozen. De misbruiken op Wall Street zijn nog niet voorbij, integendeel. De positie van de specialisten op de New York Stock Exchange (NYSE) staat, eufemistisch gesproken, ter discussie. Ze worden er collectief van verdacht beleggers te tillen middels hun prijsstelling.

Werk te doen
De topman van LaBranche, één van de grootste specialisten en een concurrent van Van der Moolen, trad onlangs uit het bestuur van de NYSE. De man die hier orde moet houden is Dick Grasso, de voorzitter van de NYSE. Hij heeft een beloning van 140 miljoen dollar ontvangen, maar het is niet duidelijk op welke basis dit gebeurd is.

Zijn contract is niet bekend. Er is nog veel werk te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: