Elke bearmarket heb z’n bullmarket

Ten eerste, waarde lezers, stuurt u mij alstublieft geen mail over de spelling van het woord heb. Ik weet hoe we dit werkwoord schrijven, zoals uit eerder werk mag blijken. Het is slechts een referentie aan Johan Cruijff, de Nederlandse Yogi Berra.

Dat is een Amerikaanse baseball-kampioen, die behept is – no pun intended – met een gelijksoortige vorm van wijsheid. Ik zeg dit, omdat ik vaker mails heb ontvangen: “Leuk stuk meneer Kraland, maar heb moet heeft zijn.”

Het is altijd pijnlijk om één en ander uit te leggen. Ten tweede, ik denk dat we misschien niet meer in een bearmarket zitten, maar ik weet het niet zeker. Ik vrees dat we het grootste deel van de opwaartse correctie al hebben gehad.

Bullmarket Canada
Misschien ook niet, dat debat wordt al elders op deze site in de Koffiekamer gevoerd. Eén van de pijlers van dit Inveztor.net forum beklaagt zich erover dat Nederlandse beleggers alleen naar hun thuismarkt en eventueel naar de VS kijken (klik hier). Daardoor missen ze van alles, waaronder Canadese aandelen, stelt de schrijver.

Er is altijd wel ergens een bullmarkt gaande. Die in Canadese aandelen is begrijpelijk. Het land deint mee met Amerika, maar grondstoffen zijn een belangrijke factor voor de Canadezen. Daardoor is de Canadese dollar wat van het verloren terrein aan het terugwinnen en daardoor is de beurs er sterker dan in de VS.

Eveneens daardoor is de heetste van de hete Canadese sectoren weer volop in beroering en het is gek, u hoort er hier weinig over. Dat is in zoverre verbazend, omdat iedereen met een internet-aansluiting en een e-broker zo mee kan doen. Is niemand meer hebzuchtig? Hieronder ziet u een grafiek van de HUI:

Goudhaantjes
De HUI, genoteerd aan de AMEX, staat ook wel bekend als de bugs index, bugs zoals in gold bugs dan. Laten we ze goudhaantjes noemen. De HUI is de tweede goudindex. U kent de XAU, dat is de goudindex waarin de grote aandelen domineren. Die index wordt genoteerd in Philadephia.

De grote goudbedrijven hedgen hun productie: ze verdienen geld, doordat ze goud produceren en verkopen. De HUI is een index van bedrijven die niet hedgen en is daarom veel volatieler, zeker als goud in beweging is en dat is het geval. Grote beleggers stappen in grote aandelen, zoals Newmont.

De HUI heeft het dit jaar alleen veel beter gedaan dan de XAU. De beurt is daarom nu aan de kleine jongens. Bovendien zijn er beleggers die teleurgesteld zijn in de grote goudaandelen. De kleine goudhaantjes hebben meer exposure aan de goudprijs en kunnen zodoende veel sneller stijgen.

Waarom die hausse?
De vraag naar goud steeg tot verrassing van velen in het tweede kwartaal met 5,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Edelmetaalspecialist Hennie Rijnbeek van Rabobank International houdt op deze site een insiders-kroniek bij, waarin u precies kunt volgen hoe de professionele handelaren, zoals Rijnbeek zelf, naar de goudmarkt kijken (klik hier).

Zij hebben het allemaal al een keer of twee gezien, zijn geïnteresseerd in de institutionele kant van de zaak en kijken naar de goudhaantjes, zoals het Amerikaanse leger naar Somalische straatvechters keek, vóór in Mogadishu die Blackhawk-helikopter naar beneden kwam. Zijn de professionals dan gek, of erger nog, sufferds?

Nee, ze kijken alleen naar de volgende grafiek. Hieraan lezen ze af, hoe de goudhaantjes in het jaar 2000 een dieptepunt bereikten en sindsdien een paar grote hausses meemaakten, terwijl de XAU tussen 1998 en nu een stabieler verloop liet zien. Kortom, de professionals in Londen kijken naar wat Newmont en de centrale bankiers doen met hun voorraad.

Juniors
Ze letten op bewegingen zoals die hausse van 5,2% en zien dat dit gepaard ging met hogere prijzen. Een hausse in een grondstof, terwijl de prijzen stijgen? Dat is natuurlijk een bullish signaal. Omdat de grote jongens van de XAU alles tot en met de kapstok gehedged hebben, gaat de aandacht van momentum beleggers dan direct uit naar de HUI.

Dat is een speculatieve markt met veel juniors, de naam die gegeven wordt aan de kleine exploratie maatschappijen. Deze junior exploration companies zijn gefinancierd door aandelenemissies. Ze worden meestal gevormd door gedreven Canadese ondernemers, die een stel vermoeide en onderbetaalde geologen in dienst hebben.

Omdat het rondstrooien van tonnen arsenicum en andere gruwelijke chemicaliën er toe leidt dat de meeste landen waar het aangenaam toeven is niet gemakkelijk meer toestemming geven tot het zoeken naar goud, als het er al is, werken de arme geologen veelal in delen van de wereld, waar alleen de meest gemotiveerde toeristen betalen voor een verblijf.

Gat en leugenaar
Rusland, China en Mongolië zijn op het ogenblik populair en Zuid-Amerika is al eeuwen een exploratiegebied. Soms mag zo’n geoloog mee op een roadshow, om wat kleur te verlenen aan de presentatie, waarin altijd feilloos wordt aangetoond hoe het betreffende bedrijf nog maar een paar maanden verwijderd is van een grote goudvondst.

Hoewel daar geen direct bewijs voor is, alleen wat aanwijzingen, kunnen we er donder op zeggen dat hedge funds nu mee gaan doen, want dit is typisch een situatie voor de long/short specialisten. Bovendien is deze markt aardig inefficiënt, hoewel we natuurlijk ook heel andere woorden kunnen gebruiken.

We hebben immers al eerder onze definitie van een junior gegeven: een gat in de grond met een leugenaar erboven. De laatste grote hausse was in 1994 – 1995 en die eindigde toen bleek dat wat onscupuleuze promotors van BRE-X, een junior, goudstof hadden gestrooid in een mijn in Indonesië. De geoloog viel opeens uit zijn helikopter.

Waarom u op moet passen
Eind augustus werd bekend dat de centrale bank van Griekenland 20 ton goud had verkocht. Normaal komt dan de markt wat terug, maar deze keer niet. De markt vond dat die 20 ton lekker gemakkelijk waren opgenomen, wat extra bullish is. U moet oppassen vanwege de structuur van deze markt.

U ziet dat we voor het eerst sinds lange tijd een bullmarkt hebben in juniors. Ik kan u uit eigen observatie verzekeren, dat er een hoop mensen zijn die hier al een klein decennium op zaten te wachten. Die zijn nu waarschijnlijk aan het verkopen, als ze er niet al uit zijn. We weten niet zeker waar nou al dat goud naar toe gaat.

Vraag uit India? Misschien. Aantrekkende inflatie? Hm. Industrieel gebruik? Ons onbekend, maar bulls zijn er zeker van dat er een groot gebrek aan goud is ontstaan en dat we aan de vooravond van een inhaalslag zitten. Dat zou kunnen. Ten slotte gaat er misschien iets erg vervelends gebeuren en loopt de goudmarkt hier op vooruit.

U loopt de risico’s
Wij kunnen ons genoeg vervelende scenario’s voorstellen, dus waarom niet. Stroomopwaarts zijn de geologen aan het zoeken naar goud en vinden ze het met moeite, want in de VS mag je nauwelijks meer arsenicum rondstrooien, want daar worden de omwonenden nerveus van. Daarom gaan we naar onherbergzame streken.

De promotors hebben eindelijk weer financiers kunnen vinden. Die zitten nu op winst. De brokers, want de markt is in handen van een klein aantal Canadese specialisten die het opeens druk krijgen, nadat ze zich in de afgelopen jaren uit pure ellende maar op technologie en biotech hadden gestort.

Dat zijn immers de sectoren, waarmee je mensen het makkelijkst gek kunt maken. Nu zijn ze weer hun eigen sector aan het promoten. De hedge funds, die in de roemruchte jaren 1994 – 1995 schitterden door afwezigheid, mengen zich er nu ook in en zorgen voor omzet. U stapt als laatste in en loopt uiteindelijk het grootste risico.

Kopen?
Mijn vriend Frankie, die in dit soort papier handelt, nodigt me uit voor een presentatie die hot is, maar helaas ben ik die dag in Nederland. In een bullmarket als deze komen opeens talloze juniors aanrennen uit het oerwoud. Dat betekent vette commissies voor de brokers die hun papier weten te plaatsen.

Kopen? Waarschijnlijk is dat een goed idee. Snel verkopen is waarschijnlijk nog beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: