Beleggen in wijn (5): Naar de kelder

De Franse wijnoogst van 2003 is veelbelovend, maar hoe kunnen
wijnliefhebbers hierop inspelen? Hoe ga je om met wijn, als belegging? Hoe
en wanneer kunnen we Franse wijnen het best kopen?

Op deze vragen en vele andere geeft Michael Kraland, wijnliefhebber en
woonachtig in Frankrijk, zijn mening. In een eerder leven was Kraland onder
andere actief in de wijn-, cognac-, armagnac-, champagne- en
whiskyindustrie. Tegenwoordig koopt hij alleen nog wijn voor een Parijse
wijnclub en voor zichzelf.

Wijn kopen en, sterker nog, beleggen in wijn vraagt om ongeveer dezelfde benadering als beleggen op de beurs. Misschien zijn er daarom zoveel financiële types geïnteresseerd in de wijnmarkt. De Londense City is vanouds één van de grootste klanten van de Engelse shippers.

De invloed van Londen is al eeuwenlang groot. Bordeaux heet daar claret. Dat dateert nog uit de tijd dat het een lichtere wijn was. Engelsen beheersten de handel in Bordeaux, port en sherry.

Van die drie categorieën zijn port en Bordeaux het meest gevoelig voor kelderopslag. Dit zijn daarom ook de twee klassieke types wijn om in te beleggen. In de champagne is de Engelse invloed ook zo groot, dat wordt gesproken van een Engelse smaak – de smaak van oude champagne.

Investment grade wijnen
Bolly is de typisch Engelse bijnaam van een beter champagnemerk. Het is chic om uw Labrador zo te noemen. De Engelse veilinghuizen Sotheby’s, Christie’s en Phillips maken de markt en bepalen welke wijnen investment grade zijn. De handel in deze wijnen betreft vooral een aantal grand crus van Bordeaux en top-Bourgognes.

Bij port gaat het bij investment grade wijnen om huizen die veelal van Engelse oorsprong zijn. Tot slot vallen tegenwoordig ook een klein aantal Rhône-wijnen hieronder, zoals de Côte Rôties van Guigal en de Hermitages van Chave en Jaboulet. Zeggen namen zoals Justerini & Brooks of Berry Bros & Rudd u iets?

Precies, J&B en Cutty Sark. Dat waren de whiskymerken die deze wijnhandelaren op hun flessen plakten. Die etiketten werden uiteindelijk meer waar dan de rest van het bedrijf. Wie het over beleggen in wijn heeft, heeft het daarom over een beperkt aantal namen die daarvoor in aanmerking komen.

Primaire kleuring
Beleggen in wijn kan op twee manieren. Via de primaire markt en via de secondaire, net zoals op de beurs. De primaire markt wordt elk jaar gevormd door de eigenaren die hun wijnen als futures aanbieden. De handelaren kunnen dan inschrijven in de eerste van drie tranches. De volgende twee geven de verkopers de gelegenheid om hun prijs aan te passen.

Particulieren kunnen meedoen via de handelaren, in Frankrijk de négociants genaamd. Soms kan dat ook via de betere slijter. In andere gevallen doet een château direct zaken met particulieren, maar de eigenaren van de beste châteaux halen daar hun neus voor op. Als u denkt dat u weet wat snobbery is, dan moet u met vakantie naar Bordeaux gaan.

Neem vervolgens een kijkje bij de plaatselijke society. Dan krijgt het begrip snobbery meteen een nieuwe dimensie voor u. De primaire markt van Bordeaux komt archaïsch over. De Franse hypermarkten, de meest geconcentreerde wijnspelers ter wereld omdat ze de baas zijn op de Franse markt, hebben geprobeerd de zaken te veranderen. Dat is niet gelukt

Futures en primeur?
Daarom geldt voor het jaar 2003 de volgende regel: alleen handelaren die ook in de verliesgevende jaren 2001 en 2002 wijn hebben gekocht, krijgen hun quota. Wie wel in 2000 meedeed, maar vervolgens zijn gezicht niet liet zien, krijgt niets. Overigens, om als handelaar geaccepteerd te worden moet u aan allerlei eisen voldoen.

Het lijkt op de primaire handel in schatkistpapier. Als u uw futures hebt gekocht en aanbetaald, krijgt u twee jaar later uw wijn thuisbezorgd. Dan betaalt u de rest van de rekening. Niet altijd overigens. Het kan ook gebeuren dat uw intermediair failliet gaat. Dat heeft als voordeel dat u niets meer hoeft te betalen. Een nadeel is dat u uw wijn niet krijgt.

Om te vermijden dat u uzelf voor schut zet in dit wereldje, waar u niet de eerste nouveau riche bent die geknipt en geschoren wordt, moet u beseffen dat u nooit futures en primeur koopt. U koopt uw wijn en primeur. Amerikanen noemen dat futures. Als Nederlander mag u kiezen. Ik houd het op primeur, tenzij ik met een Amerikaan praat.

Wijn financieren
Verwar dit niet met Beaujolais Primeur; dat is een wijn die jong wordt gedronken. Andere streken produceren tegenwoordig ook jonge wijnen, die primeur genoemd worden. Als u dit allemaal maar ingewikkeld vindt, dan bent u niet de enige. Veel nieuwe wijndrinkers vinden de wijn uit de Nieuwe Wereld eenvoudiger te begrijpen.

Dat heeft de Franse wijnmarkt geen goed gedaan. Voordeel van de primeurmarkt is dat, als u het goed ziet, u in een goed jaar tegen een redelijke prijs een topwijn koopt. Zodoende maakt u ook grote kans om een deel van uw aankoop een paar jaar later in de secundaire markt te verkopen, om zo uw overgebleven wijn te betalen.

Soms hoor ik wijnliefhebbers wel eens zeggen dat ze zo hun wijn financieren. Dat noodt uit tot een gulle lach. U hebt niet uw wijn gefinancierd, maar u hebt de eigenaars geholpen hun voorraden te financieren. U neemt het risico. Vervolgens drinkt u uw verlies op, of u neemt uw winst op de secundaire markt.

Me too-products
De primaire markt kent overigens geen ipo’s. Goed, ik geef toe dat er onlangs wat nieuwe wijnen werden gelanceerd die al snel en primeur verkocht werden, maar dat was eigenlijk niet meer dan een truc. Garagewijnen werden opeens populair, in de slipstroom van Le Pin en Valandreaud.

Daarom begonnen een paar châteaux opeens ook een apart wijntje in kleine hoeveelheden te maken en dan liefst heel geconcentreerd en aangepast aan de smaak van Robert Parker, het wijnorakel. Wij denken hier verder niets van, behalve dat de Bordeaux markt meer talent toont voor me too-products, dan voor ipo’s.

Wat erg handig is, is dat die wijnen maar in minuscule hoeveelheden gemaakt worden. Een paar honderd dozen is niets. Dat maakt het ook gemakkelijk om de prijs op de secundaire markt hoog te houden, als dat moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: