Chauvinisme en stupiditeit

Air France neemt KLM over. Hoewel er jaren aan gewerkt is om voor onze luchtvaartmaatschappij een partner te vinden en de besprekingen met Air France al een jaar in een serieus stadium waren aangeland, lukt het sommigen om toch nog verrast te zijn over het nieuws van vandaag.

Wij waren slechts door één element verrast, of nee, laten we er maar twee van maken. Ten eerste duurde het langer dan verwacht, voordat het nieuws naar buiten kwam. Keizerssnede? We weten het binnenkort.

Waar de meesten door verrast waren, want de markt wordt door de meesten gemaakt, is de prijs. Ondanks dat de fusie volledig voorspelbaar was, zakte Air France vandaag en steeg KLM een procent of tien, wat in dit geval spectaculair mag heten.

Van staatsbedrijf naar semi-staatsbedrijf
De reden is eenvoudig, Air France biedt een veel hogere prijs dan de markt dacht. Toch kunnen we niet zeggen dat het aan gegevens ontbrak. Air France betaalt daarom gewoon veel. Leuk voor KLM-aandeelhouders. Slim van de KLM-bestuurders, die, voor zover wij dat kunnen nagaan, gewone salarissen krijgen en eenvoudig leven.

We zeggen het er maar even bij, want tegenwoordig is iedereen verdacht. Wat wij dan verwachten, is applaus voor het management. Van KLM wel te verstaan. Eventueel voor Air France, want het is ze toch maar gelukt. Niet iedereen is ten slotte bereid om door een Frans semi-staatsbedrijf ingelijfd te worden.

Een semi-staatsbedrijf, inderdaad, want hoewel de Franse staat nu naar een minderheid van 44% toegaat, is Air France een staatsbedrijf dat een semi-staatsbedrijf wordt. Dat betekent dat de staat het er nog steeds voor het zeggen heeft, maar dat semi doet. We weten niet of de meningen in de Koffiekamer representatief zijn, maar wat we daar zagen verbaasde ons.

KLM (Dag)

Chauvinisme, stupiditeit en pleonasme
Leest u maar eens de thread Fusie KLM & AF een schande. Volgens de auteur is KLM verkwanseld aan ongure Fransen, die nu alles kapot maken en meenemen naar Frankrijk. Stupiditeit en chauvinisme zijn van oorsprong Franse woorden. Die zijn natuurlijk ontstaan, omdat ze daar in Frankrijk behoefte aan hadden.

Chauvin was een soldaat uit de tijd van Napoleon Bonaparte, een zekere Franse keizer. Chauvin was zó bevooroordeeld en nationalistisch, dat zijn naam onsterfelijk is geworden. Dat zegt daarom iets over Frankrijk. Het is echter zo, dat wij het noodzakelijk hebben gevonden om dat woord ook in onze Nederlandse woordenschat op te nemen.

Net zoals het woord stupide, dat ook van oorsprong Frans is (en daarvoor Grieks, voordat wij weer mails krijgen). Omdat iedere chauvinist per definitie stupide is, hebben we daar ook een Frans woord voor, namelijk pleonasme, dat eveneens (liever geen mails hierover) Grieks is en uit het Frans is overgenomen.

Rood: AEX
Blauw: Air France (dag)

Dom
Het gebruik van meerdere woorden om hetzelfde aan te duiden, werd ooit blijkbaar gezien als typisch Frans. Nederlanders hebben aan een half woord genoeg. We komen er vast nog een keer op terug, maar voorlopig zeggen wij, gewoon op zijn Nederlands:

KLM verkwanseld? Doe niet zo dom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: