Hoe goed is goed

Het nieuws van vrijdag was zo goed als het kon zijn en dat leidde tot een mooie rally (Zie Jobstijding). Is het goed genoeg? De tijd zal het leren. Laten we eens kijken: gaat het nu beter in Japan? Misschien. Aan iedere bearmarket komt een eind.

Het vervelende in Japan is alleen, dat we al een paar keer vals alarm hebben geslagen en echte maatregelen zijn er nog niet genomen. De regering in Tokio doet er wel alles aan om erger te voorkomen.

Als daarom de markt herstelt, wat de afgelopen weken het geval was voordat Dubai roet in het eten gooide, kunnen de zwakke banken het goed doen. Japan moet in dat geval wel ophouden weg te zinken in het deflatiemoeras.

Japanse deflatie
Is dat nu het geval? De Bank Credit Analyst, een researchbureau, publiceerde onderstaande grafiek, die suggereert dat er minder deflatie is en dat de prijzen in de dienstensector herstellen. Dat is al heel wat, want de Japanners moet ook nog hun yen verdedigen tegen de Amerikaanse dollar.

Afgezien van die moeilijkheden kunnen beleggers die daar zin in hebben en dat aankunnen, zoeken in Japan naar bedrijven die overleven en te koop staan voor een fractie van hun boekwaarde. Dat helpt namelijk om de eerste stap van een beurstransactie succesvol af te ronden: buy low.

Euro-rente
Buy low op Wall Street was mogelijk, maar nu is de markt weer terug naar boven door het goede banenbericht. Op zo’n dag als vrijdag heeft het daarom absoluut geen zin om te gaan zeuren, dat het aantal gewerkte uren niet toenam en dat we nog niet kunnen spreken van een stimulans van de consument.

We houden verder onze mond maar en gaan we eens kijken hoe deze tegenrally zich verder ontwikkelt. Was de baisse van september een nieuwe trend, of alleen een koopgelegenheid? Deze week zien we dat misschien wat duidelijker. Het wil er bij ons niet in dat de dollar nu is gedraaid. De Amerikaanse munt is waar we naar blijven kijken.

We houden ook de banengroei in de gaten, want de beurs kijkt eigenlijk alleen maar naar dat laatste cijfer. De markt heeft altijd gelijk, behalve wanneer dat niet het geval is. Overigens, is het u ook opgevallen dat niemand het heeft over Jean Claude Trichet? Een verlaging van de euro-rente met 0,5% tegen kerstmis, daar horen we niets over.

Net alsof dat niet aan de orde is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: