We want Wim

Een lezer schreef dat hij het niet meer begreep. Wij kunnen hiervoor, wat zullen we zeggen, begrip opbrengen. Het lijkt allemaal zo verwarrend te zijn. Zakt de dollar, moeten we eigenlijk goud hebben, maar nu zakte dit edelmetaal vrijdag op hoog volume naar 367 dollar.

Het laagste niveau, houdt u vast, sinds meer dan een maand. Nu is het zo dat de Nasdaq een +7% week had en daarvoor een -6% week. Het is ook zo dat wij geen gediplomeerde markthistorici zijn, anders konden we bedenken wanneer dit eerder gebeurde.

Nu kunnen wij dat niet – wij denken nooit, we horen graag van iemand die dit wel weet. Kortom, de markt is volatiel. Dat gebeurde allemaal vanwege die 57.000 banen en wat tijdelijke werkkrachten.

Onverwacht verwacht
Nou dachten wij dat zo’n cijfer op zich nog niets voorstelt en dat het allemaal afhangt van de uitleg, die wij eraan willen geven. Deze markt wil omhoog in de VS, dat is duidelijk, daarom wordt dit allemaal bullish uitgelegd. Wij willen in Nederland ook omhoog, dat is eveneens duidelijk, maar die dollar zit tegen.

Niet afgelopen vrijdag, toen ging de dollar omhoog, zoals het hoorde, waarna goud in een vrije val terecht kwam, maar gisteren kwam ECB-voorzitter Wim Duisenberg de euro te hulp. Voor velen was dat toch nog onverwacht. Voor ons niet. Een lezer schreef ons dat hij ook dat niet begreep.

Waarom veroorzaakte Duisenberg juist op een dag met weinig volume – denk aan Yom Kippoer – een vrije val voor de dollar tot onder, of liever gezegd boven de 1,17 dollar? Omdat andere media hier onvoldoende aandacht aan besteden, leggen wij het even uit. Het lijkt allemaal moeilijk te begrijpen, maar het is eenvoudig, zeker als u regelmatig de krant leest.

Rand Corporation
Wij schakelen even terug naar de doelstellingen van Duisenberg. Wat hij graag had willen bereiken, is dat Europa structureel veranderde. Dat is niet gebeurd onder zijn gouverneurschap. Wij vinden dat sneu voor hem, want wij vonden zijn streven sympathiek. Wat hij voor ogen had, was ongeveer het volgende.

We vatten het even voor u samen zonder economenjargon, zodat iedereen het kan volgen. Duisenberg hield de rente lang hoger dan nodig was, om Europa zo ver te krijgen dat het zich structureel aanpaste aan… ja, aan wat eigenlijk? Aan de werkelijkheid natuurlijk, wat een domme vraag!

Om Europa zo ver te krijgen dat het continent ophield met het steunen van waardeloze luchtvaartmaatschappijen, zieke treinenbouwers en failliete energiecentralebeheerders, hield Duisenberg de rente hoog, zodat de zwakkere broeders kapot gingen en de sterke overbleven. Staatsapparaten met steeds uitdijende ambtenarenlegioenen?

Pieper
Indammen met de rente. Collectieve overbestedingen? Terug naar een lager niveau, dankzij financiële druk. Nu was het al bekend dat Fed-voorzitter Alan Groenspaan ooit een discipel van Ayn Rand was – in zijn jeugd dan – maar Duisenberg kon er ook iets van en weet u wat? Wij vonden dat eigenlijk best sympathiek. Temeer omdat hij groot gelijk had.

Was het alleen niet een beetje onsportief, om daarvoor de rente van de ECB te gebruiken? Als wij iets vinden, kunnen we hoog of laag springen, de rente mogen we niet gebruiken om onze gedachten kracht bij te zetten. Duisenberg wel, die bofte en nu weet u ook waarom sommige mensen graag zijn baan willen hebben.

Pech echter voor Duisenberg. Net toen Europa lekker begon te piepen onder de rentedruk, liet die andere grote liquiditeitsverschaffer, onze vriend Groenspaan, alle remmen los en zette zijn rente op 1%. Wij kunnen u verzekeren dat dat onder centrale bankiers iets betekent, wanneer je je rente op 1% zet. Dat is een supermacho manoeuvre.

Trucjes uithalen
Onderschat die centrale bankiers niet. Onder hun bloedserieuze uiterlijk zijn het rate-jocks. Eén procent! Er zijn er maar weinig die dat deden en dat politiek overleefden. Duisenberg, die inmiddels het epitheton veelgeplaagd aan zijn naam toegevoegd kreeg, vanwege zijn moedige volhouden met die hoge rente, kwam voor twee vuren te staan.

Thuis een tetterende Gretta met haar zes miljoen grappen en op kantoor, in de nek, de hete adem van Jean Claude Trichet – zijn naam is Frans voor trucjes uithalen. Denk aan Crédit Lyonnais. Vindt u zo’n baan leuk? Nee, de gemiddelde Nederlander opteert voor een serie baaldagen, gevolgd door een kwartaal overspannen thuis en vervolgens een jaar wao.

Een Duitser was op kosten van de gemeenschap afgereisd naar een kuuroord en in België had minister van Defensie André Flahaut een vlammend stuk gepubliceerd in een Amerikaans dagblad om tegen dit soort misstanden te protesteren. Duisenberg toonde echter zelfbeheersing en bleef cool. Hij wist immers dat zijn dag nabij was.

Laatste persconferentie
Vorige week vond de laatste persconferentie van Duisenberg plaats. Hij vermeldde dat zelf ook. Dit was de laatste keer zei hij. Toen voegde hij hier het woord waarschijnlijk aan toe, hebt u dat gemerkt? Niemand die daar op gelet heeft, maar nu is alles duidelijk. Een sympathieke man, wij hebben dat altijd gevonden.

Niet alleen omdat wij een zwak hebben voor mensen van boven de dertig met een hoofd vol haar, maar omdat wij met hem meeleefden. De week daarvoor had de Israëlische premier Ariel Sharon immers aangekondigd dat hij de Palestijnse leider Yasser Arafat te pakken wilde nemen, waarop de laatste een martelaar werd.

Overigens, het blad Forbes schat Arafat in op 300 miljoen dollar schoon aan de haak. Je hoort er niemand over, maar kunt u zich voorstellen hoe het onze Duisenberg verging. Zo’n man z’n leven is natuurlijk een hel, wij hebben daar geen idee van. Thuis heeft hij een helemaal doorgedraaide Gretta.

Dollar-met-banen
Ondanks haar spreekverbod kan ze nu nog slechts met de grootste moeite in bedwang worden gehouden, terwijl de Amerikanen rustig proefballonnetjes oplieten over eventuele verdere renteverlaging en in elk geval bereid waren de rente zolang als mogelijk was op 1% te houden. Liefst lager natuurlijk.

Toen kwam vrijdag, toch nog onverwacht, het banenrapport uit. Euro naar beneden, dollar omhoog. Duisenberg had op dat moment niets meer te verliezen. De renteverlaging had hij niet meer kunnen vertragen dan hij had gedaan, maar hij kon wel, zo wist hij, een bal schieten in een open doel. Hij had die bal!

De eerste beste krant, in dit geval een Spaans blad, was goed genoeg. “De dollar gaat nog veel verder naar beneden”, zo lezen wij. Vervolgens iets dat wij maar zelden ziet: interventie, aldus de heer Duisenberg, had geen zin meer. Prompt zakte de dollar-met-banen naar het niveau van de dollar-zonder-banen.

Europa op de knieën
Nu moet u weten dat centrale bankiers – en de heer Groenspaan is op dat gebied een meester, de Tiger Woods van zijn beroepsgroep – hun woorden op een goudschaaltje wegen. Het woord interventie is natuurlijk helemaal taboe, naar dat soort gruwelijke activiteiten wordt in het beste geval slechts zijdelings verwezen.

Dit was geen ongelukje. Dit was geen knetterende hoofdpijn van Gretta. Dit was een dreun met voorbedachten rade, een meesterlijk geënsceneerde actie. Zonder enige consensus, zonder zelfs medeweten van wie ook, geheel alleen en op zijn dooie eentje wist Duisenberg, nu demissionair, Europa op de knieën te krijgen.

Want als de dollar naar 1,30 dollar voor de euro gaat, moeten er structurele maatregelen genomen worden. Geruchten dat Duisenberg, net zoals een vooraanstaande functionaris van de Bank of England, toetreedt tot een hedge fund hebben wij niet bevestigd kunnen krijgen, maar we houden u op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: