Ministers, ministers

Ministerschap is een hard beroep. Zo gaat vandaag de yen door de knieën. De knie van de yen was 110, we zijn nu op 109,45 en Tokyo is 2,45% naar beneden. De Japanse minister van Financiën wilde solidair zijn met zijn Belgische G7-collega Didier Reynders.

De Japanner kwam, net als Reynders, maar daarover vertellen we zo meteen meer, ook met een opmerking over de dollar. Volgens hem komt de daling door speculatie. Wij slaakten een zucht van verlichting. Eindelijk duidelijkheid.

Inmiddels ploft de dollar weer in elkaar. We staan nu op 1,1825 dollar tegen de euro. Wat gebeurt er nu? De eerste gevolgen: iedereen praat nu over ECB-voorzitter Wim Duisenberg en vraagt zich af wat de ECB doet.

Trichet-zet
Daar heeft de bank op geantwoord: niets. De G7 heeft via Reynders, die zich als dusdanig afficheert, laten weten dat het niet erg is. BNP Paribas schat dat 10% afwaardering van de dollar 0,75% van de groei afhaalt in euroland. Wij zijn bang dat de dollar richting 1,30 gaat. Als dat in één beweging gebeurt, is dat een probleem en moet de ECB snel ingrijpen.

Omdat de ECB slechte ervaringen heeft met interventie is het logisch dat ze naar die andere granaatwerper kijkt die in de gangkast staat, namelijk het rentewapen. Niet alleen werkt het ding, maar er zijn nog een paar granaten over van de vorige keer. We kunnen daarom voor kerstmis uitkijken naar een nauwkeurig geplande eerste zet van Jean Claude Trichet.

Mocht het u ontgaan zijn, Trichet is de opvolger van Duisenberg. Als het allemaal sneller en erger gaat, dan kan dat eerder. Voor die tijd krijgen we echter en dat is onze belangrijkste voorspelling, nog veel ministersverklaringen, waardoor niets de transformatie van dit medium naar een 24/7 humorsite meer in de weg staat.

Opwaardering euro
Wij willen niet onsportief lijken. Gisteren hadden wij het al over Duisenberg (zie: We want Wim), die geheel en al alleen de machtigste munt ter wereld deed wankelen: de dollar. Goed hoor, zo helemaal in zijn eentje, wij kunnen het niet. Vandaag lazen wij een uitlating van een andere staatsman.

Deze is minder schokkend dan die van Duisenberg, anders zaten we met de euro nu al op 1,19 dollar, maar is wel speciaal te noemen. Reynders, zoals gezegd de Belgische minister van Financiën vindt de opwaardering van de euro geen probleem, omdat “de eurozone niet zulke forse tekorten heeft op de handelsbalans en de lopende rekening als de VS”.

U moet even bij deze opmerking stilstaan en rustig nadenken. Neem gerust de tijd. Als u er niet uitkomt, is dat niet erg. Leest u dan rustig verder, de rest van deze column is gemakkelijk te begrijpen en straks nemen we nog even deze opmerking van Reynders door, tot we begrijpen wat hij nou bedoelde.

België
Wij kennen de hem niet, maar als Belg en minister van Financiën heeft hij het verder geschopt dan wij en daarom luisteren wij met enig respect naar wat hij zegt. Wij waren hier zelf nooit opgekomen. Misschien is dat wel één van de redenen, waarom niemand ons ooit heeft gevraagd minister van Financiën te worden.

Kijkt u nu vooral goed in financiële bladen naar interviews over de dollar en de euro en wat ons betreft ook de yen, de Aussie en de Zwitserse franc. Nergens leest u zo’n commentaar. Wij preciseren het nogmaals, want het is triest zijn als deze informatie in het tumult verloren gaat. Reynders is minister van Financiën. Van België. Sinds 1999. Lid van de G7, zegt zijn cv.

Nou zijn wij voorzichtig met dit land, want wij hebben een zwak voor onze lezers aldaar en wij zijn van één ding overtuigd, namelijk dat in er ons eigen land meer idioten rondlopen dan in België. Dat komt onder andere omdat Nederland groter is. Elke keer als we iets over België schrijven, krijgen we allerlei protesten.

Ministers van Financiën en ministers van Financiën
Onder andere van onze lezer Polleke van Hoegaarden, die ons kritisch volgt en daarom lopen wij op eieren als we het over dit land hebben. Eigenlijk hadden we niet moeten verklappen dat Reynders een Belg is. Dat leidt alleen maar tot problemen als je Nederlander bent. Daarom stellen wij eerst duidelijk die Nederlandse idiotenkwestie aan de orde.

Wij kunnen u ook met de hand op het hart verklaren dat als Dow Jones Newswires er niet bijgezet had dat Reynders Belg was, wij gewoon minister van Financiën hadden vermeld, zonder een verdere omschrijving. Iedereen weet dat hij niet de Franse minister van Financiën is, want dat is Francis Mer.

Die vinden wij goed. Hij heeft een ondankbare taak en pakt zijn bureaucraten goed aan. Wij wensen hem het allerbeste – niet dat wij Reynders iets anders wensen. Integendeel. Wat ook duidelijk moge zijn, is dat hij niet onze minister van Financiën is. Dan kenden we die naam immers? Maar goed, hij had ook minister van Financiën van Luxemburg kunnen zijn.

Koelbloedig
Nou, dat is hij niet. Wij willen echt alle schijn vermijden, dat we hier de draak zitten te steken met onze Belgische vrienden. We hadden het bijvoorbeeld ook kunnen hebben over mevrouw Roselyne Bachelot. Zij is onze favoriete minister in Frankrijk. Zij is nog veel gekker dan Reynders, dat kunnen we u verzekeren.

In Nederland is Bachelot niet zo bekend, maar in Frankrijk wel. Vooral bij de satirische pers. Toen het heel heet werd in augustus, kwam zij met allerlei praktische oplossingen voor mensen die het te warm kregen in Parijs. Er gingen er uiteindelijk 15.000 dood, wat ook weer een probleem werd. Frankrijk is een moeilijk te regeren land.

President Jacques Chirac was op vakantie en het werd een zootje. De lijkenkamers waren overvol en daarom moest iemand een list verzinnen. Gelukkig was daar Bachelot, die in actie kwam. Zij suggereerde Parijzenaren hun auto’s in de schaduw te parkeren en herinnerde koelbloedig haar medeburgers eraan, dat de airco het alleen doet als de motor draait.

Groter geheel
In elk land is er wel zo’n minister, lijkt het wel. Dat is helemaal niet erg en zeker niet typisch Belgisch. Omdat Inveztor.net een beurssite is, kijken we alleen meer naar ministers van Financiën dan naar milieuministers, zoals mevrouw Bachelot. Terug naar Reynders. Wat probeerde hij nou te zeggen? Ons is het niet duidelijk en daarom vroegen wij het hem.

We veronderstellen namelijk dat hij dit niet terloops in een microfoon heeft geblaft, maar dat deze opmerking deel uitmaakt van een groter geheel en daarom minder dom blijkt te zijn, dan het op het eerste gezicht lijkt. Wij hebben dan ook gisteren Reynders gecontacteerd via zijn persoonlijke emailadres, dat u op zijn website vindt.

Leuke site overigens. Luchtig, modern, wel een beetje oud nieuws over de introductie van de euro en zo, maar ook dat is een vorm van communicatie en in zekere zin toch weer actueel, want die introductie was rond de koers van nu. Wij hebben Reynders beloofd dat als hij ons kan uitleggen wat hij nou bedoelde, we het publiceren.

Rustig slapen
Daarom, ga gerust slapen. Wij weten het ook niet. Het is waarschijnlijk niet erg wat Reynders signaleert, want de dollar zakte vandaag zachtjes door. Als u niets meer over deze kwestie hoort, maakt u zich dan ook geen zorgen. Dat betekent dat Reynders ook niet helemaal duidelijk is. Dat soort dingen kan gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: