Waarom de euro naar 1,30 dollar kan

Wij krijgen de hele tijd vragen over de dollar en dat is lastig, want wij weten ook niet waar de greenback naar toe gaat. Eén ding kunnen we u verzekeren: wij hebben geen enkel FX (dat staat voor Forex) abonnement en luisteren nooit naar de specialisten op dit gebied.

Misschien moeten we dat wel doen, maar we zijn er nooit echt wijzer van geworden. We kijken naar de dollar, omdat er nu twee redenen zijn om dat te doen. Laten we dat even uitleggen.

Er bestaat zoiets als een theorie over hoe valuta (iedereen schrijft tegenwoordig valuta’s, dat is dubbel meervoud) zich tot elkaar moeten verhouden. Het is niet zo moeilijk: het is een kwestie van inflatie op de langere termijn en van renteverschillen op de kortere termijn. Tot zover de economen.

Kwestie van vertrouwen
Op het ogenblik is er weinig verschil in inflatie tussen euroland en de VS. Hoe komt het dan dat de Amerikanen hun munt zien smelten? Waarom gebeurde dat ook in 1994 en voorzag niemand dat toen? Waarom viel in 2000 de euro opeens als een baksteen? Dat komt, omdat het vertrouwen van beleggers nu ook meespeelt. Noem het de risicopremie.

De VS kunnen best een groot tekort hebben, dat is op zich niet erg. Wat wel vervelend is, is dat beleggers denken dat de Amerikanen geen sterke dollar willen hebben. Robert Rubin en Larry Summers, die voor president Bill Clinton het ministerie van Financiën runden, hamerden altijd op die sterke dollar, ook toen ze een tekort hadden.

Toen steeg de munt, trok de economie aan en verdween het tekort. Vertrouwen is belangrijk. Nu is dat weg, onder andere omdat iedereen ziet hoe de Amerikanen maatregelen nemen die het tekort juist vergroten. Dat ze privé op te grote voet leven is tot daar aan toe, maar als de staat ook mee gaat doen krijgen de crediteuren argwaan. Dat is wat er nu speelt.

Goud is stabiel
Omdat de dollar nog redelijk stand houdt, er is immers geen paniek, gaat de regering van president George Bush gewoon door. Wat kan het de Amerikanen schelen dat Europese exporteurs het moeilijk krijgen? Of de Japanners? Voor Azië, grofweg gelieerd aan de dollar, is er niets aan de hand. Daarmee keren wij terug bij de bovenstaande vraag:

Hoe ver kunnen wij gaan? Wij hebben, zoals we al eerder vermeldden, geen idee, maar de goudmarkt geeft een teken. Hieronder ziet u een grafiek van Frank van Dongen van de goudprijs in euro’s:

Dit patroon is vrij stabiel, terwijl iedereen weet dat goud gestegen is. Dat komt omdat het edelmetaal stijgt ten opzichte van de dollar. Hieronder ziet u een euro-dollar grafiek en die stijgt veel meer dan goud in euro’s.

Wie koopt goud?
We kunnen ons daarom afvragen of de goudmarkt ons iets probeert te vertellen, namelijk dat de dollar nog verder wegzakt. Een eenvoudige rekensom leert ons, dat als goud zo rond de 300 euro per ons blijft hangen, maar in dollars stijgt naar bijna 380 per ons, de euro-dollar wel eens dezelfde kant op kan gaan.

Het sommetje is 380 : 300 = 1,27 dollar. Wij veronderstellen dat we de koers van het goud op deze manier moeten interpreteren. Wie koopt goud? Indiërs en Chinezen die hun eigen munt niet vertrouwen, industriëlen, juweliers en beleggers die de dollar niet vertrouwen. Vroeger was dat een kwestie van inflatie.

Nu is het zaak de ontwaarding door de overheid te voorkomen. Bush wil herkozen worden. Hij wil daarvoor een goed lopende economie, een solide huizenmarkt en een zo hoog mogelijke beurs. Beleggers die denken dat deze combinatie niet spoort met buitenlandse avonturen en een steeds groter tekort, kopen voor een deel goud.

Accelereren
Op deze manier geven deze investeerders aan wat ze van de dollar denken. Misschien zien ze de munt zoals in de bovenstaande grafiek, die een hoofd-schouderpatroon toont. We kunnen, met ECB-voorzitter Wim Duisenberg (zie: We want Wim) hopen dat de val van de dollar geleidelijk gaat.

We kunnen, zoals de Belgische minister van Financiën Didier Reynders zeggen dat dit allemaal niet zo erg is (zie: Ministers, ministers). Of we kunnen ons indekken tegen een val van de dollar, die ook plotseling kan accelereren. Dat is niet te voorzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: