Beleggen in wijn (8):Investeer in uzelf

De Franse wijnoogst van 2003 is veelbelovend, maar hoe speelt u hier als belegger op in? Michael Kraland, wijnliefhebber en woonachtig in Frankrijk, geeft op deze prangende vraag antwoord. In een eerder leven was hij actief in de wijn-, cognac-, armagnac-, champagne- en
whiskyindustrie. Tegenwoordig koopt hij alleen wijn voor een Parijse wijnclub en voor zichzelf.

Investeer vooral eerst in kennis, vervolgens in uw kelder en daarna pas in wijn voor de verkoop. Doe het alleen als u denkt dat u er meer van weet dan een ander en bedenk dan dat die ander een beroepshandelaar is. Investeren in kennis is leuk, want bij wijn betekent dat proeven.

Meestal wijdt iemand u in die er meer van weet en zo ontdekt u meteen allerlei smaken, die u nog niet kende of niet wist te plaatsen. Dat is altijd prettig. Op die manier wordt elk hapje buiten de deur een potentieel feest en elke hap thuis een excuus om een goede fles open te trekken.

Nadeel is dat u op de meeste cocktails en feesten in Nederland geneigd bent terug te schakelen naar bier of jus d’orange, zo vreselijk is het wijnaanbod meestal, om van de champagne maar te zwijgen.

3000 flessen
Wanneer u een jaartje of langer geproefd hebt en wat aankopen hebt gedaan, bent u misschien klaar om in uw kelder te investeren. Dat is op zich eenvoudig, want er is genoeg goede wijn te koop. Wat dat betreft, lijkt wijn kopen ook verdacht veel op de aandelenmarkt. U kunt het succes van uw investering op verschillende manieren meten.

Ten eerste is het haast niet te doen om een volledige wijnkelder in één keer te kopen. Het kan wel, ik ken een dame die dat doet, voor heren die opeens heel veel geld hebben, of die opeens de drang voelen zo’n kelder te hebben. Een beetje geld en goed advies, dat u voor nóg meer geld kunt mobiliseren, zijn voldoende.

Voor zo’n 150.000 euro hebt u iets leuks, een fles of 3000 à 50 euro per fles met uitschieters naar boven en naar beneden. U hebt een kelder nodig, waar de temperatuur niet teveel varieert en waar u geen hinderlijke geuren hebt en u bent klaar. Als u het zelf doet, kunt u voor minder dan de helft hetzelfde bereiken.

Jellinek Kliniek
U begint met een solide planning. De meeste mensen rotzooien maar wat aan. U bent Karel Appel niet, u bent een zelfgestuurde belegger die Inveztor.net raadpleegt en u houdt van een duidelijk actieplan.
Ten eerste schat u hoeveel flessen u per jaar drinkt. Als u dat niet weet, hebt u een probleem en is de Jellinek Kliniek wellicht een alternatief.

Laten we zeggen dat u elke avond thuis een fles opentrekt. Soms bent u er niet, maar soms hebt u bezoek. Ik kan u verzekeren dat er in Nederland ongelooflijk wordt gezopen door sommige mensen. Ik sta elke keer weer verbaasd, daarom is één fles echt een matig voorbeeld, zeker als u daar maar de helft van drinkt.

U gaat vervolgens na hoeveel van die flessen rood zijn en hoeveel wit. Geen flauwe vragen over rosé graag. Als u driekwart rood drinkt en als uw smaak zich klassiek ontwikkelt, krijgt u de neiging steeds oudere wijnen te prefereren, of is appreciëren hier een betere term? Het kost niet meer dan de tijdwaarde van uw geld om voldoende voorraad in te slaan.

Asociaal
Als u het liefst wijn drinkt die door de bank genomen een jaar of acht oud is, wat niet overdreven is, moet u acht keer uw jaarlijkse rode wijnconsumptie in voorraad hebben. Dat betekent 2200 flessen rood, bijna 200 dozen. Dat lijkt veel, maar het alternatief is het duur inkopen van veel te jonge wijn, die uw humeur tijdens het diner bederft.

Nu de witte wijn. Veel daarvan drinkt u jong, maar de betere flessen wilt u laten liggen, zeker wanneer u naar een paar serieuze proeverijen geweest bent. Laten we gemiddeld een jaar of drie nemen, dan komen we uit op drie keer negentig flessen is 270 flessen wit. Nu zijn we er van uitgegaan dat u net zo asociaal bent als wij en weinig feesten geeft.

Want als u veel mensen ontvangt, zit u zo op het dubbele. Dan geldt echter ook dat u veel voordeliger uit bent met een eigen kelder. Hoe voordelig? Lees de volgende keer verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: