Beleggen in wijn (9):Voordelig uit eigen kelder

De Franse wijnoogst van 2003 is veelbelovend, maar hoe speelt u hier als belegger op in? Michael Kraland, wijnliefhebber en woonachtig in Frankrijk, geeft op deze prangende vraag antwoord. In een eerder leven was hij actief in de wijn-, cognac-, armagnac-, champagne- en
whiskyindustrie. Tegenwoordig koopt hij alleen wijn voor een Parijse wijnclub en voor zichzelf.

U bent nu aangeland bij een eigen kelder met 2470 flessen wijn, zoals u in het vorige deel Investeer in uzelf las van onze serie beleggen in wijn. Het eerste voordeel dat u nu hebt, is dat het leuk is om even naar de kelder te gaan en zorgvuldig te uit te kiezen wat u die avond naar boven haalt.

U neemt daarvoor een draagrekje mee voor zes flessen, want u weet dat van het één het ander komt en u laat zeker een mooie fles wijn kapot vallen, als u niet zo’n handig rekje hebt. Het ding kost bovendien minder dan één goede fles en gaat generaties lang mee.

U haalt een acht jaar oude Bordeaux naar boven. U hebt die wijn destijds en primeur gekocht, hij ligt nu vijf jaar in uw kelder en er begint inmiddels wat schwung in die wijn te komen.

Bèta
Waarschijnlijk is uw wijn nu drie à vier keer de prijs waard die u er voor betaald hebt, maar dat komt voor een deel vanwege de bèta. Pardon, wij slaan weer aan het beleggen. Wij bedoelen dat de markt meezat sinds 1995 en wie weet is dat in 2007 heel anders, als u uw 1999 opentrekt. Hoe dan ook, zo’n wijn is nauwelijks meer te krijgen behalve op de veiling.

Als u nu een wijn van Marcel Richaud, een Cairanne, uit de Rhône vallei bovenhaalt, hebt u ongeveer de helft betaald van wat die wijn nu kost. Richaud is wat bekender geworden, zijn wijnen slaan aan en de Côtes du Rhône waren acht jaar geleden enorm ondergewaardeerd. Nu zijn ze nog steeds niet duur.

Nogmaals, uw Cairanne smaakt nu misschien een stuk beter dan een veel betere wijn die twee jaar oud is, vanwege de tijdsfactor. Laten we daarom historisch maar een factor van drie aanhouden. Uw kelder is nu drie keer zoveel waard als bij aankoop. We hebben het nu over wijntjes die en primeur of nieuw in de handel 10 à 12 euro kosten, niet echt duur dus.

Forward looking statement
Voor wit kunt u wat minder budgeteren, want er zijn al redelijke flessen te koop vanaf 6 euro. Nu gaan we een forward looking statement doen. Laten we uitgaan van een matige prijsontwikkeling in de komende jaren. Weinig inflatie, geen nieuwe golf van rijkdom en consumptie, een vrij somber scenario, maar het kan natuurlijk erger.

Ook dan stijgt uw wijn in prijs en nemen de betere wijnen en de betere jaren sneller in waarde toe. Een verdubbeling over acht jaar is geen overdreven idee. In die zin lijkt een eigen wijnkelder een goede zet. Temeer omdat de belasting nog steeds geen manier heeft gevonden om het plezier dat die kelder u bijna elke dag brengt, extra te belasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: