Digitale micro-cap

Laten we beginnen met het belangrijkste: tegen onze gewoonte in hebben wij het over een micro-cap, waar wij zelf aandeelhouder in zijn, zij het dan indirect. Dat is belangrijk, omdat we sinds de start van Inveztor.net iedere schijn van belangenconflicten met aandelenposities proberen te vermijden.

Deze conflicten treden niet op bij een positie in Unilever, maar wel als het een fonds betreft met een market cap van 11,1 miljoen euro en een omzet van een paar duizend stuks per dag. Normaal gaat er nauwelijks iets om in dit aandeel. De laatste dagen is er sprake van een paar duizend stuks per dag.

Er is nog een andere reden dat wij het bijna nooit over dergelijke situaties hebben: wij doen weinig in dit soort aandelen, maar soms is de verleiding te groot. Vandaar.

Pure play in kerstcadeaus
We hebben het wel eens eerder over Nomatica gehad (Bloomberg: Noma FP, 7,40 euro): een e-tailer, dat hoofdzakelijk via een website digitale camera’s verkoopt. Het is een klein bedrijfje vlakbij Toulouse en voor de beursgang kochten wij aandelen op 2 euro, bij de beursgang nog wat op 4 euro en eind 2002 een pluk op 6,50 euro.

Dat laatste deden wij in een moment van volledig gebrek aan zelfbeheersing. Wij dachten dat het een goed kerstseizoen werd en dat het aandeel daarom goedkoop was. Begin vorige week kregen wij een telefoontje van een broker die 40 000 stukken zocht. Dat wekte onze belangstelling. Wij keken even naar de cijfers en belden met de directie.

Onze conclusie luidde dat het beter was om nu nog niet te verkopen. Kopen dan? Dat raden wij nu nooit aan, want wij zijn zelf aandeelhouder en de liquiditeit, volatiliteit enzovoorts. Lees desondanks verder, misschien zoekt u net nu naar een pure play in kerstcadeaus. Welnu, Nomatica is er een.

Voorzichtig
Er staan maar anderhalf miljoen aandelen uit en 44% is in handen van Christophe Cornuejols, een Franse ingenieur die de oprichter van Nomatica is. Bij de beursgang kondigde het bedrijf voor 2001 een omzet aan van 9,5 miljoen euro. Inmiddels heeft de directie al een tijdje geleden bekend gemaakt voor dit jaar op een omzet af te stevenen van 60 miljoen euro.

De markt geloofde dat blijkbaar niet, temeer omdat de resultaten van het vorige seizoen tegenvielen. In 2002 zette het bedrijf de helft om van de huidige prognose, maar de rentabiliteit was zwak. We kunnen daarom het volgende zeggen: de groei is nog steeds groot, weer in de drie cijfers. De netto winst schatten we op een kleine 2%.

Laten we uitgaan van 1,2 miljoen euro, dan betalen we nu tien keer de winst. Met een koers van 7,40 euro zitten we op een marktkapitalisatie/omzetverhouding van 18,5%. Is dit veel of is dit weinig? Wij neigen naar het tweede, maar moeten toch voorzichtig zijn. Ten eerste is dit geen liquide aandeel, integendeel, het lijkt ons meer durfkapitaal dan een beursfonds.

Het management…
Twee Franse venture capitalists komen de financiële basis nu versterken: Turenne Capital Partners en de venture-arm van Dassault zijn bezig een deal af te sluiten. Ze zorgen voor 2 miljoen euro meer werkkapitaal. Bestaande aandeelhouders mogen meedoen en de deal vindt plaats op 4,60 euro, de koers van een paar dagen geleden.

Vindt u het raar dat die jongens pas na de beursgang op de proppen komen? Wij ook, maar de onderneming had, naar ons gevoel, nooit in 2001 naar de beurs moeten gaan. Nu, op dit ogenblik, had ze een keurige entree kunnen maken en genoeg geld kunnen ophalen om haar balans te versterken.

Ten tweede heeft het huidige management geen enkele ervaring met, hoe zullen we het zeggen, management. Gelet op onze ervaringen is Cornuejols een gedegen ondernemer. Of hij ook een financier, manager en communicator is moet nog blijken. De deal met Turenne werd al in maart aangekondigd en krijgt nu pas zijn beslag.

Concurrentie
Reden is dat een aantal beleggers woedend waren, toen ze merkten dat hun aandelen verwaterden. Deze beleggers vonden dat ook niet prettig en de directie haalde bakzeil. Gelukkig kijkt de beurs altijd vooruit. Wat zien we dan? Weer een jaar met 100% omzetstijging en wie weet, volgend jaar weer iets goeds, tot iedereen zo’n camera heeft.

Als de technologie dan blijft verbeteren, krijgen we een vervangingsmarkt. Cornuejols heeft allerlei gesprekken met kleinere sites, zo rond de 20 miljoen euro en wil die graag integreren. Dat kan zonder al te veel problemen. En de concurrentie, de FNAC’s (Pinault Printemps), Carrefours en Darty’s van deze wereld?

De grote distributeurs, zoals Auchan en Carrefour hebben niet genoeg aanbod en zijn op een enkel promotioneel product na niet goedkoper. FNAC, het leidende huis op dit gebied, ondervindt flinke hinder en kan best een bod uitbrengen op een kleine stoorzender als Nomatica, om vervolgens de site te integreren met de eigen.

Greenshoe
FNAC verklaarde vandaag dat haar website omzet met 50% groeit, veel minder snel dan Nomatica. Het kan natuurlijk ook zijn dat zo’n klein bedrijf opeens struikelt over zijn eigen groei. Cornuejols houdt alle details minutieus bij en zijn nieuwe partners willen groei zien. De kans bestaat dat het bedrijf zich gaat professionaliseren.

Pas ook op met de handel in dit papier. Elke dag om drie uur is er een fixing. Dat kan lastig zijn, want prijs en volume komen niet altijd overeen en handelaren laten niet het achterste van hun tong zien. Ten slotte, full disclosure, gunnen wij u een vooruitblik op wat wij zelf ga doen met onze aandelen Nomatica.

Zodra de nieuwe deal in kannen en kruiken is, waarbij wij proberen zoveel mogelijk nieuwe aandelen à 4,60 euro in handen te krijgen, gooien we er wat van die nieuwe aandelen uit. In principe wordt dat maar 3%, wie weet krijgen we een stukje greenshoe. Daarvoor kopen wij een camera voor al onze familieleden die er een willen hebben.

Nog een ritje
Mijn blik is gevestigd op de Powershot 400, maar die is nog niet voorradig. Mooi design. Als wij om ons heen kijken en de belangstelling zien in de winkels halen we die 100% omzetgroei wel. Zodra dat duidelijk is, nemen wij meer winst mocht het aandeel richting 10 euro gaan. Na kerst verandert de stemming over dergelijk papier vaak snel.

Wie weet kunnen we volgend jaar een nieuwe rit maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: