Im Westen nichts neues

Vandaag is het in Parijs een vrije dag. Het is 11 november en we herdenken de zinloze slachting van de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918). Acht en een half miljoen doden, het lijkt niet eens zo veel vergeleken met de twintig miljoen dode Russen van de Tweede Wereldoorlog.

Deze oorlog vond alleen plaats op enkele tientallen kilometers afstand aan de Marne en de Somme en bij Verdun en Ieper. Het is misschien goed hier een moment bij stil te staan. Er leven momenteel nog ongeveer dertig Poilus.

Dat was de bijnaam die de Fransen in de oorlog aan hun soldaten gaven. De geschiedenis verliest zo haar laatste getuigen. Geen gebeurtenis heeft onze tijd zozeer beïnvloed als deze rampzalige oorlog.

Bepalend voor ons denken
Dit conflict leidde tot de opkomst van het totalitarisme en de Holocaust, Versailles was de oorzaak van de Tweede Wereldoorlog, het oostfront leidde tot het instorten van keizerlijk Rusland. Het Oostenrijk-Habsburgse rijk kwam tot een einde en de Duitse keizer ging in ballingschap naar Doorn in het neutraal gebleven Nederland.

De Europese democratieën slaagden er voor het laatst in een generatie jonge mannen op te offeren. Na de slachting kwam een vredesbeweging op, die tot vandaag bepalend is voor ons denken. Frankrijk is met vakantie, maar de sporen van La Grande Guerre zijn diep. De schade voor het land was vele malen groter dan in de Tweede Wereldoorlog.

Die werd vooral collaborerend doorgebracht. Tot op de dag van vandaag is Frankrijk wereldwijd specialist in kunstmatige ledematen. Stanley Kubrick’s Paths of Glory, de beste film over de oorlog en kritisch over de Franse legerleiding, was verboden, totdat president Mitterrand in 1981 aan het bewind kwam.

Buffett’s valuta
Vandaag zien we dat opnieuw positief nieuws negatief wordt geïnterpreteerd. Laten we proberen objectief te blijven en ons pessimisme voor ons te houden: suggereert dit beursgedrag niet dat het goede nieuws nu echt is ingeprijsd? De dollar trekt zich voorlopig nog niets aan van het koersdoel van onze technisch analisten Gökhan Erem en Geert Jan Nikken.

Zij zien de dollar naar 1,11 gaan (zie Euro-dollar: 1,1133). We noteren nu 1,152, maar wat niet is kan komen. Warren Buffett heeft een opzienbarende verklaring gedaan, waar we niet veel reacties op zien. Hij speculeert in valuta. Welke wil hij niet zeggen. Hij is zo beroemd dat hij zelfs op deze markten, de meest liquide ter wereld, voor opstoppingen kan zorgen.

Wel is duidelijk dat hij negatief is op de dollar, want anders, zo zegt hij, keek hij niet naar andere munten. Buffett is negatief op de dollar om alle bekende redenen: het Amerikaanse begrotingstekort baart hem zorgen en hij denkt dat op de lange termijn de positie van de VS en daarmee van de dollar wordt uitgehold.

Te duur en te laat
Buffett deed zijn uitspraken in een artikel dat hij meehielp te vervaardigen voor het Amerikaanse zakenblad Fortune. Het was al bekend dat hij aandelen duur vindt. Hij vindt dat nog steeds, maar nu vindt hij dat treasuries en junk bonds dat ook zijn. Dit zei hij op 27 oktober in een interview met het Amerikaanse beursblad Barron’s.

Buffett is vooral bang voor tech aandelen, ondanks zijn vriendschap met Bill Gates en Michael Dell: farma bedrijven gaan zelden failliet en zijn daarom meer waard dan technologiebedrijven. Wal Mart is een machine die de supermarkten kapot gaat maken. Koop daarom vooral Ahold, als u het niet met hem eens bent.

Zijn Berkshire Hathaway heeft 24 miljard dollar cash tegen 10 miljard dollar eind 2002. Buffett verkocht zijn obligaties toen de rente deze zomer sterk daalde. Inmiddels steeg de rente. Hij ziet zijn verkoop van Gilette en Coca Cola als een vergissing: te laat. Al voor de bubbel werden deze aandelen op bubbelprijzen gewaardeerd.

Bottom up
De Nasdaq kost momenteel 43 keer de winst. Dat lijkt ons duur. Niet dat dit erg is, onderzoek toont aan, ongetwijfeld tot de verbazing van velen, dat hoge koersen weinig te maken hebben met verdere koersstijging. Vraag en aanbod zijn belangrijker en vraag wordt niet alleen veroorzaakt door het prijsniveau, maar door wat er aan alternatieven voorradig is.

Wanneer wij ons bukken en vanaf de grond naar boven kijken, de zogenaamde bottom-up methode, omdat op zo’n moment het achterwerk prominent in de ruimte figureert, valt het ons op dat we nergens meer goedkope aandelen kunnen vinden en als we dat al doen, dan is het met moeite. Het gaat dan vaak om micro caps.

Analisten kijken niet meer naar die dingen, als ze het ooit al deden en voor small caps geldt hetzelfde. Daar kunnen we dus, wat het niveau van de koersen ook moge zijn, de meeste inefficiëntie verwachten en iets verdienen. Zie de columns van Inveztor.net’s stockpicker Leon Hillen, alias Onno, voor een handleiding. Klik hier voor zijn werk.

Even naar huis bellen
Small caps zijn nu niet meer goedkoop en de professionals bevestigen dat ze bezig zijn met big caps. Daar is het moeilijk vissen voor de particulier en biedt technische analyse vaak uitkomst. Wanneer veel analisten een aandeel volgen, moet u niet verwachten dat aandachtig lezen van de krant u helpt, tenzij de achteruitkijkspiegel uw belangstelling heeft.

Jim Cramer, de beurscolumnist, alert als altijd, heeft net een demonstratie van Vonage bijgewoond. De naam lijkt een versgekloonde nieuwe druivensoort uit Zuid-Afrika te suggereren, maar het gaat om een revolutionair nieuw telefoonsysteem. Vonage kan het leven voor de KPN’s van deze wereld minder rendabel maken.

Het systeem kan gewoon op een pc worden aangesloten en biedt veel voordelen van een vaste lijn. Vonage maakt, zo meldt Cramer, nu al winst en hij raadt af weg te blijven bij ATT en Verizon. Lang leve internet. De vier nieuwe ruiters van het web Yahoo!, eBay, Amazon en Barry Diller’s USA Interactive, een tv- en e-tailer, zijn weer sterk geprijsd.

Nano caps
In de derderangsbedrijfjes komt ook weer fantasie. Omdat die aandeeltjes uiteindelijk werden weggegeven, zijn de overlevers van toen de stijgers van nu. Vandaag zagen we weer zoiets. Artprice.com is een leuk, piepklein Frans bedrijfje met een zeer nuttige functie. Alle veilingprijzen voor kunst staan hier opgeslagen.

Echt nuttig en ook echt internet. Met een omzet van 500.000 euro kunnen we hier spreken van een nano cap. Helaas is er wat ruzie ontstaan tussen de oprichter en de mensen die Artprice.com naar de beurs brachten. Dat gebeurde voor 19 euro per aandeel en de oprichter vindt dat onvoldoende.

Nu kost het aandeel – nee, we gaan even terug in de tijd, naar gisteren: toen kostte het aandeel 1,74 euro, goed voor 35% stijging op één dag. Vandaag zijn we 60% omhoog op 2,80 euro. We zien dat dit soort speelgoedaandelen het goed doet in de laatste tijd, zie ook ons verhaal gisteren over Nomatica (zie Digital micro-cap).

Of dat een goed teken voor de markt is, moeten we nog zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: