Explosief aandeel

Ik schreef er deze maand in Quote in mijn column De Osama Hedge al over: Invision Technologies (INVN, 27 dollar) is een uniek aandeel om in portefeuille te hebben. Temeer omdat we het zelf nog niet hebben, maar we kijken er wel naar.

We kijken zelfs zo goed, dat we in de grafiek – courtesy Frank van Dongen – menen waar te nemen dat het aandeel boven in een stijgend trendkanaal zit.

Nu weten wij niets van technische analyse, behalve dat wij nooit sufferds moet geloven, die het hebben over dalende grafieken die ze ondersteboven houden.

Die dalen dan namelijk ook, maar dit terzijde. Laat Invison daarom maar wat terugkomen richting 24 dollar.

Springstof en lingerie
Daarna bestaat er een grote kans dat dit aandeel technisch gesproken koopwaardig wordt. Fundamenteel gezien denken we dat dit al het geval is, al is het maar omdat dit aandeel stijgt wanneer er terreur of aanslagen plaatsvinden. Invision is wereldmarktleider op het gebied van detectie van explosieven.

Het bedrijf maakt machines die op vliegvelden koffers met springstof weten te onderscheiden van onschuldige bagage met bankbiljetten, cocaïne en lingerie, of een combinatie daarvan. Nooit meer vette, graaiende handen van een corrupte douanier of een security-sloeber in uniform, die in de Perla’s van uw vrouw frommelt of uw Montecristo’s breekt.

Invision groeit, de kwetsbaarheid van vliegtuigen zorgt voor een steeds grotere markt en het bedrijf heeft geen schulden. Al enige tijd zijn alle analisten flauw. U moet zich daar niets van aantrekken en hun analyses alleen lezen, zoals u het gemiddelde analistenrapport leest: zuiver en alleen voor de beschrijvende waarde.

September 2001
Het gaat om de huiswerktijd dat besteed is aan het bedrijf en de spreadsheet met de cijfers. Als u even naar het bedrijf wilt kijken is, gaat u naar de website. Op http://www.invision-tech.com kunt u, als u snel bent, nog de laatste presentatie bekijken, want op 6 november jongstleden was er een open dag voor analisten.

Dit is een aandeel om te kopen wanneer er niets aan de hand is en te verkopen wanneer er over gesproken wordt. Hieronder ziet u dat duidelijk: kijk naar het koersverloop in september 2001 en daarna. De omzet kan flink variëren en daarom is het misschien beter om ons niet dood te staren op de korte termijn trend.

Beleggers doen dat wel en schrikken enorm als er in een kwartaal opeens minder machines zijn verkocht. Het is een beetje zoals met ASML. Wat belangrijk is om te controleren, is of de technologie nog steeds goed is. Dat lijkt ons zo. Vervolgens kunnen we ons afvragen of het bedrijf nu te koop staat voor vijf of acht keer de winst,

Reëel risico
Dat is niet helemaal duidelijk en eigenlijk is dat ook niet zo vreselijk belangrijk, want in beide gevallen is het niet duur. Zodra er een nieuwe aanslag plaatsvindt, gaan er weer wat vliegvelden door de knieën en worden er een paar honderd extra machines besteld. Het risico is dat Osama bin Laden wordt gepakt…

Dat gevaar is reëel, want het kan best zijn dat hij ergens lekker in Verweggistan zit en dat de regering van president George Bush hem daar oppikt op een tijdstip dat goed samenvalt met een verkiezingsoffensief. Mocht Bin Laden gepakt worden, dan is er kans dat zijn vrienden doorgaan en zelfs voor represailles zorgen.

Vergeet dan ook niet dat dit aandeel uw Osama-hedge is. Mochten de Bin Laden sympathisanten zich massaal tot een genuanceerd standpunt bekeren en zich aansluiten bij George Soros en diens visie op de Open Maatschappij, dan is er ook niets aan de hand. Dan stijgen immers al uw andere aandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: