Greenback down

Verdorie, zeven procent groei van de economie en eindelijk meer banen, dan zou de dollar toch omhoog moeten? Wanneer een munt juist zakt terwijl de meest optimistische voorspellingen uitkomen is het de moeite waard eens even na te denken over wat dit te betekenen heeft. In Waarom de euro naar 1,30 dollar kan zeiden we al eerder waarom we dachten dat goud impliciet een hint geeft over de waarde van de dollar.

De berekening is eenvoudig. Als je de huidige goudprijs deelt door de 300 dollar die een ounce goud waard was toen er rust op de valutamarkten heerste, impliceert dat een koers van 1,33 dollar per euro.

Goud heeft niets met de euro te maken en duwt de euro niet naar boven. Goud stijgt dan ook niet in euro’s, goud stijgt in dollars. Goudaandelen stijgen omdat ze een hefboom op goud zijn. Metalen stijgen omdat China er steeds meer van importeert.

Dollar bear Buffett
Wanneer China onverhoopt langzamer zou gaan groeien of, ook heel vervelend, als een oververhitte luchtballon uit elkaar zou spatten – in economisch opzicht dan – zullen onze beurzen imploderen en zal het goud stijgen, omdat het de vluchtheuvel voor internationaal kapitaal is. Er is geen plaats voor iedereen op die kleine vluchtheuvel, dat is bekend.

Als er echt een malaise komt kan goud nog veel sneller stijgen dan nu. Goudspeculanten weten dat en hopen dat dat zal gebeuren. Ze hebben natuurlijk nog een ander goed argument: de goudmijn-industrie ligt er al jaren maar een beetje bij. Er is nauwelijks in geïnvesteerd omdat de professionals er niet meer in geloofden.

Goud zegt, evenals Warren Buffett, veel over de dollar. Buffett, altijd een bull op Amerika, investeert voor het eerst in China – tot daarvoor was zijn evangelie dat wie in de grootste markt van de wereld zijn brood niet kon verdienen maar een ander vak moest kiezen. Nu is Buffett officiëel een dollar bear en Sir John Templeton, die andere grote belegger, is dat ook.

Een dalende dollar betekent dat buitenlanders niet meer het Amerikaanse tekort willen financieren. Amerika geeft niet zo om dat tekort, Amerika moet namelijk een president kiezen. Die weet dat je niet op een kleiner tekort gekozen wordt, maar wel op meer banen.
Banen zijn dus de prioriteit, niet de betalingsbalans en de staatsschuld. Amerika zal de dollar dus verder laten glijden als de keus gemaakt moet worden.

Black hawks
U kunt ook zelf kiezen. U slaat de krant open of u zet het nieuws aan en wat ziet u? De Black hawks zijn down. U bent blij dat u niet in zo’n Black hawk zit. U betaalt er alleen wel voor. U betaalt ook voor de heropbouw van Irak. En voor de belastingverlaging in Amerika.

Nu bent u misschien geen liefhebber, aanhanger of bewonderaar van president Bush, maar u betaalt toch omdat houders van dollars het dubbele Amerikaanse tekort financieren. Nu wordt u zich er opeens bewust van, zoals de heer Jourdain, de bourgeois gentilhomme van Molière zich er opeens bewust van werd dat hij al die tijd proza had gesproken, dat u al die tijd de economische en buitenlandse politiek van Bush financiert.

Niet kwaad worden
U moet nu niet in paniek raken of kwaad worden op Inveztor.net ( u zult dat raar vinden maar dat soort lezers hebben we ook). U kunt eventueel iets doen door short dollars te gaan, wat bijna niets kost en uw euro’s op een spaarrekening te zetten. Sinds het begin van dit jaar was dat een zeer winstgevende trade geweest: al het verschil tussen dollar en euro, plus bijna een jaar spaarrente. Beter dan het gemiddelde hedge fund*

Of u dat nu nog moet doen is de vraag. We hebben al eerder gesuggereerd dat het niveau rond de huidige koers best een evenwicht voor de dollar zou kunnen zijn. Maar het lastige van markten is dat die daar niets om geven en soms zo brutaal zijn om gewoon door te schieten.

Goudclowns
Tot nu toe is er eigenlijk niets aan de hand, maar let op de goldbugs die een hausse voorspellen in hun geliefde metaal. Goud haalt de voorpagina’s, het spreekt tot de verbeelding. Maar waarschijnlijker is dat deze kleine markt niets anders zal doen dan de uitholling van de Amerikaanse munt gestalte geven.

Er kan nog een echte crisis komen. Goud kan dan spectaculair stijgen en de dollar kan dan snel dalen. Omdat de goudmarkt klein is is er dan kans op een luchtbel. Vergeet niet dat goud ooit op 800 dollar stond. Ook dat was een luchtbel, maar de prijs werd wel gehaald en veel clowns stapten toen in. Misschien is het verstandiger om nu even na te denken dan straks in de hitte van de hausse.

* Voor we hierover een serie mails krijgen: beter dan het gemiddelde hedge fund, maar met een veel groter risico natuurlijk. Dit is een column, geen proefschrift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: