Wat wij verder zagen…

Inveztor.net-oprichter Michael Kraland begint vandaag een nieuwe rubriek, waarin hij aandacht besteedt aan diverse korte onderwerpen, flashes, snelle commentaren, ideeën van de dag en marktgeruchten. Opbouwende en vernietigende kritiek naar kraland@Inveztor.net

Dollar
De dollar zakt weer. Vorige week zagen Van Dongen en Henk Koning al dat de acceleratie van de trend het eind van de pret zou kunnen betekenen, althans, voor de korte termijn. Gisteren waren de groeicijfers in de VS dusdanig dat iedere dollar bull een hart onder de riem gestoken kreeg.
Vandaag zakt de dollar weer, nu op goed nieuws. Het blijft oppassen. Accelereren tegen een weerstand aan is negatief voor een beweging, maar zakken op heel goed nieuws is dat ook.

De technische analisten blijven verdeeld. Wij blijven voorlopig negatief. Er is nog geen sprake van een dollarcrisis, die zou nog moeten komen. Als we er van uitgaan dat de dollar nu zo ongeveer op een correcte Purchasing Power- pariteit staat, dan kan meer goed nieuws best het begin zijn van het grote doorschieten, in dit geval naar beneden. Wij blijven dus onze dollar-exposure afdekken.

Kerstcadeautjes I
Eerst de disclaimer: dit aandeel hebben we zelf en het is een nanocap met beperkte omzet. Zie voor verdere details ons vorige stuk over Nomatica, Digitale nanocap. Sindsdien is het aandeel blijven stijgen.

Nomatica is een pure play in digitale camera’s op internet, of, vrij vertaald, kerstcadeautjes. De afgelopen dagen kregen we weer een telefoontje. Een lid van de raad van bestuur vroeg ons of we wat aandelen wilden laten. Dat is voorlopig niet ons plan, ondanks de stijging.

Het bedrijf kost nu rond de 25% van de omzet, bij een omzetgroei van 100%. We schatten de omzet voor dit jaar op ruim € 60 miljoen. Het is niet zo gemakkelijk een vergelijkbaar bedrijfje te vinden (suggesties zijn welkom) maar het bedrijf lijkt ons nog steeds goedkoop. De marge is maar een krappe 2% dit jaar. Die zou best een stuk hoger kunnen gaan, want met 100% groei worden er veel kosten gemaakt om die groei aan te kunnen.

Vrijdag gaan we naar een presentatie van een beheerder van een microcap-fonds. Die beheerder is Turenne Capital Partenaires ; zijn namen onlangs een aandeel in Nomatica. Onze eerste gedachte is dat zij er zeker baat bij hebben om de koers op te drijven voor het eind van het jaar. Daardoor komt hun investering van € 4,60 per aandeel in een leuk daglicht te staan.

Anderszins verwacht Nomatica een groei die gewoon doorgaat en wanneer die wat afvlakt, een betere marge. We kunnen nu naar volgend jaar kijken: als Nomatica inderdaad weer de omzet verdubbelt en de winst naar 3% trekt komen we uit op een winst van € 4 miljoen en dan zijn we nog steeds goedkoop.

Op de langere termijn lijkt het waarschijnlijk dat de sector zal consolideren en dat bestaande spelers zoals de FNAC of Darty een e-tailer zullen overnemen om hun bestaande winkelstraat-business te kannibaliseren met een bijdrage aan hun vaste kosten.

Als de markt in digitale camera’s volwassen wordt moet Nomatica een ander gemakkelijk verzendbaar produkt vinden. Zo niet, heeft het bedrijf een probleem. Daarom blijft een discount naar ons gevoel normaal, maar of 25% van de omzet een juiste waardering is? Het lijkt wat minnetjes voor een omzetstijging van 100% met margepotentiëel.

Binnenkort spreken we met oprichter Christophe Cornuejols voor wie we wat vragen hebben voorbereid.Volgende week meer.

Fusies en overnames
Een teken dat het beter gaat is de M&A-markt. Fusies en overnames zijn weer hip en zullen dat naar onze mening ook volgend jaar weer zijn, tot het slechter gaat met de markt. Er zijn twee goede redenen voor het herstel van deze markt.
Ten eerste hebben bedrijven moeite met hun top line. De omzet stijgt niet echt, de winst stijgt door herorganisaties. Schaalvergroting is dan een logische tweede stap.Ten tweede loopt Europa achter bij Amerika. Omdat Europa later in de cyclus zit hebben bedrijven hier een lagere waardering. Omdat bedrijven in Amerika een hogere waardering hebben is het voor hen dus aardig met hun aandelen een overname te doen.

CSFB, de zakenbank van de Crédit Suisse groep, heeft net een 45 pagina’s tellend rapport gepubliceerd waar we binnenkort op terug hopen te komen. CSFB zelf stond een jaar geleden voor grote problemen. Het management had gouden bergen beloofd aan zakenbankiers, handelaren en analisten, vlak voordat de internet luchtbel uit elkaar spatte.

De top werd ontslagen en John Mack, bijgenaamd ‘Mack the knife” nam het stuur over. Eerste leuke verrassing: Frank Quattrone, de verpersoonlijking van alles wat er mis was met de internet jaren. CSFB zal ook daar weer bovenop komen, mede dankzij de goede M&A markt.
Maar in de wandelgangen horen we dat de Crédit Suisse groep zal proberen hiervan te profiteren door de zakenbank te verkopen. Verzekeraar Wintherthur, die eveneens langs de rand van de afgrond is gegaan staat ook discreet te koop. CS wil één van de gammele Duitse banken kopen. HVB? Commerzbank? Er zijn er genoeg.

En wie gaat CSFB kopen? Bank of America? De financiële wereld zal er eind 2004 naar ons gevoel wat anders uitzien dan eind 2003. En de fusieactiviteit gaat door. Vette dagen voor de overgebleven zakenbankiers.

Michael Kraland is mede-oprichter van Inveztor.net. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Kraland is op het moment van schrijven short dollars en long Nomatica. Uw reactie is welkom op kraland@Inveztor.net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: