Dollar, kerstmis & Phil

Nu Warren Buffett, George Soros en Franklin Templeton op één lijn zitten wat de dollar betreft, kan de volgende stap een acceleratie van de trend zijn. Dat wil niet zeggen dat we in één keer naar beneden gaan, want dat gebeurt maar zelden.

De volgende stap is dan immers dat iedereen denkt dat de dollar zonder risico geshort kan worden en dan krijgen we interventie. Een aantal shorts wordt dan pijnlijk gekortwiekt, zodat de schrik er even inzit. Daarop kunnen we verder richting 1,33 dollar voor 1 euro, ons voorlopige doel.

Europese bewindslieden bieden verbazend weinig weerstand: het is allemaal niet zo erg. Dat klopt, zolang we langzaam maar zeker stijgen en we rond de 1,20 dollar blijven, is het nog geen ramp.

Kerstcadeaus
Wanneer de trend versnelt en we verder gaan, horen we de industriëlen kreunen. Dan raken de beurzen, die het tot nu toe rustig opnemen, in beroering. Evenwichtsstoornis is vervelender dan een langzame verplaatsing van een evenwicht. De winkels die spelletjes, platte schermen, home cinema’s en digitale camera’s verkopen doen goede zaken.

Daar moet iets te verdienen zijn. Of iets te verliezen. Laten we even kijken. Eerst nemen we Advanced Micro Devices (AMD), de Amerikaanse chipfabrikant.

AMD

Langer:

Nog langer:

Taiwan Semiconductur
Het lijkt er sterk op dat de koopjesjagers al langs zijn geweest en dat het AMD op het punt staat tegen een sterke weerstand op te lopen. Misschien moeten we een breder net uitgooien. Taiwan Semiconducter maakt chips voor iedereen en zit volgeboekt. Dan zit het goede nieuws waarschijnlijk al in de prijs. Dat lijkt inderdaad het geval te zijn.

Iets langer:

Logaritmisch:

Pioneer
Nog niet iedereen heeft een home-cinema. Heerlijk om de feestdagen levend mee door te komen en ook een goed alternatief voor wie de markt even wil vergeten. Pioneer heeft in deze sector een nieuwe reden voor optimisme gevonden.

Langer:

Nog langer:

Canon
Misschien dat we daar nog een beetje naar boven kunnen, maar pioniers zijn we niet met dit aandeel, dat is duidelijk. Dan maar een digitale camera. Een Canon Ixus 400 heeft prachtig design en kost maar 459 euro – geen probleem voor wie dit jaar short dollars is geweest. Jammer dat iedereen doorheeft dat Canon maximaal van de digitale revolutie profiteert.

Wat langer:

Samsung
Tenslotte kijken we naar Samsung. Vroeger was dat een bedrijf waar ze erg hun best deden, maar geen merk hadden. De marketing was primitief. Nu is die nog niet even scherp als die van Sony, maar het merk staat er nu en groeit Waarom kan Philips dat niet?

Spectorculaire kerst
Helaas, ook dat is geen nieuws. Kerstmis blijft wat ons betreft altijd een probleem. Een marshmallow-feest met een constante spanning in de buikstreek. Dit jaar biedt de actualiteit uitkomst. Dankzij het gedoe rond Michael Jackson viel het minder op dat de legendarische platenproducer Phil Spector aangeklaagd wordt wegens moord.

Niet zomaar een beetje moord, nee, we hebben het hier over een 40-jarige actrice uit b-films, als wij de media mogen geloven. Spector heeft voor 1 miljoen dollar borg gestort. We zijn niet verbaasd, als hij per privé-jet het land verlaat. Genoeg reden om A Christmas Gift for You uit 1963, heruitgebracht op cd in 1989, alvast in onze vakantiekoffer te doen glijden.

De overdadige arrangementen van The Crystals, Ronettes, Bob B.Soxx & The Blue Jeans (snapt u hem?) en Darlene Love losgelaten op kerstdeuntjes, die wij hier niet nader kwalificeren omdat hier ook jongeren komen. Wat past er beter bij overconsumptie van opgefokt gevogelte en geavanceerde consumentenelektronica, die zowel fundamenteel als technisch te duur is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: