Boel bulls

Veel bulls betekent minder bears – tot zover is dit gemakkelijk te volgen – en, zoals u weet, betekent minder bears meer kans op een ommekeer in de markt. We bedoelen dan naar beneden, om misverstanden te vermijden.

Als dat zo is, dan moeten we nu neerwaarts, of, zoals u wilt, bearen, want ook het aantal insider-verkopers in de VS blijft beangstigend groot. We horen er niets meer over, omdat de markt stijgt en dit geen goeie kopij is.

Goede kopij verkoopt kranten of levert kliks op. Dit niet. Managers blijven hun aandelen verkopen en dat werd na een tijdje, een paar maanden geleden, toen de huidige bullmarkt nog vers was, opgemerkt door alerte journalisten en Corné van Zeijl.

Een beetje gek
Die schreven daar meteen stukjes over, al was het rijkelijk laat, want die trend duurde toen al een tijdje. Uiteindelijk bleek het veel te vroeg. Omdat de markt maar door bleef stijgen, hielden ze daar mee op en daarom hoort u er niets meer over. Dat wil nog niet wil zeggen, dat het ook niet meer zo is. Het is nog steeds zo.

Alleen, toen waren er minder bulls dan nu. En meer bears. Die lazen die stukken tenminste, ze putten daar moed uit, want het is lang niet altijd leuk om een bear te zijn, zeker wanneer u weet dat de markt vaker omhoog gaat dan omlaag. U moet een beetje gek zijn, of een bepaalde convictie hebben om een bear te zijn. Of een beetje allebei.

Nu zijn er zoveel bulls, dat u eigenlijk weer bear moet worden. Dan bent u ook weer een potentiële lezer van die informatie over verkopende insiders. Hoeveel bulls zijn er? Meer dan 55% volgens de Amerikaanse Vereniging voor Individuele Beleggers. Dat zijn er veel. Want nu zijn het er 55,6%, gemiddeld over 25 weken en het record was 52%.

Wanneer was dat ook weer het geval? We hebben er destijds over geschreven en we herinneren het ons nog alsof het gisteren was. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2000. Jammer dat dergelijk optimisme één van de beste contrarian indicators is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: