Dollar: Niets aan de hand?

Ben Bernanke, de Fed-gouverneur die als een duif bekend staat, gaf gisteren een toespraak waarin hij uitgebreid inging op de waarde van de dollar. Het resultaat was dat de greenback naar een nieuw dieptepunt versus de euro zakte.

In het kort kwam Bernanke’s speech erop neer, dat hij vindt dat de daling van de dollar minder is dan wordt gedacht, omdat iedereen naar de euro kijkt. Hij zei dat de VS geen haast heeft met het verhogen van rente, zonder overigens een termijn aan te geven, maar hij noemde wel de kerninflatie van 1,1% als een belangrijke factor.

Bernanke analyseert de stijging van goud als een som van de daling van de dollar en verhoogde politieke spanning.

Groen licht
Wie dollars wil shorten leest nog iets anders in zo’n bericht, namelijk dat hem weinig in de weg wordt gelegd. Wanneer wij ons oor te luisteren leggen, lijkt het ons dat de consensus in Europa minder angstig is. Zolang het in de VS goed blijft gaan, kan Europa een tik hebben. Bernanke verwacht dat de prijsverschillen dalende marges bij Europese producenten opleveren.

Dat vertaalt zich lastig naar aanhoudend enthousiasme in Europa, tenzij wij iets missen. Dat kan zijn de komende omslag in sentiment, wanneer blijkt dat er net een groen licht voor dollar-bears is gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: