Gucci en Latour

François Pinault is bezig het eiland aan de rand van Parijs, waar eens Renault haar historische fabriek had staan, om te toveren in een museum voor moderne kunst, waar hij zijn eigen collectie aan het publiek kan tonen. Het is een prachtig initiatief.

Daarmee bekroont deze Franse roversbaron zijn carrière en vestigt hij zijn naam, anders dan alleen financieel. Voor de opvolging is al gezorgd, zoon François-Henri is al actief binnen Pinault Printemps Redoute.

Pech alleen dat Pinault, die profiteerde van de Executive Life-affaire door met hulp van Crédit Lyonnais tegen een prikje een portefeuille junk van deze failliete Californische verzekeraar over te nemen, nu een grote boete moet betalen.

Belastingbetalers, een parvenu en chique kringen
Hij is 185 miljoen dollar schuldig aan de Amerikanen. Crédit Lyonnais blijkt tegen de plaatselijke regels gehandeld te hebben. Een verklikker waarschuwde de Amerikanen en in de met grote moeite tot stand gekomen schikking moet de Franse belastingbetaler het grootste deel van de boete betalen, want Crédit Lyonnais was in die tijd een staatsbedrijf.

Het werd pas vorig jaar verkocht aan Crédit Agricole. Tegelijkertijd moet er voor Gucci een oplossing gevonden worden. Veel zorgen daarom voor Pinault, net toen hij orde op zaken aan het stellen was. Gelukkig voor hem zijn er in Frankrijk volop aardige mensen aanwezig die hem een handje willen helpen.

Zo gaat het gerucht dat Bernard Magrez, een parvenu in de chique kringen van eigenaren van châteaux in en om Bordeaux, een bod wil uitbrengen op chateau Latour, eigendom van Pinault. Magrez verdiende zijn geld met supermarkt-whisky’s, goedkope Bordeaux onder het merk Malesan en Sidi Brahim, een Algerijnse merkwijn voor bij de couscous.

Kwaliteitsimago
De wijnactiviteiten werden vorig jaar verkocht aan Castel, eigenaar van Nicolas en de rest van de drankjes staat te koop. Magrez heeft al een paar chateaux gekocht. Hij heeft Fombrauge, Pape Clément – een topnaam in de Graves – en La Tour Carnet en probeert een kwaliteitsimago op te bouwen.

Magrez wil gerespecteerd worden, Pinault heeft dat doel al bereikt. Beiden hebben hun achtergrond de houtsector. Voor de aankoop van Latour is 300 miljoen euro nodig. Banken kunnen een groot deel financieren, omdat er voorraden liggen. De prijzen van top-chateaux hebben veel beter stand gehouden dan die in mindere appellations.

Om die reden is er krediet voorhanden. Bernard Arnault, de topman van LVMH, is een aartsvijand van Pinault. Hij is al eigenaar van Yquem, de top cru in Sauternes en Cheval Blanc. Niemand denkt alleen dat Pinault genegen is deze namen aan Arnault te willen verkopen.

Nieuw bloed Gucci
De modesector gonst sinds voor het vertrek van Gucci-topmannen Domenico del Sole en Tom Ford van de geruchten, hoofdzakelijk van tweeërlei aard. Er zijn altijd geruchten in de modesector, waar opwinding een normale gemoedstoestand is. Geruchtenstroom één is waar Ford nu gaat toeslaan. Fendi? Versace? Allebei oud nieuws.

De geruchten over Gucci, dat nieuw bloed nodig heeft, worden steeds sterker. Stella McCartney en Alexander McQueen zijn de favorieten. Pinault moet snel een paar belangrijke beslissingen nemen. Het afgelopen jaar was ten slotte zijn annus horribilis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: