Dollardag

Vandaag is het dollardag bij de ECB in Frankfurt. De rente kan vandaag worden verlaagd, maar waarom zou de bank nu al haar kruit verschieten? Waarschijnlijk geen verlaging. Aan de munt worden woorden gewijd en reken maar dat die op een – excusez le mot – goudschaal zijn gewogen.

Want als dat niet het geval is, staat de dollar meteen weer aan de 1,28 te trekken. Gisteren zakte de greenback namelijk, omdat de markt zich er opeens bewust van werd dat er vandaag iets kan gebeuren.

Wat precies? Woorden, alleen goedgekozen mots kunnen iets aan de daling doen en dan nog. De Amerikanen gebruiken daarentegen andere, minder goed gekozen woorden om aan te geven dat het allemaal niet zo erg is.

Interventie
Nee, met die dollar van hun is niets mis, omdat de munt namelijk precies doet wat ze willen, namelijk hun tekort kleiner maken. Tot dat moment maakt het misschien even wat uit wanneer er vandaag goed gekozen woorden worden gewijd aan de bedenkelijke kanten van deze val, maar lang duurt dat niet.

Het enige dat immers helpt is interventie en vastberadenheid van beide kanten, Europa en Amerika. Waarom zouden de Amerikanen daaraan meewerken? Als de Europeanen gaan zeuren en huilen maken ze het alleen maar erger. Daarom kregen we tot deze week alleen maar flinke reacties van Europese kant, met inbegrip van de meeste industriëlen.

Gisteren begon het wat te kraken. De Belgische premier Guy Verhofstadt verwoordde zijn ongerustheid. Uit Duitsland kwamen ook geluiden. De trend van de dollar is naar beneden, de beweging van goud en metalen is naar boven, maar zoals we gisteren schreven (zie Eenheidsworst dollar), wanneer iedereen hetzelfde denkt, wordt het gevaarlijk.

Alles of niets
Als wij centrale bankiers waren, gingen we eerst na hoe lang de Amerikanen van plan zijn het ding te laten zakken en vervolgens probeerden we een deal met ze te sluiten. Dan grommen we steeds luider om de markt lekker volatiel te houden en wanneer de bodem in zicht komt, dan interveniëren we samen met de Japanse centrale bank en de Fed.

Op dat moment kan ook de rente worden verlaagd. Dan krijgen de dollarshorts een harde tik op hun neus en kan de markt draaien. Goud wijst nu op een dollarkoers van 1,40, maar vandaag kan van alles gebeuren. Of er gebeurt niets; niets dan woorden, woorden, woorden. Om 13:45 uur weten we het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: