Wij zijn 420 euro waard

Begin januari hadden we het hier over Iliad. De ipo van dit kleine, Franse telecombedrijf was vrijdag 25 keer overtekend. Het fonds steeg van 16,30 euro, de bovenkant van de band van de mogelijke uitgiftekoers, naar 21 euro en raakte daarbij 23 euro.

Wij hoorden al stemmen opgaan dat dit een bubbelfenomeen is, zie hiervoor de Inveztor.net Koffiekamer. Niets lijkt ons minder waar. Iliad groeide van 40 miljoen euro omzet naar 290 à 296 miljoen euro dit jaar, maakte constant winst en is een luis in de pels van France Télécom en is alleen daarom al een leuk bedrijf om naar te kijken.

Wij zijn dan ook blij dat we klant bij haar zijn. We gebruiken op het platteland haar internetdienst Free, maar hebben helaas al te lang adsl om die bij haar aan te sluiten.

Flink majoreren
Onze telefoon loopt via Onetel, een discount telefoonbedrijf dat Iliad bijna voor niets overnam van een paar roekeloze Australische bubbelinvesteerders die er een klein fortuin in hadden gestopt. Wel bekenden die Australiërs. De één was Lachlan Murdoch – zoon van – en de ander Kerry Packer, vriend van de vader van en eveneens miljardair. Zij lieten een veer.

De overtekening laat zich gemakkelijk verklaren. Dit was een loterij zonder nieten. Wat let dan een vermogensbeheerder of iemand die een goede relatie met de emittent heeft om flink te majoreren? We hadden een paar relaties aangeraden op dit aandeel in te schrijven en het is slechts een enkele Inveztor.net-lezer gelukt, zo vernamen wij.

Société Générale, een Franse bank, was leadmanager en deze heeft, zo bleek al snel, weinig zakelijke effectenlijnen open met buitenlandse banken. Full disclosure: wij hebben zelf retail ingeschreven en horen vanochtend pas of we onze 25 aandeeltjes maal drie (25 per rekening, gezinsleden meegerekend) hebben ontvangen.

420 euro per abonnee
U ziet het, dat is geen financiering van onze wintersport. Nieuwe disclosure: we geven waarschijnlijk een verkooporder. Tot zover ons eigen belang. Terug naar Iliad dat geen bubbelfenomeen is, maar een schaarsteverschijnsel. Deze ipo toont aan dat als een kerngezond bedrijf met eersteklas management naar de beurs komt er vraag ontstaat.

Het management verkocht niets, Goldman Sachs’s venture-poot verkocht aandelen, evenals andere beleggers. Dat lijkt ons een normaal verschijnsel. Venture beleggers stappen tenminste gedeeltelijk uit bij een ipo, dat is hun vak. Er zijn maar weinig goede bedrijven met een trackrecord als Iliad die naar de beurs komen.

Bovendien zitten we in een techbubbel en dan ontstaat vraag naar bedrijven die echt goed zijn. Wat de waardering betreft, als we de waarde per abonnee van Iliad vergelijken met die van Tiscali of Terra tijdens de bubbel (respectievelijk 10.000 en 18.000 euro per abonnee), dan is Iliad nu gewaardeerd op 420 euro per abonnee.

Google op de som
Nu weten we eindelijk wat we zelf waard zijn. De echte proef op de bubbel komt pas later, met de ipo van Google. Dat is pas opklopperij en wie weet is straks de succesvolle introductie van Google het einde van de huidige tech-hausse. Iliad was gewoon een geslaagde introductie. Vergeet niet, dat komt ook wel eens voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: