Antafogasta!

Een tijd geleden, toen de euro nog duur was, hadden we een echte dollar-visie en die kwam neer op een koersdoel van 1,18 (zie Gaat de dollar te ver, ma?). Inmiddels hebben we dat koersdoel twee keer bereikt. Wat nu? Eerst gaan wij terug naar onze werkwijze wat valuta betreft.

Omdat dit per uitstek een gebied is waar iedereen een mening over kan en mag hebben. Meer nog dan aandelen of voetbal, waarover u van onze kant nog nooit bent lastiggevallen met een gezichtspunt, onthouden wij ons meestal van commentaar.

Valuta gaan meestal een tijdlang een kant op en dan moeten wij onze exposure niet afdekken. Dat gebeurde in de vorige cyclus met de dollar en dat betekende winst maken in de VS op aandelen en op de Greenback.

Carry trade
Wij denken nu al een tijd lang dat de Amerikaanse munt fundamenteel zwak is. Daarom kunnen wij hem ook beter afdekken, dat slaapt lekkerder. Of anders moeten wij dollar short zitten. Professionals betalen in dat geval dan libor – zeg: rond de 1,15% – om dollars te lenen. Die krimpen intussen in waarde.

Als wij er dan veel van lenen en ze uitzetten in dollars die meer opbrengen, zoals staatspapier of euro obligaties, dat meer opbrengt en voor valutawinst zorgt, dan zitten wij goed. Dat is de carry trade en omdat daar per definitie een verslavende hefboom inzit, probeert iedereen op het laatste nippertje uit te stappen. Als dat niet lukt, worden andere dingen verkocht.

Omdat wij niet de gevangenis in willen even een disclaimer: dat afdekken is voor particulieren die rustig willen slapen. Die carry trade spelletjes zijn voor hedge funds en prop desks van de banken. Geen probleem, een carry trade opzetten voor een bank. We vermelden dit even, mocht u naar een baan zoeken en graag liefhebberen op de beurs.

Fel rood
U gaat naar een bank en zorgt dat u daar aangenomen wordt. Dat is geen enkel probleem: een doctorandustitel, een onbeschreven strafblad, een donker confectiepak, namaak goede kwaliteit schoenen en een eveneens namaak, maar extra fel gestreepte clubdas zijn meer dan voldoende om een baan te krijgen.

U zet carry trades op en als u winst maakt en dat duurt meestal een cyclus lang, krijgt u niet alleen betaald, met bovendien gunstige secundaire voorzieningen, maar ook genoeg collega’s om dagelijks mee van streepdas te ruilen, zodat de uitgaven ook nog meevallen. Wij weten dat zoiets in Nederland enorm meetelt.

Op een dag stopt de muziek. De dollar wordt opeens duurder en wat zien we vandaag? De korte rente staat op het hoogste punt van het jaar. Hetzelfde geldt voor de koers van ruwe olie, die, zo blijkt opeens, niet voor niets zo genoemd wordt en uw posities staan fel rood gekleurd. Pech, u wordt ontslagen. Zit niet bij de pakken, confectie of anders, neer.

Systematisch
U bent immers geen geld kwijt, u krijgt zelfs nog iets mee van de bank. U wacht een cyclus (hint: Inveztor.net zoekt nog steeds competente en dynamische medewerkers) en in de volgende stelt u zichzelf weer kandidaat. Weet u wat nu het leukste hiervan is? U wordt ongetwijfeld weer aangenomen bij de bank.

Terug naar de volatiliteit die veroorzaakt werd doordat de streepdasjes en hun buitenlandse collega’s, die sinds hun verblijf op kostschool die rare dasjes in de kast laten hangen, zoveel carry in de financiële soep gooiden. Daardoor was april zo’n waardeloze maand voor systematisch handelende hedge funds. Niets was immers meer systematisch.

Terug naar de dollar. Wij gingen long dollars omdat we dachten dat iedere barbecuende zwager inmiddels alles tot en met het budget van zijn personal trainer en de Victoria’s Secret Wish List van zijn vriendin in euro’s of aussie’s had ingewisseld. Blijkbaar was dat zo, want de dollar werd weer sterker, ondanks de slechte fundamenten.

Dollar 1,16
Vergeet namelijk één ding niet, hoewel de Amerikaanse economie aantrekt zijn de tekorten nog steeds aanwezig, nu sterker zelfs dan voorheen. De dollar wordt daarom naar ons gevoel vooral sterker, omdat de euro zwakker wordt. Die munt wordt weer zwakker, omdat er een moment komt waarop iedereen al euro’s heeft.

Wanneer dan een centrale bankier ook nog eens zinspeelt op renteverlaging voor de euro en een andere centrale bankier zinspeelt op een renteverhoging voor de dollar, komen we uit op een bekend punt. Het doel is bereikt en de speculatie stopt uiteindelijk, omdat iedereen al een positie heeft ingenomen.

Daarom denken we dat na een pauze in de dollarstijging we nu misschien een fase krijgen waarin de dollar gaat proberen de 1,16 te testen. Iedereen zegt nu immers dat de dollar weer zwakker gaat worden? Althans, dat zeggen de krantenkoppen en die geven bij gebrek aan beter het sentiment keurig weer.

Tussen Chili en China
Bent u koper? Waarschijnlijk niet. Kijkt u maar eens naar de bovenstaande grafiek. Die is van Antafogasta, een Engels aandeel. Engelsen zelf, die vreselijke racisten zijn, duiden de Antafogastanen als Wogs aan, want ze komen uit Chili en doen in kopermijnen. Die zijn terug van 1272 tot onder de 900, de koers van voor de koperbubbel.

Is deze hausse voorbij? Misschien, maar hoe kunnen we dit rijmen met dat de consensus is dat China weliswaar op de rem trapt, maar niet over de kop slaat? Dat is nog niet duidelijk. We weten wel dat de remmende invloed van de Chinese overheid tot nu toe weinig concreet effect heeft gehad op de economische groei.

We weten alleen ook dat de staalprijzen al zeven weken zakken. Wat gaat hier gebeuren? Daarvoor moeten we ons afvragen of de waarderingen in China net zo zijn als tijdens de dotcombubbel. Het beste kunnen wij dan kijken naar – de academisch gevormden onder ons raden het natuurlijk al – China.com.

Raar, maar indrukwekkend
Dat is – voor die academisch gevormden is dit overbodig om te zeggen, maar we zijn liever volledig – een Chinees internetbedrijf. Het staat gelukkig lekker overzichtelijk genoteerd aan de Nasdaq, symbool, hoe kan het anders, CHINA. Die grafiek is minder dramatisch dan u denkt en lijkt te verwijzen naar hete Chinese soep, opdienen en etenstijd.

China kwam met mooie groeicijfers: 0,04 dollar winst per aandeel waar 0,05 dollar werd verwacht. Wel boekte het bedrijf 253% meer omzet dan in het eerste kwartaal van 2003 en dat is bemoedigend. Omdat we ons de afgelopen dagen met China bezighielden en zelfs een dotcom aanschaften, hebben we nagedacht over dit rare, maar indrukwekkende land.

Onze conclusies zijn dat wij er beter niet kunnen wonen. In tegenstelling tot Zuid-Afrika uit de periode toen de wijn uit dat land nog verdacht was en de jazzmusici alleen in Londen emplooi konden vinden, hoeft u er niet te zijn geweest om er over te kunnen oordelen. Wij zijn er geweest en we kregen zo’n schok dat ons oordeel daarna niets meer waard was en is.

Heksenketel
Ten derde wordt, naar ons bescheiden gevoel, nergens ter wereld zoveel kapitaal verkwist als in China, of het moet in andere al dan niet voormalige communistische landen zijn. Hoe dit te rijmen is met een investering in deze arme, overbevolkte heksenketel die het land nu eenmaal is, is een goede vraag.

Die beantwoorden we een andere keer, want we moeten het eerst nog hebben over Freenet, in Duitsland en over technologie. Wie weet is er nog tijd voor een paar opmerkingen hierover, voor we afreizen naar het Midden-Oosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: