Netjes aan de Blauwe Nijl

Eén van de clichés uit de dotcom-periode hoorden wij laatst opnieuw. Dat was het verhaal van de scheppen en de houwelen. Voor wie zich het niet herinnert, de meeste goudzoekers kwamen berooid terug uit Californië – daar was goudkoorts in 1848.

De verkopers van pikhouwelen en ander materiaal verdienden wel geld. Levi Strauss, die uit Nîmes van die blauwe katoen voor werkbroeken importeerde, doet het nu wat minder dan vroeger, maar gaat sindsdien al mee. Dat is lang. Wij zijn benieuwd of Diesel dat haalt.

Het pikhouwelencliché hoorden we bij de beursgang van Neteller. Dit bedrijf staat aan de AIM in Londen genoteerd en heeft een paar vervelende nadelen, reden voor veel beleggers om er af te blijven.

Sex en gokken
Ten eerste zijn de oprichters weg. Nee, niet in de gevangenis, ondanks dat ze uit Vancouver in Canada komen. Ze pakten het geld en verdwenen. Wij hebben ze nooit ontmoet en we hadden ons beter gevoeld, als dat wel het geval was geweest. Gelukkig was het geld dat ze pakten van henzelf. Neteller liet hun, bij de beursgang, alle cash uit het bedrijf halen.

Nu had de onderneming in het eerste, echte jaar ruim 13 miljoen dollar verdiend en ze dekt nu uit de zeldzaam snel groeiende kasstroom van ongeveer 23% alle investeringen die nu plaatsvinden. Oh ja, die groei is per kwartaal. Een ander vervelend punt bij dit bedrijf is dat het in louche zaken doet. Nu weet iedereen dat wat écht werkt op internet sex en gokken is.

Neteller doet niet aan sex – en dat is goed nieuws, want er komt een beetje de klad in die vleeshandel – maar wel aan gokken. Voordat u ons nu bestookt met morele beschouwingen en die lardeert met HOOFDLETTERS en uitroeptekens, moet u weten dat we een zelfgemaakt filter voor spam van onbeleefde lezers hebben laten bouwen.

Gereedschapsleveranciers
Dat filter schiet alle emails af met hoofdletters en uitroeptekens, althans meer dan één achterelkaar. Hetzelfde geldt voor overbodige aanhalingstekens in een tekst. Over dat laatste krijgen we ook wel eens vragen van lezers, omdat er natuurlijk honderden mailtjes op die manier direct in de prullenbak belanden.

Bij deze geven wij u uitleg over hoe ons spamfilter werkt: teksten met “aanhalingstekens” worden “gefilterd”, omdat wij ons aan die aanhalingstekens “ergeren”. Het staat zo onesthetisch dat het bijna “dom” lijkt. U begrijpt nu wat we bedoelen. Laat ze daarom maar weg, tenzij u iemand citeert. Terug naar Neteller.

Mensen die woorden zoals het bovenstaande verzinnen, moeten eigenlijk een boete krijgen, maar toch houden we van onze taal. De heren van Neteller zijn namelijk de gereedschapsleveranciers van de internetgokkers. Ze hebben een bijzonder handig betaalsysteem dat, daar waar kredietkaarten falen, toch werkt.

Rommeltje
Neteller is niet duur, we schatten het zelf op zo’n acht keer de winst van dit jaar, anderen gaan uit van tien keer ebitda. Omdat de onderneming haast geen schulden kent, komen wij nu aan bij het derde nadeel van dit bedrijf: het is gevestigd op het Britse eiland Man, zodat er geen belasting hoeft te worden betaald.

De koers ligt nu op 185 pence nog steeds onder de introductiekoers. Dat is ook verdacht, maar daar is tenminste een redelijke verklaring voor: de introductie was een rommeltje. Vroeg of laat is er daarom kans dat deze houweeltjes nog iets waard worden en wie weet is het zelfs mogelijk dat het concern door blijft groeien.

De onderneming is namelijk nog niet actief in Europese valuta, noch in Azië. De exit van Neteller lijkt ons overname door een bank of een andere financiële dienstverlener. Full disclosure: we hebben zelf wat aandelen van het fonds. Als u bang bent voor de beurs kunt u een internetindex shorten en dit aandeeltje long gaan.

Net diamanten
De Blauwe Nijl hebben we niet. Dat is een ipo gepland voor woensdag en de bankier is Merrill Lynch. Er komen 2 miljoen aandelen naar de beurs en de verkopers zijn Bessemer Ventures, de venture arm van een Amerikaanse vermogensbeheerder uit de betere kringen en Kleiner Perkins, de meest succesvolle venture kapitalist uit Silicon Valley.

Het management verkoopt niet en Blue Nile doet in internetdiamanten. Leuk voor een ritje. Pas op voor Amazon, dat komt eraan met lagere marges dan Blue Nile, maar wel met een ander aanbod.
Voorzichtige beleggers kunnen eens kijken naar Zale, de grootste juwelier in de VS, als short-kandidaat.

Zale is zonder meer een goed geleide onderneming, maar we kunnen ons natuurlijk niet voorstellen dat het aanstaande succes van Blue Nile en van Amazon de marges van het bedrijf onaangetast laat. Omdat internetbedrijven intussen volwassen zijn geworden, kunnen we ze nu ook als zodanig beoordelen.

Freenet lunch
Dat herinnert ons aan dat andere cliché uit de dotcom-tijd, namelijk dat wanneer de dotcommers winst maken, ze meteeninstorten. Dat komt omdat beleggers dan zien hoe weinig ze eigenlijk waard zijn. Inmiddels maken de leidende dotcommers keurig winst en hebben ze koers/winstverhoudingen die in de drie cijfers lopen.

Gelukkig zijn er nog bedrijven te vinden met redelijke waarderingen, maar dan moeten wij goed zoeken. De serieuzere beleggers onder ons wijzen wij daarom op Freenet. Dit aandeel hebben wij niet, maar we kopen het na publicatie van dit stuk. Freenet is een ondergewaardeerd aandeel, zoals wij ze nauwelijks meer vinden in deze sector.

Yahoo!, eBay en Amazon zijn erg duur. Interactive wat minder, maar Freenet staat in Duitsland en is goedkoop. Bovendien krijgt ze in de toekomst waarschijnlijk grote meevallers in de schoot geworpen. Tenzij de wereld financieel vergaat, is de te verwachten groei dusdanig, dat we hier kunnen spreken van een mooie koopgelegenheid met weinig fundamenteel risico.

100 euro
Die meevallers zijn dat AOL en Tiscali moeten verkopen en Freenet is de aangewezen koper. Hun eigen netwerk kreeg ze al voor weinig geld en nu is er kans op een tweede bonanza. Freenet heeft ongemerkt vier miljoen abonnees verzameld, dat is bijvoorbeeld net zoveel als het Franse Wanadoo.

Het aandeel kost rond de 75 euro. Marc Voncken en Erwin van Zuidam van Aster-X, een Nederlands hedge fund, zijn ingestapt. Zij denken dat Freenet 100 euro waard is. Binnenkort, wanneer we terug zijn van een lange en gevaarlijke reis, gaan we wat dieper op deze sector in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: