De Vijgenbladcode

Een Nederlandse anti-Inveztor.net website – u gelooft het niet, maar ook die bestaat – meldde afgelopen weekend, toch nog tot mijn verbazing, dat ik betrokken ben bij een pornoaffaire. Ik zou nog slechts één stap verwijderd zijn van actief souteneurschap. Helaas, het is wishful thinking.

Van hun kant bedoel ik natuurlijk. Hoewel, waar rook is… Misschien word het tijd dat de AFM een onderzoek instelt. Wat is er namelijk gebeurd? Ooit bevalen we hier aan om in te schrijven op de ipo van het Franse Iliad.

Dit bedrijf exploiteert internet-en telecomdiensten onder de naam Free. Sinds de succesvolle ipo, destijds de eerste introductie aan de Eerste Markt van Parijs sinds twee jaar, waarbij wij, full disclosure, ook een aantal stukken kregen, publiceerde het goede resultaten.

Peepshows
Wij verkochten de aandelen daarom snel, want, zoals we hier ook al eerder aangaven, het aandeel is nu vol geprijsd. Koop maar liever Freenet – geen familie – in Duitsland. Vorige week werd echter bekend dat Xavier Niel, de president van Free, in de gevangenis was gegooid, omdat hij wordt beschuldigd van proxenetisme.

Hoewel souteneur van oorsprong een Frans woord is, afgeleid van soutien wat ondersteuning betekent, geven Fransen de voorkeur aan deze Griekse term; in ieder geval wanneer het strafrecht betreft. De Griekse proxenos was degene die, in de polis, nu de dienders, toen de stadstaat, ervoor zorgden dat het de gasten uit den vreemde aan niets ontbrak.

In de zestiende eeuw werd dit aan het Franse hof een synoniem voor hoveling. Deze had bepaalde taken en het één leidde tot het ander. U bent nu bij. Terug naar Niel. Hij zou, volgens Reuters, grote sommen geld hebben gestoken in twee peepshows in Straatsburg en een in Parijs hebben, die mantelorganisaties waren voor ondeugende dingen.

Roze
Daarbij werd soms afgerekend met contant geld, waardoor Niel ook beschuldigd werd van misbruik van bedrijfsactiva. Van die peepshowbedrijfjes, niet van Iliad, want we lazen ook hier en daar dat de Iliad-gelden waren gebruikt voor investering in bordelen. Wat wilt u, ook zij heeft concurrenten die graag kwaadspreken.

Bij Inveztor.net is het overigens streng verboden om bedrijfsgelden te hercycleren via prostitutie. Ik pleit dan ook onschuldig. Niel deed hetzelfde. De president van Free had niettemin wat bijverdiensten die, in het kader van de Tabaksblat-code, niet door de beugel konden – ook niet als het om de Vijgenbladcode gaat, trouwens.

Inmiddels is de algemeen directeur tot president benoemd. Het was in Parijs bekend dat Niel, een slimme internetondernemer, zijn eerste fortuin had verdiend in de minitel-markt. Dit van overheidswege gratis verstrekte apparaat dat de Franse voorloper van het internet was, werd vooral gebruikt als zogenaamde roze minitel.

Ritje
Het aandeel is nu zo’n 12% naar beneden en dat in een stijgende markt. Wie een leuk borrelpraataandeel zoekt, heeft het hierbij gevonden. De kans is groot dat zodra dit nieuws op de achtergrond raakt, Iliad teruggaat naar het oude koersniveau, dat, de recente marktontwikkelingen in achting nemend, zo rond de 21 euro moet liggen.

Het aandeel noteert nu 18,29 euro. Verder is Iliad in het nieuws, omdat Free de komende dagen een actie begint waarbij ze haar klanten voor 100% direct bedient, in plaats van de connectie van France Télécom te kopen. Kortom, eigenlijk alleen maar goed nieuws, ook voor de advocaten van de president en een lagere koers. Goed voor een ritje naar 21 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: