Eind van het opbeen

Hedge funds doen het slecht (behalve de goede), aandelen doen het slecht (Blue Nile +100%, zie Netjes aan de Blauwe Nijl; het Franse olietentje Maurel & Prom, u kon erover lezen in Quote, ook ruim 100%). Bondjes doen het slecht, want de rente stijgt.

Goud doet het slecht, grondstoffen doen het opeens niet meer goed, opkomende markten komen niet meer op, de vakantie komt eraan, de uitverkoop is voorbij en wij zijn bearish. Of, zoals sommige ingezonden emailschrijvers het barok neerpennen: bearisch. Mooi hè?

Gisteren was er een Belg die sprak over een Charsh. Die had hij meegemaakt en daar had hij een vraag over. Die Charsh, u weet wel, die van de Nasdaq. Vraagt Inveztor.net zogenaamd onschuldig of wij hem antwoord willen geven.

BAM best
Wat moeten wij met een Charsh? Wegblijven uit Azië? De Lubéron lonkt, maar eerst kijken wij even waarom we zo bearish zijn. Of bearisch, wat veel erger is. Het eerste dat wij dan doen is Frank van Dongen bellen of hij al onze aandelen weg wil doen, behalve wat stijgt. Hij mag zoveel short gaan als hij wil, wat ons betreft.

Vervolgens bellen wij Pieter-Jan Hüsken van Aster-X om te horen of hij bearish is of bearisch. Omdat PJ voor een groot deel dezelfde bronnen gebruikt als wij, loopt onze visie op de markt niet zo gek ver uiteen. Niet dat wij iets tegen aandelen hebben. Ze zijn alleen bijna allemaal zo verdomd duur. Behalve BAM.

Wij maken een notitie dat Van Dongen niet als eerste BAM eruit kiepert. Dat aandeel willen we juist houden, omdat we denken dat het niet veel zakt: te veel dividend, te lage koers.

Ipo’s
Ipo’s? Alle prijsranges zijn naar beneden bijgesteld. U krijgt vast goede allocaties. Gebruik die om te flippen. Het syndicaat vangt uw stukken op. Er is weinig mee te verdienen, maar meer dan met veel andere trades, tenzij u stukken in de volgende Saleforce.com krijgt, wat niet waarschijnlijk is. Als u ze krijgt, dan zijn het er weinig. Net als in 2000.

Nasdaq? Wordt getrokken door aandelen zoals Broadcom, RIMM, Qualcomm en Ebay. Aandelen die wij niet durven te shorten. Van Dongen durft het wel met Yahoo (zie Yahoo! Yukos…). Daar is lef voor nodig, maar hij kreeg gelijk en toch zakt die index door zijn tweehonderddaags voortschrijdende gemiddelde heen.

Waarom moeten wij die aandelen hebben? Zijn ze niet wat duur? Ja, maar wat tachtig keer de winst kost kan voor hetzelfde geld naar negentig keer. Als de winst dan wat hoger uitvalt, is er toch een meevaller. Even ademhalen.

Oud verhaal
Het verhaal is oud maar, misschien gaat het nu gebeuren. Omdat het verhaal oud is, is het niet sexy. U kunt het overslaan, want u kent het. De Amerikaanse consument trekt de tent. De belastingvoordeeltjes raken op. Het uitbenen van huizenkapitaal door lagere hypotheken is voorbij en goede hypotheekbanken zoals Washington Mutual krijgen klappen.

Vandaag doen wij ook maar ABN Amro weg, want ze zit in Amerika met haar hypotheken ook midden op de highway, waar straks de refinancing truck overheen rijdt. Geen cash meer uit herfinancieringen dus. Loonsverhoging? Hoofdzakelijk bij zakenbankiers lijkt het wel en dan nog alleen daar waar de business hot is.

Nieuwe banen? Niet echt. In plaats van nieuwe banen krijgen we hogere productiviteit. Dat betekent dat minder mensen harder en beter werken. Of alleen harder, want de cijfers hebben geen moreel kleurtje.

Zuurstof
Eigenlijk zijn alle cijfers uit de VS van de afgelopen dagen slecht. Slechte banen, slechte inkopers, alleen de huizengroei was goed. Net zoals in Engeland, maar daar is het nu zover gevorderd met de huizenbubbel dat de Bank of England, die wij niet als een stel idioten beschouwen, nu een kruistocht is begonnen om die bubbel door te prikken.

Omdat mensen het grootste deel van hun fysieke en psychologische rijkdom in hun huis hebben zitten, kan het leuk worden als puntje inderdaad bij paaltje komt, maar laten we niet doordraven. Het is nog niet zover. Dat geldt niet voor de detailhandel in de VS. Zelfs Wal-Mart is zwak. Auto’s zijn zwak, maar incentives zijn sterk. Dubbel zwak dus.

Omdat dit allemaal oude verhalen zijn, die u ook al hoorde voordat de hausse van 2003 plaatsvond, de zogenaamde leg-up van de markt – opbeen in goed Nederlands. Daarom letten we er niet op. Eén ding is zeker. Toen was het voorbarig. Maar nu? Wie weet is de zuurstof nu op.

Pc-vervangingscyclus
Enfin, één ding loopt in elk geval wel lekker, data opslag. Dat weet iedereen. Steeds meer controle, daarom steeds meer bewaren, daarom steeds meer data. Die moeten opgeslagen worden.
Helaas, de voorraden bij Seagate, Western Digital en Maxtor, de schijvenmakers, stijgen en hun omzet begint te dalen.

Waarom moeten we zacht zijn op tech, als nog niet iedereen een plat scherm op het bureau of in de multi-mediaruimte heeft staan en sommigen van ons, waaronder uw dienaar, nog een computer van voor de Charsh gebruikt? Drie zelfs. Het waren er vijf, maar de onderdelen van de twee gesneuvelde pc’s rammelen nu in de drie overlevenden.

In september doeken we de hele handel op, beloofd. Staat de garage straks vol met kathode Iiyama schermen, zes stuks waarvan nu drie als reserve en moeten wij daarom een kleinere auto kopen, want goede schermen gooien wij niet weg. Anekdotisch geleuter? Wellicht. Wij gebruiken een Treo. Van Palm.

Het Mini Cooper probleem
Hebt u gemerkt dat kleine apparaatjes als warme broodjes verkocht worden? Treo’s, Ipods, Sierra Wireless kaarten, Blackberries; allemaal geen probleem. Hetzelfde geldt voor de betreffende aandelen, maar de pc-vervangingscyclus? Wij zijn vast de laatsten die onze pc nog niet vervangen hebben…

Vraag van onze zoon: durven wij onze werkster wel een Iiyama 17 inch scherm te geven bij de gratis pc die zij van ons krijgt? Is dat wel politiek correct? Wij denken van wel, omdat die garage anders nooit leeg komt en het bovendien goedkoper is om wat platte schermen te kopen dan een Mini Cooper, omdat de garage zo vol staat.

De pc-vervangingscyclus is waarschijnlijk al grotendeels voorbij. Die vond de afgelopen achttien maanden plaats.

Michael Kraland is mede-oprichter van Inveztor.net. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Op moment van publicatie is Kraland long BAM. Uw reactie is welkom op kraland@Inveztor.net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: