Goud knalt

Elders op deze site maakt onze vriend Corné van Zeijl zich zorgen om de badkamer van Pierre Omidyar (zie After bubbel party). Omidyar is de oprichter van Ebay, het aandeel dat niet kapot kan, omdat het bedrijf zo ongeveer het beste businessmodel ter wereld heeft.

Alleen overheden, noemt u ze maar landen, doen het beter. Zij mogen uitgeven wat ze willen, wie niet wil betalen gaat de gevangenis in, hetzij hardhandig zoals in Rusland, hetzij via een procedure, zoals in democratische staten.

Als de overheid niet terugbetaalt, gaat er niemand de gevangenis in, behalve demonstranten die ruiten ingooien en winkels plunderen. Bij Ebay wordt er eerst verdiend, dan pas uitgegeven en soms wil Omidyar een nieuwe badkamer.

Kamizhorten
Omdat er eerst verdiend wordt en dan pas uitgegeven is dat bedrijf zo duur, hoeveel het ook uitgeeft. Het concern verdient immers zo veel en niemand ziet het eind daarvan in zicht komen, in tegenstelling tot Yahoo dat gisteren 12% zakte na een winstverdubbeling. Dat komt omdat de vooruitzichten zwakker worden gewaardeerd dan de huidige gang van zaken.

Omidyar heeft allerlei interesses, waaronder veel filantropie en daarom verkoopt hij zo nu en dan aandelen. Nu net verkocht hij weer zo’n 2%, maar dat is niets om wakker van te liggen. Ebay is duur, maar dat was het in 1999 ook en, zoals Van Zeijl zegt, het aandeel is nu duurder dan in 2000. Logisch, want de internetgekte is terug, zij het in gematigder vorm.

Ebay is uniek en ik ken geen rijke shorts. Kijk naar Taser. Dat laseraandeel stijgt ook, maar het is geen Ebay, dat u of links laat liggen, of long gaat. Shorten is zinloos, tot het op een dag goed gaat. Als strategie lijkt het ons verloren tijd. Ebay long gaan met een mandje hot stocks op de Nasdaq is gevaarlijk, maar kan rendabel zijn. Shorten? Alleen voor kamikazes.

Onder Walm
Terug naar ons berenverhaal over de markt, dat wij gisteren begonnen te schrijven (zie Eind van het opbeen). Amerikanen hebben een prachtige uitdrukking die wij graag gebruiken: underwhelmed. U weet wel, het tegenovergestelde van overwhelmed. Wij zijn momenteel underwhelmed.

Mercurius, god van dieven en beurshandelaren, hoorde ons. Hij sprak tot de Russische overheid. Veroorzaak paniek, zei hij. De overheid maakte er zoals gewoonlijk een zootje van en vervolgens stond ze toe dat de banken wat minder reserves aan hoefden te houden: 3,5% in plaats van 7%, om paniek te voorkomen.

Daardoor steeg goud vannacht bijna 10 dollar, de grootste stijging in een jaar tijd. Om die reden leek ons artikel van gisteren opeens goed getimed, maar wij claimen geen krediet, het was toeval. Alleen wel veel toeval de laatste dagen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: