Franse friet, maffe mossels

“Meneer Kraland, kunt u mij verklaren wat er met Léon de Bruxelles aan de hand is? Het aandeel zakt onderuit, net op het ogenblik dat de mosseltjes in volle trek zijn. Ik had het aandeel al een tijd op het oog om het te kopen, maar nu zit de mot er blijkbaar in. Weet u waarom?”

Inderdaad is dit een goede vraag van een geachte lezer en nog bijzonder actueel ook. Gisteren kwam Léon de Bruxelles met haar resultaten, een Frans restaurantbedrijf met als thema Mosselen & Friet.

Die cijfers waren goed, meer dan dat zelfs. De omzet steeg in H1 met 12,4% en in T1 zelfs met 16,4%, bij een gelijk aantal vestigingen. Met die mot van u valt het wel mee, lijkt me. Vanochtend stijgt het aandeel 28% op een zéér hoge omzet.

Oók in Wasquehal
Althans… maar laten we nu eerst even afdwalen, want dit is allemaal leuk en aardig voor u als mossel- en frietliefhebber die “uit Vlaanderen” bij zijn groet schrijft, maar wij betrekken eerst onze arme, naar een vernisje van culinaire kennis smachtende Nederlandse lezers bij deze discussie, want wij vrezen dat we die anders zo meteen kwijt zijn.

Zoals gezegd, Léon de Bruxelles is een Belgisch themarestaurant met vestigingen op een aantal van de beste punten in Parijs, waaronder de Champs Elysées, die ik persoonlijk net iets anders spel dan u. Denk aan de tweede e, vraag even aan uw Waalse vrienden. Léon is overigens ook actief in Wasquehal, vlakbij de Belgische grens.

Nu kunnen wij hetzelfde verhaal ook anders vertellen. De laatste keer dat wij bij Léon lunchten – het was ook de eerste keer – hadden wij snel onze bekomst van de kleffe frietjes en de maffe mossels. De koers van het aandeel ging toen snel dezelfde kant op als de keuken. Léon opereert op dit moment met uitstel van betaling.

Missie
Het is nu, met een koers van 0,37 euro en daarmee een stijging van 28% vanochtend bij 176.000 aandelen – nog voor ik mijn tweede espresso op heb – een aandeel dat in beweging is. Het heeft ongeveer dezelfde prijs als het Franse Alstom, maar het is een microcap en een pennystock in surseance.

Dit is niet omdat wij, om welke reden dan ook, vooroordelen hebben tegen de Belgische cultuur. U weet wel beter, maar een misverstand is snel geboren tussen Nederlanders en Vlamingen, zeker wanneer het over een pilaar van de Vlaamse cultuur gaat, zoals het hoofdgerecht van Léon de Bruxelles.

Laten we niet te ver afdwalen. Léon faalde wegens fouten in de uitvoering van haar missie. Het bedrijf herstelt. Uw idee is goed genoeg om ons nieuwsgierig te maken, temeer omdat het Champs Elysées restaurant op 150 meter afstand ligt. Eerst gaan wij op vakantie, maar wij stellen voor dat wij een Friet Task Force instellen en allebei research plegen.

Mossel? Nee, Flo
Om terug te komen op die mot, die zat er gisteren in. Toen zakte het aandeel 18%, omdat de resultaten eraan kwamen. Althans, dat denken wij. Wie zijn wij? Nou zeker geen autoriteiten op mosselgebied. Waarom dan vandaag die stijging? Omdat de resultaten goed waren en, maar dat is onze interpretatie, omdat Léon de restaurantketen Côte à Côte niet overneemt.

Voilà, lezers die dit thema interessant vinden maar liever niet mieren met pennystocks, moeten eens kijken naar Groupe Flo. Dat is een veel grotere restaurantketen die ook herstelt. Voor speculanten, Vlaams of Nederlands, is Léon echter best een leuk verhaal met een aantrekkelijkere veldwerkcomponent dan het gemiddelde aandeel.

De frietjes zijn ongetwijfeld beter nu, anders stijgt de omzet niet denken wij. Dat moeten wij alleen nog proeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: