Al stom

Alstom, de bijna failliete Franse kampioen sneltreinen en geld verliezen, herkapitaliseert en bestaande aandeelhouders kunnen tot vanmiddag meedoen à 0,40 euro, de prijs rond het middaguur. Als u aandeelhouder bent, hebt u pech gehad. Uw kapitaal is vernietigd.

Het fonds stond gisteren met zo’n 0,40 euro op het laagste punt, wat betreft kapitaalinjectie. Tot zover de Al Stom mensen. Als u niet stom bent geweest, maar heel, heel speculatief bent ingesteld, kunt u nu een gok wagen.

Tenminste, als u niets anders of beters te doen hebt dan geld verdienen of verliezen met pennystocks op de rand van de afgrond. Nee, dit is geen beleggingsadvies van ons, wij geven u slechts een situatieschets.

Goedkoper
Punt één: beter nu dan eerder, want momenteel is het goedkoper. Het is ons opgevallen – net als Onno afgelopen weekend in zijn veelbesproken Rattenstreken – dat er aardig gerommeld werd met dit aandeel en niet door de minsten onder ons. Dat gebeurde wel tegen hogere prijzen, rond de 1,70 euro. Hopelijk heeft iedereen tijdig verkocht.

Nog even wat achtergrondinformatie: De Franse regering redt Alstom, omdat ze geen daverend faillissement wil met tienduizenden werklozen erbij. Een aantal satellietbedrijven van het industrieconglomeraat is al kapot gegaan. De Duitse regering is woedend, want bijvoorbeeld Siemens moet het alleen zien te rooien.

Dit is concurrentievervalsing, maar de Europese Commissie heeft naar ons gevoel toegegeven om erger te voorkomen. De cijfers: de book-to-bill ratio van Alstom in het tweede kwartaal is 1,19 – dat is beter dan voorheen. Er is voor een bedrag van 25,9 miljard euro aan orders binnen, dat is goed voor 22 maanden productieplezier.

Alstom, bron Euronext

Opluchtingsrally
De speculant springt daarom nu in de markt, hoopt dat de haaien hem niet bijten in deze troebele poel en rekent op een opluchtingsrally. De aankoopkoers ligt nu rond de 0,45 euro, meer dan de bestaande aandeelhouders, maar de koers is de afgelopen dagen alleen maar gedaald en er is daarom kans dat dit de bodem in de koersvorming is.

Voorlopig dan, want naar ons idee staat één ding als een paal boven water: u moet niet in deze sector zitten. De productie voor dergelijke kapitaalgoederen is onvoorspelbaar en moeilijk te begrijpen, kijkt u maar naar het recente Mexico avontuur van Alstom. Franse avonturen in dat land lopen vaker verkeerd af, laten wij hopen dat het concern nu op de goede weg zit.

Neemt u vooral snel winst. Over liquiditeit hoeft u niet te klagen, voor de lunch gingen er al 90 miljoen aandelen om.

Michael Kraland is mede-oprichter van Inveztor.net. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Op moment van publicatie heeft hij geen positie in Alstom. Uw reactie is welkom op kraland@Inveztor.net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: