Arme hedge funds

Iedereen vindt het leuk wanneer hedge funds het wat minder doen, want de meeste beleggers zitten er nog niet in. Bovendien verdienen sommige hedge fund managers zo obsceen veel dat enig leedvermaak het publiek niet kwalijk genomen mag worden.

Alleen, niet alle hardwerkende hedgies verdienen zo goed. Zelfs jongens die dit jaar 10% omhoog zijn niet, we kennen er heel wat in Europa. Wie nog niet groot is is moet hard werken, pas bij enige schaalgrootte en goede performance wordt er verdiend.

Grote jongens die het goed doen verdienen echter aanzienlijk meer dan de president van een topzakenbank. Tien keer zoveel als zo’n sappelaar is geen uitzondering. We hebben het dan over beloning in de drie cijfers. Met zes nullen er achter.

Hedge funds Q2: -1%
In het tweede kwartaal verloren hedge funds per saldo één procent. Die -1% verhult veel ellende, want de enige reden dat sommige hedge fund managers zo obsceen veel verdienen is dat ze delen in de winst. Wanneer die groot is …enzovoorts. Probeer u nu even te herinneren dat één van de argumenten van de anti-hedge fund Luddieten bestaat uit het oprakelen van het feit dat er zoveel fondsen over de kop gaan.

Dat kan om twee redenen: of het zijn boeven, prutsers en eendagsvliegen, in willekeurig welke combinatie, of, en dat wordt over het hoofd gezien, het is alleen maar logisch dat wie niet voor zijn klant verdient snel de deuren mag sluiten. Dat is nu eenmaal de spelregel. Afgezien van allerlei leed, waar we nu even aan voorbij gaan, is dit goed.

Want als we willen kunnen we zo voorbeelden aanhalen uit de beleggingsfondsenwereld, die heerlijke, eerlijke long-only planeet. Daar gebeurt het volgende. Een grote Italiaanse fondsenbeheerder had een truc bedacht. Door het hele jaar door opnieuw over periodes van drie maanden de performance te berekenen viel er bijna altijd wel iets te halen aan performance fees, ook als er niets gepresteerd werd.

Hoog water
Dit kwam aan het licht bij een beursintroductie, eerder dit jaar. Een fatsoenlijk rekenend hedge fund heeft een high watermark. Dat betekent dat zolang de vorige top niet is gehaald er geen prestatieloon wordt uitgekeerd.

Omdat Ieder Voordeel Zijn Nadeel Heb* blijkt achteraf dat dit bij blijvend slecht presteren definitieve demotivatie bij de staf van een hedge fund kan veroorzaken, zodat de managers de tent soms sluiten om onder andere naam overnieuw te beginnen met een schone lei.

Dat klinkt erger dan het is, het bestaat ongetwijfeld maar we hebben nog niemand zien binnenkomen die het gedaan heeft. Even terug naar de gevolgen van de hedge fund malaise van de afgelopen maanden.

Quizvraag
Wat moet je niet hebben wanneer hedge funds wat afzwakken?

Laten we er een spelletje van maken, u mag één van de vier volgende antwoorden uitkiezen. Wees eerlijk voor uzelf, als u nu gaat spieken kunt u beter ophouden met beleggen. Als u niet eerlijk tegenover uzelf bent, dan kunt u het ook niet met anderen zijn.

1. Pech
2. Goud
3. Derivaten
4. Aandelen RAB Capital of Man Group Plc

Het juiste antwoord is 4. Laten we beginnen met RAB Capital. Dat is een klein hedge fund bedrijf in London, opgezet door twee handige jongens met wat geld. Toen ze net een fantastisch jaar achter de rug hadden, vorig jaar namelijk, brachten ze de tent razendsnel naar de beurs.

RAB Capital

Mannetje minder
Beleggers ontdekten een goudmijn! Fantastisch. We hebben het er hier al eerder over gehad en raadden aan er af te blijven. Dat hadden we niet moeten doen, we hadden moeten adviseren te shorten, al weten we niet of de aandelen te lenen waren.

Man, ook uit Engeland, is de grootste hedge fundverkoper ter wereld, voortgekomen uit grondstoffenhandelaar EDF Man. Vandaar dus ook de naam. Het vlaggeschipfonds van Man heet AHL. Dat fonds was tot voor kort erg succesvol maar dit jaar loopt het niet zo goed.

Bovendien is het fonds groot en zijn er een aantal gemene traders die proberen de Black Box van AHL het gras voor de voeten weg te maaien. AHL is namelijk een zogenaamde systematische handelaar. Een leuk spelletje is dus uit te zoeken van welke trends AHL gaat profiteren, de onderliggende instrumenten of activa te kopen en die dan duurder door te geven aan AHL.

Leuk hè?

Hedgen of Porsche
Vervelend is dat AHL niet meer 12% per jaar stijgt, zoals het sinds 1998 trouw deed, maar vorige week 4% zakte en in vijf maanden 15% naar beneden is.

AHL

Man is een groot bedrijf, waar je ongetwijfeld wel aandelen van kan lenen en dus verkopen.
Een aantal conclusies dringt zich hier dus op.

Begin 2004 was de markt duidelijk veel te optimistisch over hedge funds en werd ieder realisme uit het oog verloren.
Wie echt een viscerale hekel aan hedge funds heeft hoeft niet meer te zeuren, te kniezen en te janken. Ga gewoon short in de genoteerde verkopers en managers en koop zelf ook een Porsche.

Leger des Hedge
Onze conclusie is iets genuanceerder. Wij denken nog steeds dat er een waterscheiding aan het ontstaan is tussen index- en long only beleggers aan de ene kant en absolute return spelers anderszijds.

Het gaat om erg veel geld. Het zou dan ook naïef zijn om te denken dat als we een aantal heel slimme en uiteraard ook heel gehaaide jongens in een arena laten spelen met bakken geld er een Leger des Heils-achtige situatie ontstaat. Dit is Schumpeteriaans kapitalisme en er zullen brokken blijven vallen.

Hedge funds hebben zich, als sector, ontwikkeld van een product voor de rijken tot een sector waar 70% van de pensioenbeheerders in willen beleggen. Dat is het meest recente en meest sprekende cijfer dat we zagen. Er moet dus beter naar gekeken worden. De SEC is daar nu mee bezig.

In Europa zou het aardig zijn als de verschillende regelgevers tot een duidelijker beleid kwamen. De lappendeken aan bepalingen die nu van toepassing is maakt het alleen maar duurder voor beleggers om hun portefeuilles te vullen en werkt offshore registratie alleen maar in de hand.

Dit is nog pas de eerste inning.

* Liever geen mails met spellingssuggesties, wij halen een bekende voetballer aan

Michael Kraland is mede-oprichter van Inveztor.net. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Op het moment van schrijven had Kraland geen positie in de genoemde aandelen. Uw reactie is welkom op kraland@Inveztor.net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: