In het kader van onze pogingen minder elitair over te komen, althans, op woensdagen, hebben wij bovenstaande titel vertaald in een vorm van Frans die ons geen verwijten oplevert. De drie Franse ipo’s van deze week zijn namelijk niet alleen toegankelijk via Euronext, maar ook best aardig.
Niet zozeer voor particulieren maar wel voor instituten. De vorige ipo die wij bespraken was Blue Nile (zie: Netjes aan de Blauwe Nijl). Sorry, dat aandeel verdubbelde sindsdien. U hebt gelijk, dat is niet normaal, internetgekte.
Sindsdien is het klimaat weemoediger geworden. Bedrijven proberen alleen nog als gekken wat geld op te halen, voordat het raam sluit. In elk geval voor de zomer, want ipo’s na half juli is gekkenwerk, zeker in dit land.
Biomérieux rijmt met sérieux
Ten eerste is daar Biomérieux, een echt bedrijf, met groei, kennis, een instapdrempel en een fatsoenlijke achtergrond. Alain Mérieux is een goed bekend staand zakenman en de firma Wendel, die de aandelen verkoopt, is een blue chipperige genoteerde holding die zich specialiseert in een vorm van venture capital, die voor de oudere familieleden dividenden moet opleveren om Franse vermogensbelasting te betalen.
Wendel, een aandeel dat we eerder bespraken, leuk voor wie beursgenoteerd Frans venture capital wil spelen, is 100% eigenaar van Biomérieux en brengt 34,7% naar de beurs. Het bedrijf is daar rijp voor en op die manier kunnen ze bij Wendel hun participatie monetiseren en weer aan een ander project gaan werken.
Om te kunnen slagen op de beurs wordt de prijs zo gesteld dat er iets op tafel blijft liggen en meedoen is daarom geen gek idee. Biomérieux doet aan vitro diagnose systemen. Het is geen biotechbedrijf, maar een biodienstverlener dat iets anders is qua risicoprofiel. Het bedrijf maakt gewoon winst. Vorig jaar 55 miljoen euro. De markt voor vitro tests groeit zo’n 4%.
De winst moet 10% per jaar kunnen groeien, zodat het een vrij defensieve belegging is die, gezien de huidige markt, ook redelijk laag wordt geprijsd. Wij gaan uit van een marktwaarde van 1,2 keer de omzet, niet duur voor de sector. Wees er snel bij als u interesse hebt, het ding handelt vanaf vandaag en er is een tranche voor buitenlanders. De inschrijving is helaas al gesloten.
Grote Vergeler
De tweede ipo is veel institutioneler, maar probeert ook publiek te trekken. Het zijn de Franse Gele Pagina ‘s, die, zoals in de lijn der verwachtingen ligt, hier Pages Jaunes heten. Zoiets als laatst met Yell in Engeland. Pages Jaunes is nummer drie in Europa. France Télécom(FT) is verkoper, die haar schulden wil terugbrengen in het kader van haar herstructurering.
Dit is een veel grotere introductie, tot 43% van de aandelen, die door Wanadoo, het internetfiliaal van FT, worden verkocht. De omzet van Pages Jaunes stijgt gestaag naar 917 miljoen euro in 2003. In 2001 was dat nog 807 miljoen euro. Het bedrijf is de tweede reclameverkoper in Frankrijk, waar het marrktleider is. In Spanje is het nummer twee.
De omzet groeit de komende jaren zo’n 4 à 6% per jaar. FT doet weinig water bij de wijn wat betreft prijs, die qua enterprise value gedeeld door het operationeel resultaat neerkomt op tien keer – in lijn met de andere spelers in Europa. Wat echter aardig is, is dat het hele resultaat wordt uitgekeerd als dividend. Dat is meteen 5% rendement. Voorzichtig blijven, eventueel later bijkopen met een beter rendement dan nu.
Sportmode
Oxbow is weer een heel ander verhaal, een microcap in modieuze skikleding, sectie sportief, vergelijkbaar met het hard groeiende Quiksilver, de surfjongens. Als u denkt dat Oxbow zoiets als Quiksilver kan worden, moet u er nu opspringen. Kan ook later, dit soort bedrijfjes wordt meestal op een keer heel goedkoop, wanneer het management het niet meer bij kan houden.
Dan komt er een handige jongen met veel stijl en dan spuit zo’n aandeel weg. Is Oxbow goedkoop? Lijkt ons niet op 15,8 keer de winst van 2003. Quiksilver (inderdaad, zonder c) kost 44 keer de winst van dit jaar. Mode experts, faites vos jeux (pardon, we zouden dit soort uitdrukkingen niet meer gebruiken): doe uw spel.