Unileverage

Helaas heeft de beleggingswereld nog geen Johan Cruijff voortgebracht. Ook geen Yogi Berra. Cruijff is de Nederlandse Yogi Berra, de baseballer van The future ain’t what it used to be. In Amerika is Berra bekender dan Cruijff. Je zou het niet zeggen wanneer je onze Eerste Minister op bezoek ziet bij President Bos, maar toch kan een klein land wel eens groot zijn, zij het dan in een deelgebied.

Bill Gross van Pimco is de grootste obligatiebelegger ter wereld, en dat kunt u op meerdere manieren uitleggen. Omdat hij zelden onzin uitkraamt lezen wij graag zijn maandelijkse commentaar.

Deze maand nam Gross hedge funds op de korrel en ook dat is de moeite waard, al was het maar omdat Gross zich, als doorgewinterde en begaafde belegger, verre houdt van de onzin die in de algemene pers over dit onderwerp te berde wordt gebracht.

Onzin
Want u kunt uzelf heel wat tijd besparen: het meeste dat in de algemene pers over hedge funds verschijnt is onzin. Laten we eerst Gross’ gedachten bondig samenvatten: hedge funds gaan als sector kapot want… Stop. Tot nu toe niets anders dan wat de pers al tijden zegt. Zo is ook de grafiek hieronder – de illustratie van Gross’ betoog- niets nieuws.

Wij zien hier dat er steeds meer hedge funds bijkomen en dat de groei nog steeds toeneemt.

Als u dat nog niet wist moet u nodig de eerdere exemplaren van de hedge fund nieuwsbrief even doorbladeren voor u verder leest. Hedge funds gaan kapot, zo meldt Gross ons, omdat ze niet meer zijn dan een handige maskerade met als enig doel de belegger meer geld uit de zak te kloppen. In feite, aldus Gross, bestaan hedge funds alleen maar dankzij de leverage die ze kunnen toepassen.

Kunstje van eenzame heren
De meeste hedge funds gebruiken leverage, zeg maar effectenkrediet. Door long en tegelijkertijd short te gaan kunnen ze met minder volatiliteit dan een aandelenfonds een redelijk zekere prestatie leveren, die vervolgens met krediet opgepompt wordt tot iets dat dichter bij de historische prestaties van de aandelenmarkt komt, maar met een lagere volatiliteit.

Binnenkort, maar wanneer dat zal zijn weten we nog niet, zal blijken dat hedge funds eigenlijk een soort banken zijn geworden. Banken maken een rendement van een 1,3 à 1,4% op hun activa en leveragen het dan op tot een rendement op eigen vermogen van een procent of veertien.

Dat mag en het mag niet alleen, het is zelfs een kunstje dat alleen uitgehaald mag worden door nette, stabiele, eerzame heren (heel soms een dame, maar bijna nooit) die donkere pakken dragen en die geregeld aan de tand gevoeld worden door ambtenaren van de Centrale Bank.

Schuimzolen en centrale krijtstrepen
De ambtenaren van de Centrale Bank, zeg maar de schuimzolen, rapporteren aan de zeer onkreukbare topambtenaren, die sprekend lijken op de bankjongens. Donker pak, heel eerbaar, zelfde universiteit, zelfde studierichting, iets andere ambities, al zie je ook daar veel convergentie tegenwoordig. De donkerpakken van de bank krijgen één of meerdere miljoenen per jaar voor hun moeite.

De donkerpakken van de Centrale Bank krijgen veel minder, maar kunnen rekenen op allerlei lintjes en bijverdiensten, zolang ze maar geen hotelnachtjes aannemen want dat kan je tegenwoordig als Centrale Krijtstreep opbreken, al leidt het nog niet tot een ander soort streepjespak, we moeten niet overdrijven.

Samenvattend kunnen we zeggen dat de banken enorm in de gaten worden gehouden door de overheid en de hedge funds niet. Gelukkig maar. Hedge fund managers verdienen namelijk zo veel geld en sommige hedge fund managers die het een beetje extra goed doen nog zo ongelooflijk veel meer, dat je daar geen spekzolen op kunt afsturen want dat wordt geheid een drama.

Echt talent
Banken zijn niet veel meer dan eerzame bedrijven, met een onverdiend kwalijke reputatie, geleid door een soort Centrale Bankier met iets meer dollartekens in de ogen en, wie weet, wat meer commerciële ambitie. In die eerzame bedrijven, ergens binnen de bank, zitten de handelaren die het geld van de bank beheren en die dat mogen doen met een hefboom van tien.

do 2/9
Beter
beleggen met opties

wo 8/9
Vijftien
aandelen om nu in te handelen

do 16/9
Zin
en onzin over hedge funds

za 29/9
Cursus
technische analyse

do 30/9
Geld
verdienen met futures

za 9/10

Crashproof
beleggen

Schrijf
u nu in.

Een soort embedded hedge fund, om maar eens een eigentijds adjectief van de militairen te lenen. De jongens die dat geld voor de bank verdienen, kunnen elk moment weggeplukt worden door de headhunters van een hedge fund. Hedge funds worden, als ze offshore opereren, nauwelijks of niet door de Centrale Bank gecontroleerd.

En zij kunnen veel beter betalen voor echt talent omdat ze niet vastzitten aan een loonschaal die rekening houdt met middelmatig talentvolle krijtstreepnetwerkers aan de top en medewerkers die voor een groot deel te zijner tijd naar Bangalore geëxporteerd kunnen worden daaronder.

Eenheidsworst?
Maar pas op, zegt Gross, straks komt boontje om zijn loontje. Uiteindelijk zal blijken dat hedge funds niets anders zijn dan een eenheidsworst met leverage. Dan zullen beleggers, en wij denken dan vooral aan de pensioenfondsen die nu massaal in hedge funds stappen, doorkrijgen dat ze die kennis veel goedkoper kunnen inkopen.

Vervolgens kunnen ze zelf bij de bank aankloppen om daar via derivaten goedkoop krediet in te slaan. Misschien. Misschien ook niet. Hedge funds verdienen wat de grotere partijen betreft inderdaad erg veel geld, zolang de resultaten goed zijn. Intermediairs, zoals de effectenhuizen, verdienen hier aan mee.

De hedge funds hebben ergens tussen de 7 en 8 procent van de effectenhandel als marktaandeel, terwijl ze slechts een kwart van de beleggingsmarkt voor hun rekening nemen. Bovendien betalen ze meer commissie omdat ze veeleisender zijn. Hun structuur vraagt om zogenaamde prime broker diensten die door graag door effectenbanken worden aangeboden.

Welk deel
Zijn hedge funds dus een modeverschijnsel, zoals Gross betoogt? Voor een deel is dat ongetwijfeld waar, maar zoals Lord Lever eens opmerkte over zijn reclamebudget: welk deel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: