Terug naar Scholes

Rabo Securities heeft in onze ogen iets voor op andere zakenbankiers. Ze nodigde, ter genoegen en verpozing van haar relaties, Myron S. Scholes uit. Hij is met Fisher Black een van de auteurs van de Black & Scholes formule, sinds 1974 de formule voor de waardering van derivaten.

Black is overleden en Scholes is daardoor de enige, nog levende grondlegger van de derivatenindustrie.In 1997 kreeg hij voor deze prestatie de Nobelprijs voor Economie toegekend. Van 1994 tot 1998 was Scholes tevens verbonden aan het hedge fund Long Term Capital Management (LTCM).

Hans Pontier, hoofd van Rabo Securities kende Scholes nog van een spreekbeurt lang geleden en vroeg hem voor zijn presentatie Risk transfer, liquidity and the Role of Hedge Funds.

Subtiel
Scholes’ lezing was even elegant als zijn perfect gemanicuurde handen. Natuurlijk had hij voor zijn presentatie ook een model gebouwd. Dat brengt in kaart hoe de hedge funds hun natuurlijke functie vervullen in de voedselketen van risicoverplaatsing, cash flow-voorspelling en liquiditeitenverschaffing.

Uiteraard, voor wie zijn geschiedenis kent, behandelde Scholes ook de rol van uitzonderlijke gebeurtenissen en hun impact op financiële markten. Dé oplossing en hét model hiervoor zijn er nog niet; wij moeten er mee leven en proberen er meer van te begrijpen. Overheden moeten alleen oppassen door regelgeving deze situaties niet erger te maken.

Dit was de eerste keer dat wij een Nobelprijswinnaar ontmoetten. Helaas moesten wij ons op celebrity-gebied tot nu toe beperken tot een lid van de Rollende Stenen. Dit was iets anders. De toehoorders waren niet unaniem onder de indruk van Scholes’ verhaal. Een bekende ex-hoekman bromde dat er niets is veranderd in de wereld.

Nog afgezien van of dat waar is – zijn eigen vak is inmiddels verdwenen – gaan we op deze manier voorbij aan het beleven van een bijzonder aangenaam moment, waarop een subtiel formulerende speler – Scholes is weer hedge fund manager – zijn visie geeft op een debat en dat doet op een manier die wij van een Nobelprijswinnaar mogen verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: