Geld voor onderwijs

Als het om geld voor onderwijs gaat, is het enige probleem op dit gebied bij de Universiteit van Harvard in Amerika de betaling van de managers van het fonds, dat de middelen voor de financiering van de universiteit regelt.

In de VS hebben universiteiten een stichting, een zogenaamd Endowment, die middelen ontvangt van succesvolle alumni. Die Endowments hebben een cultuur van bijzonder goed vermogensbeheer opgebouwd.

Harvard en Yale zijn de bekendste voorbeelden. De alumni van Harvard protesteerden onlangs. Reden van dat protest is dat de beste verdiensten bij Harvard toevloeien aan de vermogensbeheerders, niet aan de professoren.

Voorzichtiger
De top zes vermogensbeheerders van de schatkamer van Harvard verdienden in het afgelopen jaar samen 107 miljoen dollar. Een paar van die beheerders hadden genoeg van het gezeur dat ze teveel verdienden en startten daarom hun eigen hedge fund, waarmee ze nog meer kunnen verdienen. Als ze tenminste goed blijven scoren.

Dat laatste wordt wel eens vergeten. Fondsmanager Jeffrey Larson verdiende ruim 17 miljoen dollar. Dat kon omdat hij vijf jaar lang 11,6% scoorde, terwijl zijn benchmark in die periode gemiddeld met 4,1% daalde. Hij is zijn eigen fonds gestart. Geen kritiek meer en Harvard Management is meteen zijn grootste belegger.

Het Harvard fonds, dat in elf klassen actief belegt, waaronder alternatieve beleggingen zoals private equity en hedge funds, scoorde in het afgelopen fiscaal jaar 2004 21,1%. De andere Endowments deden het ook niet gek met een score van 17,1%. De directie van Harvard Management is nu wel veel voorzichtiger geworden.

Ze denkt geen scores van 12% meer te kunnen realiseren bij een inflatie van 2%. Zo’n 8% lijkt hen waarschijnlijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: