Net gokken

In mei bevalen wij in Netjes aan de Blauwe Nijl bevalen NETeller aan. We raadden ook aan in te schrijven op het aandeel Blue Nile, een juweleninternetwinkel. Die IPO (beursgang) liep mooi: het aandeel kwam op 20,50 dollar, schoot omhoog naar 28,50 dollar en staat nu op 31.50 dollar.

Wij hopen dat u gekocht hebt, goed toebedeeld bent en dat u niet aarzelt winst te nemen. NETeller lijkt ons nog steeds een goed idee en – full disclosure – wij waren het aandeel long tijdens de ipo op 2 pond. Het zakte na de introductie in tot onder 1,60 pond.

Dat kwam omdat de snelle en goedbetaalde jongens die het aandeel plaatsten vergaten te kijken bij wie het terecht kwam. Enerzijds bij serieuze, toegewijde huisvaders zoals uw dienaar, anderzijds bij snode flippers en andere hedge fund-achtigen.

Usual suspects
Althans, de zakenbankiers zeiden dat, als waren zij gefrustreerde particuliere beleggers of, niet veel beter, onwetende financiële scribenten en legden de schuld bij die arme alternatieve beleggers. Dat zijn de usual suspects. Wij hadden het kunnen weten vanaf dag één, want wij kregen 100% van onze allocatie.

U weet het en als dat niet zo is moet u vooral iets anders gaan doen, want als u uw allocatie geheel binnenkrijgt, is de deal slecht geplaatst. Wat betekent dat voor u? Als u had gemajoreerd moet u nu even uw auto verpanden, of uw huis tijdelijk verhuren en bij uw schoonouders intrekken, terwijl u met de bank onderhandelt.

De bank verkoopt uw stukken overigens zodra ze merkt dat u een probleem hebt en meestal is dat na drie dagen, bij normale afhandeling van uw orders. Zoiets is vervelend als er tegelijkertijd allemaal hedge funds of zogenaamde zwakke handen stukken lozen. Wij hebben niets tegen banken. Brokers zijn geen haar beter. Met u meevoelen is niet hun mandaat.

Gokfinanciers
Zij laten zich niets gelegen liggen aan uw sores met een overallocatie aan internetgokfinanciers, want dat is Neteller. Gokfinancier in een belastingparadijs, namelijk het eiland Man. Goed, ze zit er nog niet echt, maar dit kwartaal verhuist ze. Dan gaat haar belastingdruk van 33% naar 10%. Als aandeelhouders juichen wij dat toe.

Even terug naar wat Neteller doet en waarom wij er in zitten. Het bedrijf is een soort van Paypal. Dat is het betalingssysteem van Ebay, een internetbraderie met een van de allerbeste businessmodels ter wereld. Kortom, een betalingssysteem voor internetgokkers. Ah, horen wij u al denken. Gokken op internet is niet moreel verantwoord.

Helaas, daar zitten wij niet mee. Wij vinden al die suikertroep van Unilever ook niets. Chemie? Tabaksaandelen? Zwendelende grutters? Draaiende verzekeraars? Allemaal niets. Niet erger of beter dan pokeren op internet en wedden op voetbal. Integendeel, hoe meer mensen bezwaar hebben, hoe langer het feest gaat duren.

Groeisector
Wij denken namelijk dat gokken op internet een groeisector is. Neteller heeft een goed systeem dat beter werkt met huichelende wanbetalers, die zich de volgende dag niet goed herinneren dat ze met hun credit card op internet hebben zitten spelen. Banken willen niet meer meedoen vanwege ontwikkelingen in de VS. Waarom?

Cynthia Haines, een mevrouw uit Marin County in Californië, een dame die wij niet kennen, maar die de gewoonte had haar geld met credit cards op internet te vergokken, wist het gokbedrijf en de verschaffers van haar credit cards te laten veroordelen voor haar gokprobleem. Wij zullen niet nader ingaan op mevrouw Haines.

Wij hebben haar foto niet gezien op internet, al kunnen we ons er wel iets bij voorstellen, maar er bestaat een kans dat het geen nijlpaard was met een dozijn credit cards, maar een slimme tante. Is Marin County immers niet het Amsterdam-Zuid van San Francisco? Niettemin verbiedt de uit 1961 daterende Wire Act gokken per telefoon.

Cash en cash
Amerikanen hebben historisch gezien een andere relatie dan wij met zondige activiteiten als gokken, drinken en sex. De meeste internetgokkers zijn Amerikanen en geschat wordt dat zij 88% van Netellers business uitmaken. Een risico is dat er in de VS een verbod op gokken komt, al lijkt dat nu onwaarschijnlijk. Er zijn wel wetsvoorstellen in die richting.

Neteller heeft een liquide business. Nieuwe inschrijvingen gaan met 117% omhoog naar 1549 per dag. Dagelijks wordt ook 171% meer binnengeharkt, nu al 1,5 miljoen dollar. De operationele cash bedroeg in het eerste halfjaar 32 miljoen dollar en de totale cash balans was aan het eind van die periode zelfs 122 miljoen dollar.

Hierin zat voornoemde 32 miljoen dollar plus de opbrengst van 47 miljoen dollar van de ipo eerder dit jaar. Wij denken dat Neteller, nu alleen nog actief in de VS, straks ook in Europa en Azië, zo’n 50% groeit. De koers is nu 3,03 pond. Dat is veel hoger dan de 1,83 pond waarop wij het aandeel eerder dit jaar signaleerden.

Niet duur
Vandaag kopen is misschien niet wijs na de grote stijging van donderdag. Op 4,37 pond schat een analist – er is er sinds kort één, uiteraard verbonden aan de zakenbank die de ipo organiseerde – dat wij maar vijftien keer de winst van 2005 betalen.

Dat is niet duur, voor een snelle groeier en omdat het bedrijf onbekend en onbemind is, zien wij er muziek in.

Wij blijven long en aankoop onder 3,00 pond is misschien zo gek nog niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: