De heg en de hemel

Kunnen heggen tot in de hemel groeien? Die vraag stellen we ons wanneer we naar een paar recente cijfers kijken. Reuters citeert een zegsman van Dexia’s hedge fund kant, die 70% groei in Europa constateert, per eind juni van dit jaar.

Dat is aanzienlijk meer dan de wereldmarkt, ook al groeit die ook fors, van 766 miljard dollar vorig jaar naar 866 miljard dollar dit jaar. Europa maakt nu 25% van de markt uit, tegen 6% in 1999.

We pinnen ons niet vast op deze cijfers, want er doen allerlei cijfers de ronde, maar we kijken wel met aandacht naar de trend. Die is duidelijk. Wanneer we ons oor te luisteren leggen in Nederland horen we dat iedereen over hedge funds praat maar dat de echte groei nog moet komen.

Ten eerste zijn er weinig plaatselijke fondsen, al groeit de belangstelling onder traders en beleggers sterk. We horen elke week van nieuwe plannen en in dit nummer stellen we u voor aan Volteq, een Nederlandse volatility arbitrageur en signaleren we ook 3D, een systeem trader.

Gevoelige tenen
We hopen dat we met onze korte definities geen gevoelige tenen betrappen. Volgende maand zullen we het hebben over Worldview, een institutioneel fonds en over Transtrend, een ander al langer bestaand Nederlands fonds. De twee Nederlandse sterren, het Global Opportunities Fund van Go Capital en Aster-X, gaan nog steeds op de oude voet voort.

Go Capital is marktleider en trendsetter met de beste performance: 23,4 % en Aster-X is nummer twee met een score, beiden per eind september, van 10,4%. Go heeft een zogenaamde hard close, wat betekent dat het fonds voor nieuwe beleggers gesloten is, maar niet alleen voor hen.

Ook de mensen die vanaf het begin vertrouwen in het team hadden, kunnen even geen nieuw kapitaal inbrengen. Mogelijk opent Go de poorten weer, begin volgend jaar. Aster-X is nog open, maar bericht dat het fonds een toevloed van institutioneel geld kent en dat ook die beleggers slechts trapsgewijs kunnen instappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: