Dag van het hedge fund

Zaterdag is de Dag van het Aandeel. Inveztor.net is mediapartner en wij hopen dat u komt. De 16.000 lezers van de Inveztor.net Hedge Fund Nieuwsbrief zijn welkom op de presentatie die wij om 13.15 uur houden. Ongetwijfeld is dat in een klein zaaltje. Wij hoorden iets over negentig plaatsen.

Als 1% van de lezers van deze nieuwsbrief komt opdagen en als er nog wat mensen verdwalen en ook bij ons terechtkomen, al is het maar voor hun Sinterklaas inkopen, dan hebben we een probleem.

Wie herinnert zich nog de commotie van vorig jaar, toen het bomvol was en we naderhand beschuldigd werden een lege zaal te hebben getrokken en, wij vergeten het nooit meer, openbare dronkenschap (full disclosure: wij waren sober).

100 miljard erbij
De beste manier om zo’n presentatie voor te bereiden is met ons publiek. Daarom gaan we eens kijken naar een paar punten die de moeite van het bespreken waard zijn. Vandaag zagen wij een statistiek die onze aandacht trok. En toen nog één. Vervolgens nog een paar en daarmee hadden we voldoende materiaal voor onze discussie op zaterdag.

Wat deze nieuwsbrief betreft, voor een column of vijf. Laten we het maar kort houden, dan blijft er ook iets over voor zaterdag. De eerste statistiek was van hedge fund analyse bureau Tass. Het ging over de toename van de geldstroom naar hedge funds in het derde kwartaal.

Tass schat die stroom op 100 miljard dollar, ongeveer evenveel als de schatting van het HFRI eerder deze maand. Dat gebeurt in een jaar van magere prestaties. Het is nog niet voorbij, want de tweede statistiek was het product van een onderzoekje waarin 56% van ondervraagde instituten in Duitsland aangaven dat ze hun hedge fund beleggingen wilden uitbreiden.

Twee soorten
Dat soort cijfers zien wij overal, het is niets bijzonders meer. Wat hier de onderliggende trend is, is dat de hedge fund sector fundamenteel aan het veranderen is van een aanbiedersmarkt aan vermogende particulieren naar een aanbod van institutionele kwaliteit beleggingsproducten aan pensioenfondsen.

Naar ons gevoel onstaan er twee markten. Enerzijds de beheerders die particulieren die best een stootje kunnen verdragen willen helpen met het behalen van goede resultaten en anderszijds oersolide, maar ongetwijfeld minder presterende fondsen, waarvan vooral het proces, de compliance, de klantenservice en de communicatie bijzonder goed geregeld zijn.

Byron Wien, de talentvolle strateeg van Morgan Stanley, kwam met een commentaar waarin hij aangaf dat hij vindt dat hedge funds tegenwoordig juist geen risico meer durven nemen. Wien bedoelt dat hij liever heeft dat fondsen bewust risico zoeken en dat de koper, als het een pro is, zelf kan uitzoeken hoe hij dan zijn portefeuille samenstelt.

Hedgie
Als de risico’s maar niet met elkaar samenhangen kan immers een goede portefeuille met een relatief lage volatiliteit worden samengesteld uit volatiele componenten. Het resultaat hoort dan ook een hogere opbrengst te tonen. Wien zegt dat hij bang is voor de perverse resultaten van een goed idee.

Hedge fund managers beleggen namelijk, als ze een beetje hedgie zijn, in hun eigen fonds (u moet altijd kijken of ze dat ook inderdaad doen, anders moet u niet meedoen). Omdat ze zoveel verdienen worden ze nu te voorzichtig, uit angst om hun eigen geld kwijt te raken. Eén van de cijfers die ons absoluut niet verbaasden betrof het grootste hedge fund ter wereld.

Die vraag komt wel eens boven bij presentaties die we geven. Goed, we laten de Fed hier even buiten, al zal straks misschien blijken dat het toch zo was. Laten we serieus blijven. Soms hebben we Goldman Sachs wel eens opgevoerd als het grootste hedge fund ter wereld. Anderen denken aan Soros of aan het beursgenoteerde MAN Group.

Nummer 1
Zij zijn het niet. Het is een ander fonds. Eén cijfer kunnen we als hint bekend maken.
De twee best betaalde medewerkers, allebei obligatiejongens, nemen dit jaar 25 miljoen dollar mee naar huis. Dat is overigens niet extreem veel, er zijn andere beheerders, meestal eigenaars, die meer krijgen of, laten we het anders stellen, pakken.

Wie zaterdag komt mag meeraden. Laatste hint: voor kenners is het geen verrassing, maar de meeste aanwezigen zullen verbaasd zijn en zich afvragen waarom we dat in Nederland niet ook zo doen. Tot zaterdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: