Analistig

Het gaat zo snel allemaal. Eerst moest u wennen aan het prestige dat een goede aandelenanalist kon verwerven. Dat was nieuw. Vroeger waren er eigenlijk nauwelijks analisten. Er was een prijscourant, mensen lunchten met elkaar, informatie werd doorgegeven en er werd belegd.

Toen kwamen de analisten want er waren zoveel aandelen en het werk werd verdeeld. De één die het minst contactgestoord was mocht sales gaan doen. Hij praatte met beleggers en als die beleggers heel groot waren nam hij ze mee uit.

De analist mocht jaarverslagen doorwerken en zich later ook helemaal lam werken met RSI dankzij de uitvinding van Visiocalc en vervolgens die zegen der mensheid, Excel. Toen kregen we de jaren ’90. Analisten bleken de enigen te zijn die wisten waar ze het over hadden.

Verhuisd en vergruisd
Al die technologie en internetbedrijfjes, poeh, wat een werk. Tot iedereen het door begon te krijgen, wat samenviel met de bearmarkt. Omdat een aantal analisten teveel had meegelopen met hun veel en veel beter betaalde collega’s die zakenbankierden, werd de bedrijfstak door het publiek verguisd. Ook op deze site.

Soms werd ons, o gruwel, verweten dat wij zelf analist waren. Nooit geweest maar het had zo kunnen zijn. Gelukkig viel de schade in zoverre mee dat de effectenbanken grootschalig hun analisten ontsloegen, wat erg voorkomend van ze was want op die manier ontliepen die arme mensen veel spitsroeden. Een derde van de analisten verdween in de laatste bearmarkt.

De meer vermogenden naar hun huis in Toscane, anderen naar hedge funds, sommigen de taxi in – als chauffeur- maar het merendeel bleef toch aan. Zij het dan met veel en veel minder prestige. Dat stadium is nu ook voorbij. Goede analisten worden weer gezocht. Maar wat zijn goede analisten?

Tempel van Mammon
In elk geval niet de gemiddelde Suit Supply sukkels met neerdwarrelende kurketrekkers sokken. De goede analist is een zeer vakkundige meneer of mevrouw die hedge fund cliënten aan zich bindt. Hij weet de goede en slechte bedrijven duidelijk aan te geven, kent het management en geeft advies dat winstgevend is. Een goede analist wordt goed betaald.

Omdat hedge funds zelf goede analisten kunnen gebruiken kopen zij voor veel meer geld dan de effectenbanken kunnen betalen de beste analisten weg. Dat is geweldig voor degenen die overblijven bij de betreffende effectenhuizen. De pretentieuze opscheppers verdwijnen naar de tempel van Mammon en wordt weer rustig in de zaal. Zijn klanten worden snel verdeeld.

Maar als dit effectenhuis zaken wil blijven doen met de beste hedge funds, lees met de best betalende klanten, dan moet er een analist worden ingehuurd waar die veeleisende klanten naar willen luisteren. Vandaar het nieuwe prijskaartje in de City: één à vier miljoen dollar voor een goede. Maar wat wilt u? Hebt u de prijs van Ebay en Google de laatste tijd gezien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: