Japan: Livedoor de mand

Soms doen wij er goed aan iets niet te proberen te begrijpen. Neem nou Japan, dat door de hoeven gaat. Bewegingen van 4% op zo’n grote beurs. Systemen die vastlopen. Onbegrijpelijk. Nomura zakte 5%. Maar Nomura is een broker. En het systeem loopt vast door de hoeveelheid orders. Brokers wordt gevraagd de orders te bundelen. Nou, één ding kan ik u verzekeren, Nomura vaart hier wel bij. Die verdienen gewoon meer dan hiervoor, toen het ook al heel goed ging.

Officiëel ging het om Livedoor. Dat is een succesvolle website (vertrouw die dingen nooit!) en het bedrijf werd geleid door een succesvolle en atypische ondernemer. De politie viel daar binnen en had de pers vantevoren gewaarschuwd.
Tja, dat is onvoorzichtig. Bij ons zijn ze veel handiger, de autoriteiten. Die laten een bankje gewoon failliet gaan en doen, bijzonder geraffineerd spel van ze, alsof er niets aan de hand is. Delen wat parkeerbonnen uit op de Herengracht, maar zien niet wat er in de Gouden Bocht gebeurt. Dus bij ons geen paniek, bij hen wel.

japannieuw.html

Maar, horen wij u al denken, als je het niet begrijpt, waarom begin je er dan over ? Soms kan je iets niet begrijpen, maar het wel verklaren. Bijvoorbeeld het gedrag van bepaalde mensen, dat onbegrijpelijk is, maar toch verklaarbaar. Hetzelfde geldt voor organisaties en hetzelfde geldt voor platforms van collectieve hysterie. PVCH is een moeilijke afkorting en de naam is te lang en die worden dus afgekort als effectenbeurzen. Dat is ook al lang. Gewoon beurzen dus. Die zijn soms een beetje gek.

Kijk, beleggen zonder risico, dat lijkt ons een risicovol voorstel. Maar het risico in Japan is eerder minder dan elders want het land en de economie herstellen zich na een lange periode van ellende, gevolgd door een even lange en bijzonder moeizame consolidatie. Iedereen, tot een bevriende vrachtrijder toe, was long Japan. Die mensen hebben groot gelijk. Er is daar minder risico dan elders, de aardbevingen en vloedgolven daargelaten.

Nee, wat u hier ziet is de uitkomst van een gebed. Iemand, wij weten niet wie, heeft gebeden en gesmeekt. Omdat deze figuur, wiens naam wij niet kennen, veel goeds had gedaan is zijn of haar gebed verhoord. Hij (of zij natuurlijk) was nog niet ingestapt. Dat kan nu weer. Misschien gaan we nog wat lager, richting 14.400. Dat is wat een snelle blik op een chart van de Nikkei ons leerde. Maar wij zijn natuurlijk geen chartisten, alleen het lijkt er een beetje op.

De afgelopen dagen veerde ons favoriete aandeel Transmeridian (klik hier voor het verhaal) immers perfect op na de steun geraakt te hebben. Bleek ook niets anders dan een grote verkoper. Dat leek ook onbegrijpelijk, behalve voor wie wist wat voor winst die man in een maand had gemaakt. Die Japanners zijn dus even gek, u kunt daar aardig aan verdienen en wij wensen u veel succes. Vergeet niet dankjewel te zeggen aan die meneer (of mevrouw), die zo goed is met die hogere macht. Want dit was echt indrukwekkend.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Op het moment van schrijven had hij geen positie op Japan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: